Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
general optužuje

Ademi: Trebao sam biti žrtva, Markač i Jarnjak lažno svjedočili

ademi
16.03.2010.
u 17:58

Jarnjak: Raspravit ću to osobno s Ademijem. Domazet: Podlegao je teoriji urote, a ne shvaća propuste svoje obrane.

Nakon gotovo 10 godina, hrvatski general Rahim Ademi može predahnuti. Završena su oba procesa vođena protiv njega – onaj u Haagu, kao i onaj prepušten službenom Zagrebu. Sudovi zaključuju da Ademi nije počinio nikakve ratne zločine tijekom akcije HV-a u Medačkom džepu i slobodan je čovjek. Za razliku od Mirka Norca, koji bilježi već dvije osuđujuće presude. Nakon desetljeća velike osobne muke, Ademi je odlučio progovoriti i u intervjuu Novom listu optužuje bivšeg ministra policije Ivana Jarnjaka, admirala Davora Domazeta Lošu, ali i haaškog optuženika generala Mladena Markača da su na njegovu suđenju lažno svjedočili i željeli mu "napakirati". Tim je izjavama Ademi šokirao mnoge.

Žrtvovanje Albanca

U intervjuu Ademi tvrdi kako je njega, očito kao Albanca, bilo najlakše žrtvovati i okriviti za haaške optužnice u povodu Medačkog džepa, a sve kako bi se "drugim odgovornima pružila prilika za napredovanje u službi i na položajima". Kaže Ademi da su odgovorni skrivali dokumente koji su dokazivali njegovu nevinost i u Haag slali samo one koji su ga mogli teretiti.

"Srećom da sam znao da ti dokumenti postoje i da je potom došao za ministra obrane Jozo Radoš koji je skinuo oznaku tajnosti s Medačkog džepa, pa smo ipak došli do bitnih dokumenta", tvrdi u intervjuu Ademi. Dodaje da su te dokumente klasificirali, dakle odlučivali što ide u Haag, Domazet, Pavao Miljavac, Miroslav Tuđman i Markica Rebić. Prozvani Ivan Jarnjak kratko komentira ovakve tvrdnje. – Ne želim ni s jednim hrvatskim braniteljem polemizirati putem medija, pa tako ni s R. Ademijem... Ono što imam reći, izgovorit ću Ademiju kada se sretnemo. I još jedna stvar – ostajem pri svakoj svojoj riječi izgovorenoj na suđenju za Medački džep – kaže visoki HDZ-ov čelnik.

Davor Domazet Lošo pak čudi se ovim optužbama, smatra da je Ademi podlegao teorijama urote. – On je hrvatski general i zašto bi nekome bilo u interesu namještati mu, to je neozbiljno – kaže Domazet.

Opet su mu namjestili

Čudi se što se ovako "vraća" slučaj koji je presuđen, a koji se Hrvatima stavljao na dušu, drži Lošo. Čini mu se da "ova namještaljka" ima veze s time što suđenje generalu Anti Gotovini ide povoljno, pa sada treba uravnotežiti stvar.

Domazet kaže da "Ademi baš ne može razumjeti da je problem bio u tome što, primjerice, njegova obrana nije pozvala za svjedoke američke vojne atašee R. Herricka i I. Šarca, a koji su istragom utvrdili kako se u Medačkom džepu "pakira HV-u". – Oni su dobili dopuštenje Pentagona da svjedoče da tamo HV nije počinio ratne zločine, ali ih obrana Ademija, ni sudac Marin Mrčela ni tužitelji nisu pozvali – uzvraća Domazet. R. Ademi pak kaže da je sve što je rekao "istinito, a da su spomenuti lažno svjedočili kažu i sudske presude, pa neka organi rade svoj posao".

Markaču ni na kraj pameti nije bilo teretiti suborca Ademija

U intervjuu Ademi spominje i haaške uznike, kaže da je "Markač lažno svjedočio, bio je jako nekorektan". Za Gotovinu pak kaže: "On je izuzetan vojnik, uvijek se pridržavao ratnog prava i volio bih da bude oslobođen optužbe". U ime Markača reagira branitelj G. Mikuličić: "Nadam se da je g. R. Ademi svjestan da je, de facto, u svom intervjuu predbacio g. Markaču možebitno izvršenje kaznenog djela davanja lažnog iskaza. Ovakva tvrdnja sadržava elemente kaznenog djela klevete. Siguran sam da je g. Markač u kaznenom predmetu protiv gospode Norca i Ademija svjedočio prema svom najboljem sjećanju i poznavanju činjenica te da mu ni na kraj pameti nije bilo da svjesno lažnim iskazom tereti svog suborca g. Ademija." Mikuličić smatra da iz ovakvog istupa Ademija "ne može ništa dobroga izaći".

Komentara 31

OB
-obrisani-
20:22 16.03.2010.

Jedini koji je lagao u ovom procesu si ti Rahime, može te biti sram! I još te nije sram spomenuti časnog i poštenog generala Gotovinu, koji je nabio nogom tog tvog Čedu Prodanovića van iz svog procesa, da mu se ne bi dogodilo ono što ste ti i Prodanović napravili Mirku Norcu. Sram te bilo, podli lažove!

OB
-obrisani-
23:45 16.03.2010.

..a, kome to odgovara da se Nasí Generali, javno priko medija-svadiju ??

OB
-obrisani-
18:31 16.03.2010.

U Haagu obrana rastura tužiteljstvo, Adrmi i Prodanović pristaju na Nobilovu izmišljotinu o \"dvostrukoj crti zapovijedanja\", što je jako zgodan štos kako izbjeći zapovjednu odgovornost za pojedince u lancu do vrha i sada je ovim glupostima jako usosio Markača. Još jednom se pokazuje koliko je bilo važno što je Mišetić uspio \"potjerati\" Prodanovića iz Haaga pozdrav vaš zmijicamala

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije