Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 66
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAJBOLJE JE PLATITI ODMAH

ADAC upozorio Nijemce da plaćaju kazne za parking kao i na praksu koja dolazi iz Hrvatske

Parking
Robert Anic/PIXSELL
10.11.2020.
u 08:59

Strane vlasti neplaćenu će kaznu predati Saveznom uredu za pravosuđe u Bonnu koji je odgovoran za naplatu

Ukoliko dobijete kaznu za parkiranje u inozemstvu, najbolje je da ju platite brzo i na licu mjesta, upozorava Njemački autoklub ADAC.

Napominju kako se sada u Njemačkoj mogu naplatiti kazne iz svih zemalja EU.

ADAC preporučuje provjeru ispravnosti i vjerodostojnosti stranih novčanih kazni, i tek onda plaćanje. Mnoge zemlje također nude velike popuste ako se kazna odmah ili u kratkom vremenu plati. Ovisno o zemlji i vrsti prometnog prekršaja, iznos se može umanjiti i do 50 posto. U slučaju lažnih novčanih kazni ili nesporazuma, oni koji su pogođeni trebaju potražiti pravni savjet, piše Fenix-magazin.

Strane vlasti neplaćenu će kaznu predati Saveznom uredu za pravosuđe u Bonnu koji je odgovoran za naplatu. ADAC javlja kako se naplaćuju samo iznosi iznad 70 eura s izuzetkom Austrije gdje je ta granica 25 eura. To uključuje novčanu kaznu i sve nastale administrativne troškove.

Međutim, potreban je veći oprez kada primite pismo od stranog odvjetnika ili tvrtke za naplatu dugova zbog prometnog prekršaja u inozemstvu. U posljednjih nekoliko godina od oko pola milijuna Nijemaca zatraženo je da plate na taj način, uglavnom uz vrlo visoke dodatne naknade. Primjerice, navodi ADAC, hrvatski odvjetnici razvili su poslovni model u kojem od njemačkih vozača traže novčane iznose za prekršaje koji su 20 puta veći od lokalnih cijena. ADAC savjetuje pogođene da se u svakom slučaju usprotive takvim pretjeranim zahtjevima i, ako je potrebno, da se posavjetuju s odvjetnikom.

Svatko tko zaprimi obavijest o izvršenju ili poruku ovrhovoditelja o stranoj kazni treba hitnu pravnu podršku kako bi se eventualno mogao braniti od ovrhe u toj zemlji, piše Fenix-magazin.

ADAC upozorava i da u nekim zemljama kazne ističu tek godinama kasnije. Tako onaj tko ne plati kaznu u Italiji može biti odgovoran do pet godina ako inspekcija otkrije da kazna još nije plaćena.

Ključne riječi

Komentara 1

SI
sisavac
09:16 10.11.2020.

aha, u italiji 5 godina je zastara, a kod nas? zašto se to i kod nas ne uvede? jer ako tamo to nije guljenje, zašto bi bilo kod nas? plus da se kod nas još uvijek vode ratovi dal se javni parking uopće i treba plaćati, tko bi trebao i mogao imati pravo na povlaštenu kartu, što sa stanarima, oni su kupili i vlasnici su stana, ne i javnog parkirališta... to što je parking ispod njihovog prozora ne znači ništa, pa iznad njih je i komad neba, pa što sad... znači, nijemac smatra da se kazne trebaju platiti... ja volim praksu naših na moru, domaćima ne naplaćuju kazne, a strancima naveliko, i još se tomu smiju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije