Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Potonuo otok

Ada Kaleh, potonuli otok u Dunavu

Robin Van Persie
Foto: AFP
1/2
08.02.2013.
u 09:08

Ovaj je otok u 20. stoljeću bio egzotično turističko odredište, a posjetitelji iz cijele Rumunjske dolazili su tamo na kupanje

Ada Kaleh naziv je turskog otoka u Dunavu koji je ova rijeka progutala prije 40 godina. Otok je bio širok 500 metara i dugačak 1700 metara. Pripadao je naizmjence Austro-Ugarskoj i Osmanskom carstvu.

Kada se potonje povuklo daleko od Balkana, Ada Kaleh ostala je turska enklava. Ovaj je otok u 20. stoljeću bio egzotično turističko odredište. Posjetitelji iz cijele Rumunjske  dolazili su tamo na kupanje, ali i u kupnju raznih slatkiša.

Stanovnici su bili pripadnici različitih kultura; neki su bili iz Bosne, iz Bugarske, ali bilo je i Kirgiza, alevita, sunita, Albanaca. Kada je ovaj otok nestao, njegovi stanovnici su izgubili svoj dom, što do danas nisu prežalili iako su im vlasti obećale selidbu na novi otok u blizini.

Komentara 3

LI
lietuva
10:30 08.02.2013.

"Potonulo" bi značilo da je potonulo samo od sebe, ali zapravo je potopljeno izgradnjom hidroelektrane Đerdap.

KA
Kameni
18:30 08.02.2013.

Pa jos jedna korist od Djerdapa osim struje ujeno smo ocistili i sam Dunav.

NE
Nepokolebljiv
22:55 08.02.2013.

Evo jos jedna zrtva "globalnog zatopljenja". Rastopio se led na Antarktiku pa povecani nivo mora potopio otok! :-)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije