Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 79
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hrvatska kakvu trebamo

Abramowitz: Hrvatska ima priliku biti vođa klimatskih promjena u Europi

Zagreb: Konferencija "Hrvatska kakvu trebamo - zelenim razvojem protiv klimatske krize"
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
1/45
26.04.2022.
u 12:04

- Naša regija oko Mrtvog mora za dvije će godine postati prva regija u svijetu koja će noću i danju biti napajana solarnom energijom - kaže Josef Abramowitz

Prvo stručno izlaganje na Večernjakovoj konferenciji 'Hrvatska kakvu trebamo – Zelenim razvojem protiv klimatske krize'' održao je Josef I. Abramowitz iz GigawattGlobal Coöperatief U.A. Odmah na početku istaknuo je kako je odlična ideja što se 25 godina diplomatskih odnosa Hrvatske i Izraela obilježava ne samo na način da se radi nešto što pomaže zemljama uključenima, već cijelom svijetu.

- Nisam diplomat, poduzetnik sam i klimatski aktivist, pa imam malo drukčiju viziju od vašeg predsjednika. Ne mogu govoriti o Hrvatskoj, ali mogu o onome što je dobro, za državu i planet. Vi već imate jako dobru diverzifikaciju koja daje energetsku sigurnost, a dio ste i plana koji predviđa smanjenje emisije CO2 za 50 posto do 2030. Nuklearna je energija najskuplja, puno traje da se izgradi novo postrojenje, a nije ni ekološki sigurna. Otpad koji ostavlja traje i 10 tisuća godina, a nuklearke nisu sigurne ni od političke destabilizacije, što vidimo sad u Ukrajini - da ima nešto drukčije mišljenje od predsjednika Milanovića kazao je Josef Abramowitz, koji ističe kako Hrvatska ima priliku da bude vođa klimatskih promjena u Europi.

Ono što nam nedostaje, kaže izlagač, solarna je energija.

- Izrael je tu prvak i, što se solarne energije tiče, tu više ne bi trebalo biti nikakve bojazni. Jer kad se govorilo o tome, uvijek se kao problem spominjalo potencijalno oblačno razdoblje. Ali danas solarni paneli više ne ovise o suncu jer ultraljubičaste zrake prolaze i kroz oblake, a energija prikupljena od sunca lako se može i skladištiti - objasnio je Abramowitz, pa dodao da upravo ta mogućnost očuvanja energije omogućuje svojevrsno korištenje solara i noću.

- Naša regija oko Mrtvog mora za dvije će godine postati prva regija u svijetu koja će noću i danju biti napajana solarnom energijom - kaže Josef Abramowitz, koji ističe i da za malu zemlju poput Hrvatske ni ne treba puno energije. Ono što treba, da cijeli plan o obnovljivim izvorima uspije, kaže ovaj izlagač, jesu tehnologija, financije i vodstvo.

Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL (ilustracija)

- Tehnologija danas ima dovoljno i različite su, a što se očuvanja energije tiče, partner Hrvatskoj može biti Izrael. Za financije je ključna odluka Vlade, a ona mora čuti da ljudi žele obnovljive energije. Ključni je, zapravo, cilj privatni sektor uvući u plan, na način da oni plate transformaciju - kaže Abramowitz, koji za Hrvatsku predlaže solarna polja. Puno zemlje ima naša država, kaže.

- Solari se mogu postaviti na agrikulturna polja na kojima se zemlja ne koristi, tako se radi kod nas, a mi želimo da nadahnete ostatak Europe - kazao je Josef Abramowitz.

Komentara 6

Avatar messerschmidt
messerschmidt
12:16 26.04.2022.

Da damo strancima da grade solarne elektrane, te da beru poticaje na račun hrvatskih građana, kao što je učinjeno s vjetroelektranama?

ST
stefj
12:16 26.04.2022.

Hrvatska vođa klimatskih promjena u EU? Aha, dovoljno smo mali i nebitni da se može tu eksperimentirati... Pa onda, ako ispadne dobro, super, a ako ne, nije velika šteta...

TO
tomzag
12:26 26.04.2022.

Globalistički banditi

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije