Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OGLASILI SE

A1 o spornim porukama: 'Korisnik nije bio registriran i poruke smo procijenili kao spam, a ne kao terorističke'

Foto: Igor Soban/Neva Zganec/PIXSELL
1/4
02.12.2022.
u 15:08

Na Kraljevu tvrdnju da su bili upoznati sa sadržajem njegovih sms poruka kažu kako se „ne nadzire sadržaj komunikacije, a što je i zabranjeno prema odredbama Zakona o elektroničkim komunikacijama“

O blokiranom broju mobitela s kojega je Veseljko Kralj, suorganizator molitve krunice na Trgu bana Jelačića slao pozive na molitvu i za koje je rekao da su okarakterizirane kao potencijalna opasnost od terorizma, oglasio se operater A1, čiju je mrežu Tomato koristio Kralj za slanje poruka.

Iz A1 kažu kako je njegov „neregistrirani broj privremeno suspendiran zbog sumnje na slanje neželjenih SPAM poruka te je u skladu s Općim uvjetima poslovanja A1 Hrvatska procijenjeno da se radi o zlouporabi A1 usluga“. 

„Za ponovnu aktivaciju usluga potrebno je da nam se korisnik javi i dostavi dokaz da koristi navedeni broj ili ga registrira sa svojim osobnim podacima. A1 Hrvatska štiti svoje korisnike od neželjenih poruka koje mogu, između ostaloga, sadržavati linkove na lažne stranice, maliciozni softver, odnosno viruse ili uznemirujuće poruke“, kažu iz A1, navodeći kako je glavni problem u tome što broj nije imao evidentiranog tj. registriranog korisnika.

„S obzirom na to da je s navedenog broja u kratkom vremenu poslano gotovo 800 poruka na više stotina brojeva i to s neregistriranog broja, sustav ga je prepoznao kao moguću prevaru. Navedene mjere sprječavanja zloporaba tj. slanja neželjenih poruka provode se na temelju promatranja načina korištenja usluga kao što je primjerice slanje neuobičajeno velikih količina poruka ili poruka na veliki broj primatelja u kraćem vremenskom razdoblju“, objašnjavaju svoj potez iz A1.

Na Kraljevu tvrdnju da su bili upoznati sa sadržajem njegovih sms poruka kažu kako se „ne nadzire sadržaj komunikacije, a što je i zabranjeno prema odredbama Zakona o elektroničkim komunikacijama“. 

„Stoga niti ne postoji bilo kakva procedura po kojoj bi A1 Hrvatska bilježila sadržaj komunikacije niti primjenjivala mjere ograničavanja korištenja usluga ili privremenog isključenja koje bi se zasnivale na analizi sadržaja komunikacije. Da je korisnik registrirao broj (pozivom, na prodajnom mjestu ili putem interneta) ne bi bio suspendiran jer bismo znali da iza njega stoji stvarna osoba“, rekli su nam iz A1, dodajući i to da su „preslušavanjem razgovora između korisnika i A1 službe za korisnike utvrdili da razlozi koje navodi za suspenziju nikada nisu spominjani“. Odnosno, preslušavanjem razgovora nisu nijednom čuli riječ terorizam.

>> VIDEO Jezive pošiljke: 'Krvavi' paket stigao u veleposlanstvo Ukrajine u Zagrebu, u njemu životinjske oči


 

Komentara 14

MT
mačak tom
16:35 02.12.2022.

Baš me zanima dal im se ovakve greške događaju kad "progresivni" ljudi šalju veći broj poruka za npr.neku orgiju. Čisto sumnjam. Krunica i Gospa ih bodu.

SP
Spezzi
15:25 02.12.2022.

tko još nije otkazao A1, vrijeme mu je !!! Osim što furaju nakaradnu agendu usluge su im još gore.

Avatar Malo_vitra
Malo_vitra
17:03 02.12.2022.

To je to, traži se registracija i nadzor. Kad nam uskoro ukinu gotovinu i počne se pratiti svaka novčana transakcija, to je kraj slobode. Nijemci najavljuju digitalnu valutu do 2025, a kako sad imamo euro, nema više van iz klopke.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije