Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 170
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŽELJKO SABO:

'A samo sam ja osuđen za političku trgovinu... Cilj je bio da HDZ preuzme Vukovar'

Željko Sabo
Foto: Marko Mrkonjic/PIXSELL
15.12.2018.
u 21:17

Bivši gradonačelnik Vukovara i saborski zastupnik, komentira događaje u zagrebačkoj Gradskoj skupštini

Iako je takvih slučajeva bilo uvijek, u posljednjih nekoliko godina građani Hrvatske suočeni su s poplavom slučajeva u kojima političari prelaze iz jedne stranke u drugu. Ako nije došlo do službenog prelaska u drugu stranku, pojavljuje se iskazivanje podrške suprotnoj strani, i to redovito u ključnim trenucima, poput izglasavanja ključnih zakona, donošenja proračuna, važnih odluka... Ne sprečava ih u tome ni ideologija, stranačke pozicije, sinekure koje su dotad dobivali pa čak ni oštre riječi koje su upućivali suprotnoj strani.

Iako smo još jednom takvom slučaju, sigurno ne i posljednjem, svjedočili pri ovotjednom izglasavanju proračuna Grada Zagreba, sličan scenarij viđa se već godinama u cijeloj Hrvatskoj. Ponovno smo svjedočili tome da pojedine osobe izbjegavaju novinare, ali i raznim floskulama, brizi za građane i slično.

I sad tvrdim da nisam kriv

– Zaključak poslije svega je da nikad nitko nije odgovarao niti će odgovarati za takve slučajeve. Ništa se nije promijenilo ni dogodilo da bi bilo drukčije. Već sam rekao, i to uvijek ponavljam, da ću biti jedini koji je osuđen radi „političke trgovine“ koja mi se stavlja na teret – rekao je bivši gradonačelnik Vukovara i saborski zastupnik Željko Sabo.

Podsjećamo da je Sabo optužen radi podmićivanja izabranih HDZ-ovih vijećnika u Vukovaru Marije Budimir i Radivoja Đurića kako bi osigurao većinu u Gradskom vijeću. U ožujku 2015. godine presudu Županijskog suda u Osijeku potvrdio je i Vrhovni sud RH pa je Sabo osuđen na osam mjeseci zatvora i još osam mjeseci uvjetno. Kasnije mu je kazna smanjena na sedam mjeseci zatvora i još sedam mjeseci uvjetno.

– I onda sam tvrdio a i sada tvrdim da nisam kriv niti ću ikada prihvatiti krivnju. Cijeli moj slučaj bio je veliki presedan i ostat će zapisan po tome. Cilj je bio da HDZ preuzme Vukovar, a u tome sam mu ja smetao kao gradonačelnik. Tada je sve počelo pa se i tijekom suđenja mnogo toga dogodilo prvi put. Tako je prvi put korišten i tajno snimljen audiozapis što se dotad, a ni poslije, nikad nije uzimalo kao dokaz. Nije pomoglo ni to što Budimir i Đurić nisu bili potvrđeni članovi Gradskog vijeća. Neki iskazi su potvrđeni kao neistiniti, ali ni to nije pomoglo. Bilo je tu još puno toga. Ja sam morao biti osuđen i osuđen sam – rekao je Sabo.

Kaže i da prati političke događaje u Hrvatskoj, pa tako zna i za niz prelazaka članova jedne stranke u drugu ili pak za dizanje ruku u ključnim trenucima. Pratio je i događaje u Skupštini Grada Zagreba. Kaže da ga to nije previše iznenadilo.

Trebalo bi im i odličje

– Svi su prijašnji slučajevi super, kao i slučaj s trojicom vijećnika u Zagrebu koji su bili presudni da se izglasa zagrebački proračun. Ljudi vode brigu o Zagrebu, projektima, građanima, vrtićima, braniteljima… Toliko se brinu o Zagrebu da ne razmišljaju ni o svojim radnim mjestima i otkazima. Trebalo bi im radi tolike žrtve dodijeliti i nekakvo odličje kako bi taj njihov trud bio dodatno vrednovan i kako bi se cijenio – ironično je rekao Sabo komentirajući događaje iz zagrebačke Skupštine.

Kaže i da uvijek nakon nekog takvog slučaja, koji bude više popraćen u medijima, i on i njegov slučaj postanu zanimljivi novinarima koji se javljaju kako bi im prokomentirao najnovije slučajeve “političke trgovine”.

- Čim vidim takve priloge, znam da ću i ja završiti u medijima. Iskreno, volio bih da me pamte u Hrvatskoj po nečemu drugome, možda kao hrvatskog branitelja, po predanom radu kao gradonačelnika, humanitarnom radu, ali ću, kako stvari stoje, biti zapamćen po toj presudi koja je jedinstvena po mnogo čemu i takva će i ostati – zaključio je Sabo.

Zanimljivi su i komentari građana na društvenim mrežama koji u takvim slučajevima traže istragu DORH-a i praćenje tijeka novca. Ukazuju na to da treba gledati i moguća nova postavljenja u neke državne tvrtke pa i na moguće zapošljavanje članova obitelji osoba čija je ruka bila odlučujuća.

VIDEO: Prošao zagrebački proračun

Komentara 31

Avatar arba_arba
arba_arba
21:24 15.12.2018.

kad je krimos, prizna da je lopina

Avatar Prosenjak
Prosenjak
21:27 15.12.2018.

Tebe je jedinog uhvatilo na djelu s neoborivim dokazima.

CR
crodux
21:29 15.12.2018.

ti i Merzelica kao kokošari ste bili žrtva tadašnje sdp i državne represije, da nebi bilo da se samo jedna strana proganja ona domoljubna a s time su prekrili svoje pljačke i zloćine!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije