Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dvostruki standardi

A. Merkel stegla je remen drugima, a Njemačka troši više nego ikada

'German Chancellor Angela Merkel attends a Bundestag session in Berlin, Germany, 11 May 2012. Photo: MAURIZIO GAMBARINI/DPA/PIXSELL'
'Maurizio Gambarini/DPA/Pixsell'
26.06.2012.
u 22:30

Njemački javni dug narastao je na rekordnih 2041 milijardu eura. Berlin se u prošlih 12 mjeseci zadužio 42,3 milijarde eura, što je 2,1 posto više u odnosu na prvo tromjesečje prošle godine

I dok Angela Merkel cijeloj Europi dijeli lekcije kako treba štedjeti i samo štedjeti, njemačka vlada zadužuje se i troši više nego ikada! Njemački javni dug dosegnuo je u prvome tromjesečju ove godine 2041 milijardu eura, što je najviše u povijesti najmoćnije europske države. Berlin se u prošlih 12 mjeseci zadužio 42,3 milijarde eura, što je 2,1 posto više u odnosu na prvo tromjesečje prošle godine, izvijestio je Savezni ured za statistiku.

Zabrinuti Nijemci

Njemačka, koja želi biti primjer drugima, ovim je izgubila svoju vjerodostojnost, upozoravaju njemački mediji.

\"Za najvećeg policajca u eurokrizi ovo je bolno svjedočanstvo,\" komentirao je ugledni Der Spiegel.

S jedne strane, Angela Merkel tvrdoglavo inzistira na velikoj štednji u južnim zemljama eurozone, koje zbog toga još više tonu u provaliju jer mogu samo sanjati o rastu, dok s druge strane Njemačka novim zaduživanjem potiče svoju konjunkturu s najboljim ekonomskim pokazateljima u posljednjih 20 godina. U Njemačkoj je nezaposleno samo otprilike šest posto ljudi, a proizvodnja i izvoz i dalje rastu. Pitanje je samo do kada, upozoravaju analitičari, jer ako se nastavi sa stezanjem remena, nitko više u Europi neće moći kupovati njemačke automobile i industrijske strojeve, perjanice njihova izvoza.

\"Ovi podaci Njemačkoj nisu neugodni samo stoga što nam konjunktura \"ide k\'o podmazana\", nego i zbog toga što savezna vlada redovito druge zemlje eurozone poziva na štednju\", ističu u Spiegelu.

>> Javni dug europskih zemalja

Ovi podaci zabrinuli su i najtiražniji njemački i europski list Bild koji je dosad bezrezervno podržavao politiku štednje za druge zemlje eurozone, koju su nametnuli kancelarka Angela Merkel i ministar financija Wolfgang Schäuble.

Porazne posljedice

\"Gospodine ministre financija Schäuble, kako ćemo to vraćati? A tko će zapravo nas spašavati ako sami ne možemo?\" pita Bild i ministra naziva \"gospodinom crvenih brojki\".

\"Nitko! U tom slučaju prijeti potpuni slom eura – s poraznim posljedicama za sve!\" kazao za Bild profesor Stefan Homburg sa Sveučilišta u Hannoveru.

Prijeti li možda i Njemačkoj uskoro sudbina Grčke, Španjolske ili Cipra koji su zatražili pomoć? \"Njemačka već jamči za goleme količine eura u drugim zemljama pa je stoga i sama u opasnosti\", kazao je za Bild profesor Stefan Homburg.

Komentara 45

BB
brle brkić
07:44 28.06.2012.

Siromašni štede tj.netroše jel nemaju a bogati se zadužuju tj,troše anaposljetku sve će to platiti siromašni .

OB
-obrisani-
22:36 26.06.2012.

Pa u tome i jest poanta nametnutog rezanja i stezanja - svima njima, ali ne i nama, belosvetskim profiterima, meštrima od šoldi

LI
lietuva
06:55 27.06.2012.

Njemačka radi više nego ikada.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije