Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Njemačka kancelarka ugostila premijerku Jadranku Kosor

A. Merkel: Ne znam zašto vas je Sanader napustio, vi to bolje znate

Jadranka Kosor i Angela Merkel
Foto: AFP
1/2
VL
Autor
Nikola Sever Šeni
03.02.2010.
u 13:08

Jadranka Kosor najavila je njemačko-hrvatski gospodarski forum koji bi se trebao održati u lipnju u Zagrebu.

Svi kao jedan. Počasni odred Bundeswehra bio je postrojen pred glavnim ulazom u zgradu vlade. I nebo nad Berlinom bilo je naklonjeno hrvatskoj premijerki. Zubato sunce ugrijalo je središte grada na plus dva stupnja. Da je bilo samo tri stupnja hladnije, orkestar ne bi zagrmio Lijepu našu i Das Lied der Deutschen.

Srdačni pozdravi i radni ručak. Tom je gestom, kažu upoznati s njemačkim protokolom, Angela Merkel Jadranki Kosor odala veliko priznanje.

 Rješenje za BiH 

- Premijerka Jadranka Kosor vodi hrabru politiku u vrijeme krize, politiku koja zemlju postavlja na noge. Na tome joj želim čestitati. I drago mi je čuti da sve reforme Hrvatska provodi prvenstveno radi sebe: borbu protiv korupcije i birokracije - kazala je kancelarka Merkel, iz prošle izborne kampanje posvjedočena prijateljica odbjeglog premijera Ive Sanadera.

- Hrvatska ima ključnu ulogu na zapadnom Balkanu - nastavila je Merkel i zahvalila "na pomoći u iznalaženju zajedničkog rješenja za BiH". Premijerka Kosor zahvalila je njemačkom narodu, Vladi, kancelarki Merkel i svim njezinim prethodnicima na pomoći Hrvatskoj od osamostaljenja do danas, a najveći dio svoga izlaganja posvetila je
gospodarstvu.

Ulaganja i turisti

- Drago mi je da mogu najaviti da se priprema njemačko-hrvatski gospodarski forum koji bi se trebao održati u lipnju u Zagrebu. Njemačka je bitan vanjskotrgovinski partner Hrvatskoj, Njemačka je treći partner Hrvatskoj po ulaganjima, a u 2009. godini njemačkih je turista bilo najviše u Hrvatskoj, čak 1,5 milijuna - kazala je Kosor te zaključila kako je sastanak s Angelom Merkel bio uistinu dobar i konstruktivan.

Na pitanje je li u kontaktu s bivšim premijerom Ivom Sanaderom i zna li razloge zbog kojih je otišao, kancelarka Merkel kazala je da nije u kontaktu, ali da "mnogi iz Europske pučke stranke jesu"

- Što se tiče pitanja njegova odlaska, to je pitanje koje su mnogi od nas postavljali, ali nema odgovora. Vi biste mogli znati više o tome - kazala je Merkel na pitanje hrvatskih novinara.

Što se tiče ulaska Hrvatske u Europsku uniju, Merkel nije željela špekulirati.

- Kad se ispune ciljevi, Hrvatska će ući u Europsku uniju. Mi ne dajemo nikakve rokove, mi želimo da se ispune zadaci. Nisam u stanju procjenjivati postupke hrvatske Vlade. Kad se ispune svi zadaci, ulazak je moguć. To je stav Njemačke, a zalagat ćemo se svim silama da Hrvatska onda i uđe u EU - zaključila je Merkel.

Ključne riječi

Komentara 195

KO
kompa
17:27 03.02.2010.

bolje da ti ne kazem sto me boli ,,,

OB
-obrisani-
13:47 03.02.2010.

Važna vijest ,kako za sve kmetove tako i za cijeli Uzbekistan! ! !

OB
-obrisani-
16:22 03.02.2010.

bigiboii je bio kažnjen u školi ! ... i gle posljedica :))

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije