Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 133
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Orepić: Postupit ćemo po zakonu

A-HSP upozorio policiju: 'Ne pokušavajte silom ukloniti šator'. Tijekom popodneva premjestili šator 10-ak metara od spomenika

Šator u Srbu A-HSP-a
Foto: Dino Stanin/PIXSELL
1/15
12.07.2016.
u 17:58

Hina neslužbeno doznaje da policijskog ultimatuma nema.

Mještani Srba pogođeni postavljanjem prosvjednog šatora pokraj Spomenika ustanka poslali su otvoreno pismo predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović, predsjedniku Vlade Tihomiru Oreškoviću, ministru unutarnjih poslova Vlahi Orepiću i ministru kulture Zlatku Hasanbegoviću.

U pismu naslovljenom ''Imamo li pravo na mir'' stanovnici Srba navode da su izloženi neprestanim pritiscima i zlostavljanju, a posljednja u nizu uvreda događa se ovih dana kada se stranka A-HSP, kako napominju, utaborila na platou spomenika ustanku u Srbu. Naime, Autohtona hrvatska stranka prava (A-HSP), podigla je šator pokraj spomenika u Srbu kako bi spriječila obilježavanje antifašističkog ustanka koji se u Srbu dogodio 27. srpnja 1941. godine. Tijekom dana su članovi stranke premjestili šator 10-ak metara dalje od spomenika, javlja HRT. U stranci kažu, sve  u dogovoru s policijom.

Njihovo pismo prenosimo u cijelosti:

Burna je prošlost našeg zavičaja. I nikako da se prestane ponavljati. Mi, mještani Srba i okoline, izloženi smo konstantnim pritiscima. Zastrašivanje i provociranje prolazi neometano građanskim otporom i nekažnjeno od nadležnih institucija. Srpski narod u Srbu, kao i sve druge mještane, kani se disciplinirati, utjerati u četiri gola zida naših praznih kuća. Neodgovorni pojedinci, osokoljeni medijskim linčevima, političkom bahatošću, neskrivenim obožavanjem ustaških ideja, ukidanjem slobode govora i riječi, bez ikakvih posljedica nas provociraju i vrijeđaju. Naša teška svakodnevica i neimaština dodatno je otežana strahom i dozvoljenim zlostavljanjem.
Posljednja u nizu uvreda i skrnavljenja dešava se upravo ovih dana dolaskom predstavnika Autohtone hrvatske stranke prava (A-HSP). Jedna od mnogobrojnih stranki prava u zemlji bez prava „utaborila“ se sa šatorom na platou samog Spomenika ustanku u Srbu. Time posve namjerno žele uzurpirati  spomeničko mjesto i onemogućiti obilježavanje jubilarne 75. godišnjice ustanka naroda Hrvatske. Tvrde pravaši da smo mi, Srbi i antifašisti, zapravo četnici te da je ustanak protiv zločina Maksa Luburića i njegovih jedinica u Donjoj Suvaji ili zločina u Bubnju bio četnički te da smo se borili protiv hrvatske države. I danas i sutra i uvijek reći ćemo da smo se mi, Srbi i svi drugi učesnici Narodnooslobodilačkog pokreta, borili protiv režima Nezavisne Države Hrvatske. Željeli smo zemlju za sve ljude i društvo pravednije od onog koje smo imali u Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca. I ponos da smo tu borbu dobili prenosimo i prenosit ćemo svojoj djeci!
Zato je oživljavanje  aveti ustaštva za nas bolno i zastrašujuće. No, još je strašnije saznanje da smo u tome vrlo često usamljeni i zapravo nezaštićeni, kako od strane države i njezinih institucija, tako i od strane medija i svih drugih dijelova hrvatskog društva. Kažu, a i piše u Ustavu, da smo ravnopravni i jednaki svima drugima u našoj domovini, ali istina je da nikakvih službenih reakcija i mjera nije bilo i da su naša očekivanja iznevjerena. Ne vide nas ovdje na periferiji niti vide našu borbu da preživimo. Ne vide ni naša groblja i oštećene spomenike. Ne vide ni našu djecu koja odlazeći dalje na školovanje mijenjaju svoj govor i kriju svoju narodnost. Ne vide ih ni kada ih ne štite njihovi učitelji i profesori od vršnjaka.  
Kraj obnovljenog Spomenika ustanku naroda Hrvatske ne smije biti mjesta mržnji i nasilju. Mi, Srbi iz Hrvatske i hrvatski antifašisti, na tom mjestu odajemo počast palima za život i slobodu, najboljima među nama. Činimo to s našim prijateljima antifašistima iz Bosne i Hercegovine i Srbije. Nakon godina i godina javašluka i govora mržnje, tražimo svoj mir i pozivamo sve institucije i istaknute članove našeg društva da nas zaštite i podrže u sjećanju na otpor upravo profašističkom i pronacističkom ustaškom režimu. 
Nije daleko trenutak kada će isti ti pojedinci zakucati na druga vrata… ako već nije i počeo.

Uklanjanje šatora A-HSP-a zatražili su i iz policije, no unatoč naredbi Ravnateljstva policije, šator ne namjeravaju ukloniti, poručuju iz A-HSP-a. Hina neslužbeno doznaje da policijskog ultimatuma nema te da su organizatori ranije upozoreni da za postavljanje šatora moraju dostaviti pismeni pristanak vlasnika zemljišta. Ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić kazao je u kratkom razgovoru za televiziju N1 kako će "postupanje MUP-a biti u skladu sa zakonom Republike Hrvatske". Orepić je odbio odgovoriti na pitanje je li u tijeku uklanjanje šatora, s obzirom na to da je u 15 sati prošao rok koji je Ravnateljstvo MUP-a postavilo pravašima.

Priopćenje A-HSP-a prenosimo u cijelosti:

"Danas nas je Ravnateljstvo MUP-a iz Zagreba izvijestilo da su nam dali rok da do 15.00 sati uklonimo šator u Srbu. Autohtona "Hrvatska stranka prava u svojoj prijavi javnog okupljanja prijavila je postavljanje šatora i tako poštivala zakon o javnom okupljanju. Prostor javnog okupljanja nije u vlasništvu Općine Gračac već je u vlasništvu Republike Hrvatske.

Autohtona – Hrvatska stranka prava nema namjeru od Hrvatske države tražiti odobrenje za postavljanje šatora kao i to da nećemo tražiti od Hrvatske države da slobodno hodamo po Srbu, Zagrebu, Splitu ili po drugim dijelovima Hrvatske. Ravnateljstvo MUP-a u Zagrebu nikada nije dalo ultimatum i zabranilo postavljanje šatora Milorada Pupovca u Srbu.

Ravnateljstvo MUP-a u Zagrebu to nikada nije tražilo ni od koga u Hrvatskoj. Ravnateljstvo MUP-a dodvorava se Miloradu Pupovcu i tako ne poštuje zakon kao što ga poštuje A-HSP.

Autohtona – Hrvatska stranka prava neće ukloniti šator i upozoravamo Ravnateljstvo MUP-a da ne pokušava silom ga ukloniti jer se može upaliti šibica i stvoriti probleme koji nikome ne trebaju. Autohtona – Hrvatska stranka prava ne želi nemire i želi samo mir, želimo na miru do 1. kolovoza održati svoja predavanja o Domovinskom ratu u Hrvatskoj u Srbu.

Da Ravnateljstvo MUP-a radi pritisak, dokaz je i jučerašnji nalog da nam se oduzmu hrvatski barjaci i da se Draženu Kelemincu napiše prijava zbog tih istih hrvatskih barjaka? Od te sulude ideje ipak se odustalo, ali protiv obilježja s petokrakom zvijezdom s kojom se ubijalo i razaralo po Hrvatskoj u Domovinskom ratu ne rade se prijave već ih se štiti kao da ovo nije Hrvatska već Velika Srbija ili Jugoslavija.

Autohtona – Hrvatska stranka prava poziva MUP Republike Hrvatske da se ne svrstava na stranu Milorada Pupovca već da bude neutralan uz poštivanje zakona", stoji u priopćenju.

>>Pupovac: Šator u Srbu postavili su sljedbenici poražene ustaške ideologije

Komentara 299

Avatar Retardo
Retardo
14:05 12.07.2016.

Šteta što se nekakvim priopćenjem ne mogu oglasiti Hrvati iz Srba i okolice. Obzirom da su svi Hrvati s tog područja još 1941. i 1942. pobijeni i protjerani od strane naših dičnih antifašista.

Avatar Nadan Vidošević
Nadan Vidošević
14:12 12.07.2016.

kako se ovog neko prije nije sjetio :) odlično!

PO
pozornik66
14:15 12.07.2016.

Zlostavljanje je šta moraju gledat hrvatsku zastavu i slušat hrvatske narodne pisme

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije