Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 90
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
840.000 GRAĐANA

Marić: Čak 95 % ukupnih prekoračenja upravo su ta prešutna. Nećemo zanemariti tu činjenicu

Ministar Zdravko Marić
Sanjin Strukic/PIXSELL
02.09.2021.
u 13:08

Ministar je otkrio kako je trenutačno 31 tisuća građana u dopuštenom prekoračenju, a 840 tisuća u prešutnom. Na prešutna prekoračenja kamatna stopa je između 10 i 11 posto, a na dopuštena 7,6.

Nakon sjednice Vlade ministar financija i potpredsjednik Vlade Zdravko Marić govorio je o prešutnim prekoračenjima koja su su pod povećalom javnosti proteklih dana.

Ministar je otkrio kako je trenutačno 31 tisuća građana u dopuštenom prekoračenju, a 840 tisuća u prešutnom. Na prešutna prekoračenja kamatna stopa je između 10 i 11 posto, a na dopuštena 7,6.

– Od 2,6 milijuna korisnika, 1,8 ima odobrena prekoračenja, a 65 posto tog iznosa u oblicima je prekoračenja. Postoje građani koji imaju prekoračenja, ali ih ne koriste – pojasnio je ministar.

– Činjenica je da vidimo trendove proteklih nekoliko godina i probamo odgonetnuti što je dovelo do toga da se 95 posto od ukupnog iznosa odnosi na prešutna prekoračenja, a samo pet posto na ugovorom vezana prekoračenja. Između ta dva proizvoda postoje razlike, a to je da su dopuštena, regulirana ugovorom, ona su kreditni posao... – rekao je Marić.

Na temelju podataka koji im je HNB danas prezentirao, u idućim danima provest će dodatnu analizu.

– Ako će biti potrebe, zakonski ćemo regulirati određene stvari. Doći će do izmjena i dopuna zakona o potrošačkom kreditiranju, no ključna je zaštita potrošača. Jedan dio naših građana, kao i građana u drugim zemljama, svakodnevno živi s tim prekoračenjima i tim minusima. Naše izmjene neće dovesti do toga da dođe do iznenadnog ili ubrzanog smanjivanja ili potpunog ukidanja tih prekoračenja – kazao je ministar.

Ponovio je kako će analizirati što je dovelo do toga da je institut prešutnog prekoračenja dominantan.

– Čak 95 posto ukupnih prekoračenja upravo su ta prešutna. Nećemo zanemariti činjenicu da određeni broj naših sugrađana živi s tim prekoračenjima – ponovio je.

Komentara 21

Avatar Asterix
Asterix
13:34 02.09.2021.

Što imaš vidjeti kako je došlo do toga... jasno je k'o dan, bankama je u interesu a ljudi gledaju da nije neka velika razlika za 2 - 3 postotna boda. Mene čudi kako je tek sada dospjelo u medije, što Vujčić radi za 45.000 kuna mjesečno. Unatoč svemu, država daleko više guli svoje građane a sada pokazuje tobožnju brigu.

Avatar Barba
Barba
13:42 02.09.2021.

Bilo bi dobro da se ujedno pozabavite i visinom različitih naknada koje banke zaračunavaju, a koje nebeski visoke.

Avatar Sand_dan_Glokta
Sand_dan_Glokta
13:27 02.09.2021.

Zanimljivo kako oni ništa ne znaju..... A čim se vi onda bavite? Godinama je npr. Telekom naplaćivao svaku opomenu 20kn (i slao opomene šakom i kapom), a vi ste nakon 10 godina "uočili" nepravednost takvog postupka i ukinuli kad ste ih "namirili" PO DOGOVORU. Isto je i sad! Puštali ste ih da se "naberu" u nekom vašem internom dogovoru (vjerojatno oko "švicaraca") i sad ste kao "uočili" pa ćete uvesti reda. Jednostavno mrš!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije