Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 38
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Biljana Borzan:

'94 posto građana smatra kako su uređaji proizvedeni prije 20 godina trajali dulje'

Biljana Borzan
Foto: Matija Habljak/PIXSELL
1/2
04.04.2022.
u 12:30

Građani mi kažu kako primjećuju da se u perilicama za rublje uvijek pokvari isti dio, ali proizvođači odbijaju staviti kvalitetniji. Sve te prakse ćemo zabraniti, kaže Borzan

Čak 94% građana Hrvatske smatra kako su uređaji proizvedeni prije 20 godina trajali dulje, a čak 61% ih je uvjereno kako se uređaje namjerno proizvodi s ugrađenim kvarom kako bi ih se primoralo na kupnju novih proizvoda, najčešće odmah nakon isteka obveznog jamstva – pokazalo je istraživanje hrvatske europarlamentarke Biljane Borzan koje je predstavljeno danas u Kući Europe u Zagrebu.

–  Proizvođači se pravdaju kako građani žele nove modele pa zato kupuju nove uređaje – objašnjava Borzan te dodaje kako se građani najviše žale na takozvane digitalne kvarove. Naime, više od polovice građana je primijetilo kako im uređaj uspori ili pak baterija kraće traje kada ažuriraju operativni sustav.

–  Na ovom pitanju radim od 2014. godine i od tada sam u Europskom parlamentu bila glava autorica Socijalista i demokrata i za Izvješće i za Rezoluciju o kvarenju uređaja. Prije godinu dana, u Izvješću smo pozvali na zabranu ugrađenih kvarova i ta zabrana je prošla sa samo dva glasa više na plenarnom zasjedanju. Međutim, bilo je dovoljno da Komisija shvati kako je to problem koji muči građane i stvara im financijske poteškoće. Zato su predložili novi zakon koji uskoro kreće u pregovore –  rekla je Borzan.

Europska komisija je novim zakonom predložila zabranu ugrađenih kvarova, oznake koliko je lako popraviti uređaj u slučaju kvara te obveznu informaciju o očekivanom trajanju uređaja.

–  Svi smo primijetili kak, primjerice, lampica za mijenjanje boje na printeru svijetli prije nego što je stvarno nestalo boje. Nekada skener na printeru ne radi jer u printeru nema boje. Građani mi kažu kako primjećuju da se u perilicama za rublje uvijek pokvari isti dio, ali proizvođači odbijaju staviti kvalitetniji. Sve te prakse ćemo zabraniti. Model kupi-iskoristi-baci je neprihvatljiv i za okoliš i za džepove naših građana! –  zaključila je Borzan.

Komentara 6

Avatar Mudlin
Mudlin
13:30 04.04.2022.

Devedeset i četiri posto ljudi smatra da je trebalo provesti lustraciju i definitivno zabraniti komunjarenje.

PR
prahrvat
13:18 04.04.2022.

trla baba lan da joj prođe dan

ST
stefekov
12:54 04.04.2022.

sto ova lupeta...pa mogla je lupetati i iz darde..ne treba za to to boraviti u bruxellesu ...efekt bi bio jednak...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije