Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
parlamentarni izbori

7. jedinica: Umjesto Popijača u okršaj s M. Opačić ministrica Dalić

'24.09.2011., Rijeka - Predstavljanje plana 21 Kukuriku koalicije u sportskoj dvorani na Kantridi. Milanka Opacic.  Photo: Goran Kovacic/PIXSELL'
Foto: 'Goran Kovacic/PIXSELL'
1/3
11.10.2011.
u 12:00

Kukuriku lista gotovo je kopija SDP-ove s prošlih izbora, HDZ svoju krojio ispočetka

Listu Kukuriku koalicije u sedmoj izbornoj jedinici nosit će potpredsjednica SDP-a Milanka Opačić, koja je na prošlim izborima nosila listu SDP-a i svojoj stranci iz te izborne jedinice donijela šest mandata. Iako je SDP dobio gotovo pet tisuća glasova više od HDZ-a, i vladajuća stranka osvojila je jednak broj mandata.

Sve do jučer ujutro većina HDZ-ovaca tvrdila nam je da će Milanki Opačić suprotstaviti ministra gospodarstva Đuru Popijača.

Dalić puni žensku kvotu

Međutim, Predsjedništvo HDZ-a jučer je donijelo drukčiju odluku i za koordinatoricu jedinice izabralo ministricu financija Martinu Dalić dok je Đuro Popijač izabran za koordinatora druge izborne jedinice. Ministrica Dalić je na listi u VII. izbornoj jedinici bila i prije četiri godine, no nije osvojila mandat. Ostala je "kratka" za jedno mjesto – bila je sedma na listi. Navodno je predsjednica stranke Jadranka Kosor odlučila staviti Dalić za koordinatoricu kako bi povećala kvotu žena. Osim nje, ministrica Dalić bit će jedina žena koja će na izborima nositi listu HDZ-a. Lista Kukuriku koalicije izgledat će gotovo isto kao lista SDP-a s prošlih parlamentarnih izbora. Osim Milanke Opačić, mjesta na listi koja sigurno vode u Sabor dobit će Josip Leko, Ivo Jelušić, gradonačelnik Jastrebarskog Mihael Zmajlović. Jedno mjesto dobit će i HNS. Tko će to biti u HNS-u još nisu odlučili. Sigurno je tek da to neće biti njihov saborski zastupnik Miljenko Dorić, koji se, doznajemo, odlučio povući iz aktivne politike. Mjesto koje sigurno vodi u Sabor mogao bi dobiti i predsjednik Foruma mladih SDP-a Saša Đujić. Hoće li biti mjesta i za Nenada Stazića, jednog od najžustrijih saborskih zastupnika, zasad nije sigurno.

– Nisam siguran hoće li biti mjesta za Stazića. Neki smatraju da ni Jelušić nije siguran, ali mislim da će mu se stranka odužiti jer je vodio rat s Bandićem. Zbog velike gužve u osmoj jedinici (Istra i Kvarner) ne bih se čudio da u ovoj izbornoj jedinici budu kandidirani i neki riječki SDP-ovci. Primjerice, Željko Jovanović – smatra politički analitičar Žarko Puhovski.

Potpuno je drukčija situacija u suprotnom taboru jer nitko od troje HDZ-ovih nositelja s prošlih izbora (Marina Matulović-Dropulić, Branko Vukelić i Mario Zubović) više nije u igri. Prije četiri godine kao nositeljicu ove liste Ivo Sanader postavio je ministricu Marinu Matulović-Dropulić. U sedmu jedinicu "uhljebio" je, navodno nakon što su liste već bile složene, i svog prijatelja Marija Zubovića te Nevena Ljubičića, bivšeg ministra zdravstva.

HSLS-ova doktorica

Iako Jadranka Kosor još nije u potpunosti "zatvorila" listu, gotovo je sigurno da će osim ministrice Dalić visoko mjesto na listi dobiti i Krunoslav Markovinović, potpredsjednik saborskog Kluba zastupnika HDZ-a. 

Dobrom izbornom rezultatu u ovoj jedinici nada se i HSS koji treći put zaredom ide s potpredsjednikom stranke Božidarom Pankretićem.

HSS-ovci u ovoj jedinici koaliraju sa Zelenom strankom, a na listu im ide i Miroslav Rožić koji je kao član HSP-a 2003. baš u toj jedinici dobio 20 tisuća glasova i osvojio mandat. Kao nezavisni kandidat na listi HSS-a bit će i Dubravko Delić, dogradonačelnik Karlovca.

Prva na listi HSLS-a bit će doktorica Linda Rossini Gajšak iz Samobora. Radi u tvrtki Belupo i ima poprilično političko iskustvo s obzirom na to da odrađuje već treći mandat u samoborskom Gradskom vijeću.

Komentara 135

VE
velikazmija
12:13 11.10.2011.

opčićka jeli to ona što litujeza 7 kuna na brijunima birajmo nju možda i sam vidim šerbedžijino carstvo samo naprid ko zna zna di je jeftino -

DO
doktorica
16:25 11.10.2011.

danas je najbolje biti političar,ni zašto nije odgovoran,ništa ne radi nego samo priča i prodaje obećanja,a u EU će mu biti još bolje jer će dobivati dest puta veću plaću.

KT
Karika Tura
15:31 11.10.2011.

Svantevid glumi budalu :)))))))))

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije