Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ODŠTETE Za puževu pravdu 63 milijuna kuna!

6000 građana tužilo državu zbog dugog suđenja

05.03.2009.
u 18:58

ZAGREB - O čekanju pravde na sudu mogao bih napisati roman. Prolazila je godina za godinom i tako su prošla skoro tri desetljeća dok nisam dobio odštetu, tako je reagirao I. L. (53) na presudu kojom mu je nakon 26 godina dosuđena odšteta nakon nesreće zbog koje je ostao prikovan za kolica.

Drastičan porast tužbi
Dok Vrhovni sud požuruje rad nižih sudova na starim predmetima, u praksi i dalje brojni postupci traju više od desetljeća, presude se ukidaju, pa vraćaju na ponovna suđenja, a popriličan ih broj otkliže u zastaru. Posljednjih godina drastično raste broj tužbi zbog povrede prava na razumno suđenje. Od 2002. do 1. prosinca 2008.

Ustavni sud, Vrhovni sud te županijski sudovi dosudili su za oko 6000 građana odštetu od više od 63 milijuna kuna jer im je bilo povrijeđeno pravo na suđenje u razumnom roku. Samo od 2006. do 1. prosinca 2008. Vrhovni sud i županijski sudovi dosudili su građanima odštetu od 55 milijuna kuna. To su podaci koje smo dobili od glasnogovornice Ministarstva pravosuđa Vesne Dovranić. Samo u posljednje tri godine prihvaćeno je 5168 tužbi građana zbog nerazumno dugih parnica, te zbog 65 kaznenih postupaka.

Do 31. prosinca 2005. tužbe zbog povrede prava na razumno suđenje bile su isključivo u ingerenciji Ustavnog suda. Nakon toga je Zakonom o sudovima nadležnost prenesena na Vrhovni sud i županijske sudove. Ali svi građani koji godinama čekaju pravdu ne tuže državu, što znači da je broj oštećenih puno viši i kad bi svi oni tužili državu proračun bi krahirao.

Rijetko sami presude
Problem je i što županijski sudovi u nas iznimno rijetko, a kako bi se postupci završili što prije, koriste mogućnost da sami preinače presude, pa se često u jednom predmetu suđenje ponavlja više puta.

Premda je potkraj godine Alan Uzelac, profesor sa zagrebačkog Pravnog fakulteta, te član Centra za praćenje suđenja, za Novi list kazao “da bi nam cilj trebao biti da ukidanje donesenih presuda, ne samo drugo nego i prvo, bude iznimna pojava te da drugostupanjski sud kada prihvati žalbu u gotovo svim slučajevima sam preuzme odgovornost i riješi postupak”, očito je da će kod nas proći još dosta vremena prije nego što se takva praksa ustali. Do tada je izgledno da će broj tužbi protiv države zbog dugotrajnih postupaka rasti.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije