Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 21
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HRVATSKA U PLAMENU U prvih šest mjeseci izgorjela površina Zagreba

60 dana zatvora za paljenje Dalmacije

hrv_60_tx.jpg
import
25.07.2006.
u 20:02

Hrvatska je u plamenu, pet je puta u zadnja 24 sata gorjelo, a čak su tri požara  podmetnuta. U prvih šest mjeseci gorjelo je 495 puta,  a izgorjela je površina veličine Zagreba. Najveći broj požara izazvan nehatom, više od 77 posto, tri posto izazovu piromani, a za ostalih 20 posto nije poznat uzrok. Međutim, oni koji izazovu požar s golemim štetama mogu biti kažnjeni maksimalno sa 10.000 kuna i tek 60 dana zatvora. Čak i takve kazne rijetko kad postanu pravomoćne jer ih većina odlazi u sudsku zastaru. "Kad bi se svi koji su izazvali požar procesuriali , onda bi to utjecalo na prevenciju i svijest ljudi", kaže Mladen Jurin, glavni vatrogasni zapovjednik.

Rijetka bolest
Rijetko se izriče  najstoža kazna koja može biti do 12 godina, dok Francuzi svoje piromane uredno kažnjavaju i s 30 godina zatvora.  Ipak, kakva je to fascinacija vatrom kad piromani zaboravljaju na sve društvene sankcije i prepuste se užitku koje im donosi vatrena stihija.  "Vatra ljude fascinira, oko nje se ljudi okupljaju i plešu kada pale krijesove.

Slaveći tako vatru otkrivamo da u svima nama postoji atavistički odnos prema vatri", kaže dr. Vlado Jukić, ravnatelj Psihijatrijske bolnice u Vrapču. Piromani su uglavnom intelektualno insuficijenti, često imaju epilepsiju i pijani su kad odluče nešto zapaliti. Vrlo je rijetka bolest jer se od 300 vještačenja koje godišnje provede Psihijatrijska bolnica u Vrapču,  samo  jedno odnosi na piromanstvo.

Specijalni rat
Liječi  se kao i svaki drugi poremećaj ličnosti,  ako bolesnik ima potencijala za to.  Međutim, uspjeh zapravo  ovisi o liječenju neke duševne bolesti ili devijantnog ponašanja uz koje se piromanstvo gotovo uvijek veže, pojašnjava dr. Jukić.

Dok se u javnosti uglavnom govori o  bolesnim piromanima, general Domazet smatra kako se i pomoću požara može proizvesti psihološka operacija iz područja specijalnog rata. "Sigurno je da se ona u ne tako davnoj prošlosti primjenjivala. Sjetimo se  srpske agresije", objašnjava Domazet dodajući da u suvremenom svijetu, u kojem je sve na prodaju, može putem požara vršiti pritisak na konkurenciju jer se i na taj način može smanjiti cijena zemljišta i ugroziti turistička sezona.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije