Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZDRAVSTVENA REFORMA Spas od plaćanja usluga krije se u dopunskom osiguranju

50 kuna dopunskog ili 3000 kuna participacije

VL
Autor
Diana Glavina
10.11.2008.
u 19:46

Prema prijedlogu izmjena suplaćanja zdravstvenih usluga u projektu reforme zdravstva, participacija se neće plaćati u patronažnoj zdravstvenoj zaštiti, zdravstvenoj njezi u kući, u hitnoj medicinskoj pomoći, sanitetskom prijevozu, preventivnoj i specifičnoj zdravstvenoj zaštiti školske djece, mladeži i studenata. Participacije su oslobođene i trudnice. U primarnoj zdravstvenoj zaštiti bez prihoda od suplaćanja pacijenata ostaje samo pedijatrija.

Koalicija udruga u zdravstvu uputila otvoreno pismo ministru Milinoviću

U EU nitko nije oslobođen participacije

Hrvatski liječnički sindikat: Spremni smo na štrajk za prava pacijenata

Zdravstveni udar po siromašnima


Zaštićene kategorije
Pregled kod liječnika u primarnoj zaštiti stoji 15 kuna, 15 kuna je i fiksna cijena po receptu, a u specijalističko-konzilijarnoj i bolničkoj zdravstvenoj zaštiti participacija je 20 posto cijene zdravstvene usluge s tim da je najviša participacija tri tisuće kuna. Treba istaknuti da za 836.000 djece punu cijenu liječenja plaća HZZO, a državni proračun plaća participaciju, odnosno policu dopunskoga zdravstvenog osiguranja od 50 kuna mjesečno po osobi za sve kategorije stanovništva koje su oslobođene plaćanja.

U toj su kategoriji studenti, 30.576 hrvatskih ratnih vojnih invalida, 115.140 zaposlenih i članovi njihovih obitelji koji po članu kućanstva imaju prihod manji od 1663 kune te 355.000 umirovljenika koji imaju mirovinu nižu od 2600 kuna. Riječ je, dakle, o socijalno zaštićenim kategorijama stanovništva.

No, za sve za koje država nije obvezna pokrivati participaciju jedino je rješenje uplaćivanje police dopunskog osiguranja koja pokriva sve participacije zdravstvenih usluga. Dopunsko osiguranje nije i ne može postati obvezno, ali će nas skuplje zdravstvo sasvim sigurno na to prisiliti ako se prijedlog reforme pretoči u život.



Polica dopunskoga zdravstvenog osiguranja u HZZO-u koja pokriva sve participacije za zaposlene koji primaju plaću do 5200 kuna, a takvih je 1,1 milijun, stajat će, kao i danas, 80 kuna. Za 415.600 zaposlenih koji mjesečno zarađuju više od 5200 kuna dopunsko osiguranje HZZO-a poskupjet će sa 80 na najviše 130 kuna mjesečno.

Cijene polica
Premija police dopunskoga HZZO-a za milijun umirovljenika s mirovinom između 2600 i 5200 kuna ostaje 50 kuna, a poskupljuje na najviše 130 kuna za one s mirovinom iznad 5200 kuna, a to je dvadesetak tisuća ljudi.

HZZO nije i jedino osiguranje koje nudi dopunsko. Croatia zdravstveno osiguranje, primjerice, do 15 siječnja sljedeće godine “na akciji” nudi policu koja pokriva sve participacije iz obveznog osiguranja te doplatu za lijekove s B liste, i to za 75 kuna mjesečno. Ta cijena trenutačno je ista za sve dobne strukture. Inače, cijena te police poskupljuje s dobi osiguranika.

Tako za skupinu u dobi od 18 do 30 godina polica dopunskog stoji mjesečno 105 kuna, za dobnu skupinu od 30 do 40 godina 110 kuna, za skupinu od 40 do 50 godina 120 kuna, a za starije od 60 godina 165 kuna.

Sunce zdravstveno osiguranje zasad nema policu dopunskog osiguranja, ali, kažu, strategija razvoja ovisi i o reformi zdravstva. Dobrovoljno zdravstveno osiguranje “Osiguranje Zagreb“ ima policu za pokriće participacija koja, ovisno o tome uz koju se policu ugovara, stoji između 300 i 480 kuna godišnje. Cijena police ovisi o dobi ugovaratelja, a kreće se između 60 i 202 kune mjesečno.


HDZ-ova tijela za reformu zdravstva

HDZ-ova stranačka tijela poduprla su danas politiku Vlade, pa i prijedlog reforme zdravstva, rekla je večeras zamjenica predsjednika HDZ-a Jadranka Kosor nakon sjednica stranačkog Predsjedništva, Nacionalnog vijeća i Središnjeg odbora. Jadranka Kosor je istaknula da je prijedlog reforme zdravstva kvalitetan i otvoren za raspravu, a kritike oporbe ne smatra problemom jer je, kako je dodala, i oporba pozvana na raspravu. Izvijestila je i da su u stranci počeli razgovori o državnom proračunu za 2009. koji će, ističe, biti štedljiv na svim razinama. U HDZ-ovoj središnjici danas su bili i čelnici HSLS-a Đurđa Adlešić i Ivan Čehok, koji su novinarima izjavili da je riječ o redovitim koalicijskim konzultacijama. (H)

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije