Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VAŽNA OBLJETNICA

50. godina prve Pijanističke škole u Grožnjanu

Foto: Vladimir Marin
1/2
18.08.2020.
u 10:44

Međunarodni kulturni centar Hrvatske glazbene mladeži u Grožnjanu ovu godinu krasi i 50. obljetnica prve Pijanističke škole koja se svako ljeto održava u ovom istarskom gradiću umjetnika i glazbe.

Do 23. kolovoza traje Pijanistička škola za mlade talente koju vodi profesorica Katarina Krpan uz profesore Ivanku Kordić, Dragomira Bratića i Konstantina Krasnitskog. Počasni gosti 50. škole su profesor emeritus Vladimir Krpan, osnivač prve pijanističke škole 1970. godine, te profesor emeritus Arbo Valdma, koji je uz profesora Krpana ostavio poseban trag u Grožnjanu tijekom proteklih pedeset godina.

50. obljetnicu Pijanistička škola u Grožnjanu slavi radno i glazbeno uz vrhunske predavače, mlade, perspektivne pijaniste, pregršt predavanja i koncerata. Naime, do finalne završne koncertne večeri koja će se održati 23. kolovoza u Kaštelu s početkom u 20 sati, sudionici škole uživat će u izložbi u čast Artura Benedettija Michelangelija, legendarnog talijanskog pijanista povodom 100-te obljetnice njegova rođenja. Izložba će biti otvorena 18. kolovoza u 20 sati u dvorani Sokoj te će se nakon otvorenja u Kaštelu odvijati razgovor u kojem će o svom studiju te kasnije prijateljstvu s Arturom Benedettijem Michelangelijem govoriti Vladimir Krpan. Razgovor će voditi maestro Tonči Bilić, predsjednik Hrvatske glazbene mladeži.

Ovu godinu uz redovna predavanja Hrvatska glazbena mladež organizirala je i online razgovore različitih tematika koji će se prenositi putem YouTube kanala Hrvatske glazbene mladeži. Tako su na temu 50. godina prve pijanističke škole u Grožnjanu svoja iskustva i sjećanja podijelili utjecajni pedagozi i pijanisti Vladimir Krpan i Arbo Valdma a razgovor je vodio profesor Dragomir Bratić. 20. kolovoza, s početkom u 20 sati govoriti će pijanisti Bruno Vlahek, Simon Trpčeski, Federico Gianello, Bojan Martinović i dirigent Srba Dinić uz voditeljicu studenticu Doru Grizelj. 22. kolovoza s početkom u 20 sati u razgovoru će sudjelovati Pedja Muzijevic, Gligor Gelebesev i Katarina Krpan, a diskusiju će voditi studentica Petra Akrap. Teme oba razgovora, 20. i 22. kolovoza, vezane su uz problematiku pijanizma danas.

Uz koncerte koji su održani 15. i 16. kolovoza slaveći obljetnice Johanna Sebastiana Bacha i Ludwiga van Beethovena, do završnog koncerta 23. kolovoza kada će nastupiti sudionici Ljetne pijanističke škole, na rasporedu su koncerti 18. kolovoza u ciklusu Mladi za mlade u čast Artura Benedettjia Michelangelija kada će nastupiti mladi pijanist Zvjezdan Vojvodić, laureat natjecanja Lions GRAND PRIX, 19. kolovoza nastupaju doajeni Vladimir Krpan i Arbo Valdma te 21. kolovoza na rasporedu je koncert studenata. Svi koncerti počinju u 20 sati i bit će prenošeni putem dediciranog Youtube kanala Hrvatske glazbene mladeži.

Međunarodni kulturni centar Hrvatske glazbene mladeži u Grožnjanu održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i Istarske županije. Program podržava Općina Grožnjan, Austrijski kulturni forum Zagreb, Euro-unit grupa, Euro-unit music store, Online music shop, Yamaha, Eudora, Henkel Croatia, Hrvatska Elektroprivreda d.d. i Art Hill. HEP sponzorski podržava koncert u sklopu ciklusa Mladi za mlade. Više informacija potražite na hgm.hr mrežnim stranicama.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije