Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 53
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŠKOLA NA DALJINU

40.000 online zbornica: Sustav i uz opterećanja - funkcionira

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/6
17.03.2020.
u 16:42

Funkcioniralo je i tijekom drugog dana nastave na daljinu organizirane za sve učenike osnovnih i srednjih škola diljem Hrvatske

Sustav online nastave barem za sada, uz sve probleme preopterećenosti, ali i hakerskih napada - funkcionira. Nastavnici, profesori i učitelji još uvijek moraju dolaziti na svoja radna mjesta u škole diljem zemlje. Tako će biti vrlo vjerojatno do kraja tjedna, a ravnatelji se sada moraju organizirati kako bi njima osigurali što kraći boravak u učionicama.

- Naša uloga u sustavu je da učenici dobiju kvalitetno obrazovanje. Vjerojatno je da ćemo imati preraspodjelu radnog vremena da jedan dio radi od kuće, a jedan iz škole. Još uvijek je procjena da je situacija takva da nastavnici mogu dolaziti dio radnog vremena u školu - poručila je ministrica  Blaženka Divjak. 

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Kazala je kako policija još uvijek nije utvrdila krivce za jučerašnje hakerske napade, a postoji li mogućnost ukoliko se zdravstvena situacija u Hrvatskoj pogorša produžiti boravak djece kućama duži od trenutno predviđenih dva tjedna, kazala je da je teoretski moguće da nastava ovako potraje i do kraja školske godine. To je zasad tek opcija no dogodi li se doista, tada će nastavnici morati početi smišljati kako će "Školom na daljinu" vrednovati znanje učenika jer u ovih dva tjedna koliko će nam učenici biti kućama nema ocjenjivanja.

Unatoč činjenici da je većina nastavnika bila ulogirana, Divjak je kazala kako među njima ima i onih koji još uvijek nisu spremni koristiti online sustav, a da je takvih u školama nešto manje od deset posto. Upitana za financijsku stabilnost zaposlenih djelatnika u školama Divjak je poručila kako plaće i dodaci dogovoreni nakon štrajka nisu upitni.

Pohvalila se kako je Hrvatska uspjela djeci isporučiti obrazovni sadržaj neovisno kojim se opcijama praćenja koristili, odnosno neovisno jesu li sadržaj pratili putem sustava, televizije ili YouTube-a.

- Mi smo jedna od rijetkih zemalja Europske unije koja je doista uspjela u pogon staviti nastavne materijale od prvog dana. Sustav je sada stabilan - poručila je ministrica obrazovanja Blaženka Divjak.

Ključne riječi

Komentara 5

AB
abokatstir
21:21 17.03.2020.

Glupo je i opasno za širenje zaraze držati 40.000 zbornica, toliko ljudi na okupu. Zar ne bi bilo bolje da na primjer svi gimnazijalci imaju istu nastavu on line, od najboljih profesora

IV
ivicin
16:59 17.03.2020.

skola na daljinu....je kao i ljubav na daljinu...tko drzi pin gdja .ministrica ili odgovorni za skolu za zivot g.predsjednik vlade rh...na zdravlje

DH
dalibor.hren
19:01 17.03.2020.

Ako na kraju školske godine razrednici zbog servera ne mogu upisati ocjene, blesavo je očekivati da će tisuće učenika moći u isto vrijeme online pratit nastavu, rješavati zadatke...to bi gospođa iz FOI -ja trebala znati!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije