Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OPERACIJA NATO-A

Američki tenkovi i vojnici stigli u Estoniju. Rusija: To je faktor destabilizacije europske sigurnosti

tenkovi
Foto: U.S. DEPARTMENT OF DEFENSE/Staff Sgt. Corinna Baltos
07.02.2017.
u 10:34

Kapetan Edward Bachar rekao je da će američki vojnici sudjelovati u estonskoj proslavi dana nezavisnosti

Četiri američka tenka M1A2 Abrams i 15 borbenih vozila Bradley stigli su jučer u Estoniju u sklopu NATO-ove operacije Atlantic Resolve. Ranije su u petak stigli američki vojnici iz 1. bataljuna 68. oklopne pukovnije, koji su zamijenili 503. pješačku pukovniju 173. zračne brigade, koja je stigla u rujnu. Američko ministarstvo obrane reklo je da prijelaz u Estoniju pokazuje kako se američke snage mogu slobodno kretati iz jedne NATO-ove zemlje u drugu, prenosi UPI.

Kapetan Edward Bachar rekao je da će američki vojnici sudjelovati u estonskoj proslavi dana nezavisnosti.

SAD je u sklopu ove NATO-ove operacije razmjestio trupe u Europi, koje će se obučavati u Poljskoj, Njemačkoj, Bugarskoj, Estoniji, Mađarskoj, Latviji, Litvi, Rumunjskoj i Slovačkoj tijekom idućih osam mjeseci, kako bi se pokazala snaga NATO-a u svjetlu onoga što vide kao sve jaču rusku agresiju. Rusija je operaciju kritizirala kao faktor destabilizacije europske sigurnosti.

U siječnju je u Europu stiglo oko 4000 američkih vojnika kojima je sjedište u Njemačkoj, a raspoređeni su u baltičkim zemljama te u Bugarskoj i Rumunjskoj.

>> Rusija Danskoj: Ako se pridružite NATO-ovom štitu, vaši brodovi su legitimna meta

>> Šef NATO-a: Trump je u pravu, morate plaćati više

Komentara 16

Avatar nekakav
nekakav
12:19 07.02.2017.

za 50 godina biti će tehnološke mogućnosti graditi otoke usred oceana. konvencijama o pravu mora i sličnim propisima omogućeno je takvo nešto. baš me zanima kad na 401 km od američke obale kina, rusija, ili indija, a možda i brazil,l, sagrade otok. ili argentina blizu engleske. sve stare sile su pale u povijesti. niti jedna nije opstala, niti je vječno držala svoju moć. europa nije niti jednom osudila veličanje nacizma u baltičkim zemljama, niti ih je kaznila radi nepoštivanja manjinskih prava, uglavnom rusa. europa nema moralno pravo nikome nitša spočitavati. a amerikanci se neka vrate doma, neka brane svoje građane doma od kriminalaca. sa svojih 800 baza po svijetu jasna im je namjera i funkcioniranje. rusija nije prijetnja nikome, niti jednim svojim činom ne zabrinjava. smeta vas ruski utjecaj u ukrajini? kako to da vas ne smeta američki, radi čega je i došlo do malog građanskog rata? granice su nepromjenjive? kosovo je bilo izuzetak? za koga, za sve druge koji bi takvo što pokušali? shvatite ruse, oni kroz cijelu povijest su bili napadani baš sa zapada, nikad rusija nije napadala njemačku, francusku, englesku, već je bilo obratno. poljaci? najgori narod europe, oni su ruse napadali kad su god se malo pojačali. da su bili ozbiljni, hitler bi sa njima sklopio pakt, a ne sa staljinom. obećao im je cijelu ukrajinu i južnu rusiju, al onda, na vrijeme, shvatio da ovi nemaju kapacitete za to. pa je započeo pregovore sa staljinom, da si privremeno osigura istočnu granicu. baltički narodi nisu svjesnu kud ih je gurnula njihova politika sukoba sa rusima, koji su im i glavni trgovinski partneri bili. pitajte ih danas kolko su im luke zaposlene, kolko posla ribari imaju, i generalno ekonomiju. za sada se još održavaju radi eu fondova. al ostali su bez 25% stanovnika, svi koji su znali čitati i pisati su ih napustili. što ne pišete da su otišli i radi dizanja tenzija sa rusima? estonija osim glavnog grada nema ništa. a i on trenutno živi usisavanjem ostatka zemlje, nudeći im neke povlastice. on raste, drugi im propadaju. pojma nemate o tim zemljama, a pazite, one se srde sa rusima, koji imaju gradove veće od njihovih država... pa kako se estonija sa 3.000 nato vojnika može uopće oduprijeti rusima, koji blizu granice imaju armiju od 150.000 vojnika? normalna i pametna vlast gleda da si je dobra sa susjedima, i ne radi ništa što bi susjedu smetalo. ajd vi doma se svaki dan svađajte sa susjedom, i umislite si da će vas prijatelj, koji živi u drugoj državi, štititi od njega, jer je on velik i jak. od dizanja tenzija koristi nema nitko, osim onih koji proizvode oružje. nije problem poljacima dati 5 mlrd dolara za avione i rakete, al im je jako veliki problem financirati autocestu, vodovod, kanalizaciju. za to jauču i traže eu pomoć. zato će i završiti loše.

NE
Nenadjebivi
11:03 07.02.2017.

Neznam zašto bi ovo predstavljalo ikakvi problem , Estonija je suverena država i članica NATO-a i što je onda čudno da NATO trupe defiliraju Estonijom , no već sada se nazire da Trump neće ništa popuštati Rusiji a kamoli da bi djelio interesne sfere sa Putinom u Europi kao što su nerealna očekivanja naših istočnih susjeda , uostalom Trump je spreman na suradnju sa Rusijom jedino oko uništenja ISIL-a , dakle određeni dogovor je moguč u Siriji ali ne i u Europi .

SV
svojaja
11:26 07.02.2017.

Sve je isto samo njega nema.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije