Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nove brojke

315.438 nezaposlenih! Ministar Mrsić: Ne bojimo se novog vala

\'slavonija.... osijek...10.12.2007.... manja nezaposlenost u osjecko baranjskoj zupaniji... zavod za zaposljavanje u osijeku... snimio davor javorovic...\'
Foto: Davor Javorović/PIXSELL
1/3
13.01.2012.
u 12:46

Hrvatska bi mogla povećati zaposlenost za 5 posto kada bi se cijena rada smanjila za 10 posto, jer je previsoka, kaže Mrsić.

Novi ministar rada Mirando Mrsić objavio je, kaže, prvi i posljednji put broj nezaposlenih u zemlji – 315.438 s kraja prosinca 2011. godine. Nezaposlenost se tako spustila na stanje iz 2003. godine.

Zavod za zapošljavanje ubuduće će broj nezaposlenih objavljivati dva puta mjesečno na svojoj internetskoj stranici, a ministar bi volio da se taj podatak dnevno ažurira, kada to tehničke mogućnosti dopuste.

– Ne bojimo se novog vala nezaposlenosti. Stanje je takvo kakvo je, od njega ne treba bježati. Učinit ćemo sve da se amortizira novi udar – prokomentirao je ministar Mrsić procjene ekonomista da nas ove godine čeka 50 tisuća novih otkaza.

Njegovo je mišljenje da bi Hrvatska mogla povećati zaposlenost za pet posto kada bi se cijena rada smanjila za 10 posto, jer je previsoka.

– Zajedno s drugim resorima radit ćemo na smanjenju poreznog opterećenja. Ne ide se za time da se smanje plaće – rekao je Mrsić.

Zavod za zapošljavanje više će se obraćati lokalnim jedinicama, a već idućeg mjeseca krenut će novi javni radovi, posebno za njegovateljice u domovima za starije i bolnicama. U Hrvatskoj je zaposleno 52,3 posto radno aktivnog stanovništva, a Vladin cilj je do 2015. godine broj zaposlenih podići na 60 posto radno aktivnog stanovništva – rekao je Mrsić.

U tu svrhu Ministarstvo rada i mirovinskog sustava pripremit će mjere za aktiviranje dugotrajno nezaposlenih osoba, legalizirati neformalni rad, smanjiti porezno opterećenje za NKV radnike i osigurati dovoljno kvalitetnih informacija za razvoj karijere i odabir kvalifikacija. Država će mladima financirati pripravnički staž.

Ključne riječi

Komentara 103

MI
miso
13:03 13.01.2012.

Ideja internetskog svakotrenutnog pristupa mi se svidjela. Da li se od nje odustalo?

Avatar nervozni_patuljak
nervozni_patuljak
13:06 13.01.2012.

I Vecernji list kao i jutarnji stite Todorica kriminalca ne objevljivajuci vijesti o tome kako je Gradjanska akcija protestirala ispred Todoriceve kuce nekidan i danas Agrokora... Svaka cas Indexu koji jedini ima petlje i hrabrosti biti objektivan i javno govoriti i prokazivati KRIMINALCE. Dok Vecernji list ocito sudjeluje u zataskavanju kriminala te velike ribe stiti sto se vidi iz aviona...

OB
-obrisani-
13:03 13.01.2012.

Samo se budala nebi bojao. Pogledaj situaciju u madjarskoj i vidjeti ces koja opasnost prijeti cijeloj istocnoj europi. Pamet u glavu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije