Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
izbori 2011.

3. izborna jedinica: Lesar vs. Čačić u zagorskom uporištu HNS-a

lesar
Foto: Boris Ščitar/Pixsell
1/3
05.10.2011.
u 12:00

Samo u ovoj jedinici listu Kukuriku-koalicije ne nosi Zoran Milanović nego haenesovac Radimir Čačić, a listu HDZ-a vjerojatno će umjesto Ivana Jarnjaka nositi ministar obrane Davor Božinović

Radimir Čačić nosit će listu Kukuriku-koalicije u trećoj izbornoj jedinici. Bit će to jedina jedinica kojoj nositelj liste oporbenog saveza neće biti šef SDP-a Zoran Milanović. Tome je tako jer HNS najbolje stoji baš u toj jedinici (Zagorje, Međimurje i Varaždin) u kojoj je na prošlim izborima osvojimo četiri saborska mandata – s Čačićem kao nositeljem liste. Koga će Kukuriku-koaliciji i Čačiću na “noge” u treću izbornu jedinicu poslati predsjednica HDZ-a još nije sasvim sigurno. Dugogodišnji prvak HDZ-a u “kajkavskoj” jedinici i nositelj HDZ-ove liste na prošlim izborima bio je Ivan Jarnjak. Međutim, problem je nastao kada se u pričama o prljavim tajnama o stranačkim crnim fondovima i nabavi stranačkog BMW-a počelo spominjati i njegovo ime. One su toliko poljuljale Jarnjakov osobni kredibilitet i rejting u stranci da su mu realne šanse da opet bude na čelu HDZ-ove liste gotovo nikakve.

Župani su uzdanice

Tako bi umjesto bivšeg tajnika ta uloga lako mogla pripasti ministru obrane Davoru Božinoviću, koji je u Vladu i ušao na molbu premijerke Jadranke Kosor i koja mu je svakako “dužna” za tu uslugu. No Božinoviću neće biti lako ponoviti rezultat s izbora 2007. godine kada je HDZ osvojio četiri mjesta u Saboru jer nije “domaći”. Rođen je u Puli, živi u Zagrebu i jednostavno u Zagorju ima puno manji utjecaj od onoga koji je godinama imao bivši tajnik HDZ-a Ivan Jarnjak.

Iza Čačića oporbenu listu “gurat” će i SDP-ovi župani Siniša Hajdaš Dončić (župan krapinsko-zagorski) i Ivica Perkoč (župan međimurski)). Kukuriku-koalicija nada se da će osvojiti deset mandata. Pet bi pripalo SDP-u, a pet HNS-u. Ako pak ponovi rezultat s prošlih izbora, HNS će ostati na četiri mandata.

A baš taj mandat “narodnjacima” bi mogao preoteti njihov bivši član i saborski zastupnik Dragutin Lesar. Vođa Hrvatskih laburista na prošlim je parlamentarnim izborima bio drugi na listi HNS-a, odmah iza Čačića, kojemu će sada biti glavni protukandidat za “lijeve” glasove.

Bit će zanimljivo vidjeti kakvu će izbornu retoriku imati prema bivšoj stranci, no taj dio strategije još ne otkriva.

– Ne znamo ni tko će biti nositelji lista ostalih stranaka po izbornim jedinicama. Obraćamo se građanima, nitko nas drugi ne zanima, niti ga pratimo, niti analiziramo, niti seciramo – odrešit je Dragutin Lesar koji ne namjerava sklapati predizborne koalicije. A eventualno poslijeizborno koaliranje ovisit će, kaže, o rezultatima izbora, o tome kome će predsjednik Republike dati mandat za sastavljanje Vlade.

– S HDZ-om ne možemo, nećemo i ne želimo razgovarati, a što se drugog bloka tiče, ovisi o njemu. Uvijek smo za razgovor, možemo sjesti za stol, ali nećemo u vlast pod svaku cijenu – ističe Lesar.

Potencijalni bi koalicijski partner, napominje, morao prihvatiti njihovih deset programskih točaka, o njima ne namjerava pregovarati. Očekuje “iznenađujući” rezultat u ovoj izbornoj jedinici.

– On je HSP ljevice. Ne vjerujem da će nam uzeti znatan broj glasova pa ga nećemo ni napadati u predizbornoj kampanji. To bi bilo rasipanje energije, kao da slon ide jesti miševe. Neka u svom Međimurju radi što ga je volja, samo neka ne prelazi rijeku (Dravu, nap. a.). U Varaždinskoj županiji nema što tražiti – kaže naš sugovornik iz Kukuriku koalicije.

Pored HDZ-a, Kukuriku-koalicije i Lesarovih laburista svoju šansu za prijelaz izbornog praga od pet posto tražit će i HSLS i Ljubo Jurčić.

HSLS-ov gastarbajter

HSLS-ovu listu nosit će gradonačelnik Varaždinskih Toplica Dragutin Kranjčec, vlasnik TTI-ja a (Tonimir Transport Internacionala) najveće prijevozničke tvrtke u Hrvatskoj. Gradonačelnik je već nekoliko mandata, a i jedini gradonačelnik u Hrvatskoj koji za taj posao ne prima naknadu, svojom voljom. Jedan od najbogatijih članova HSLS-s imovinu je stekao kao gastarbajter. Pristaše ga vole jer je “čovjek iz naroda”, a tako i vodi kampanju – “od vrata do vrata”

– Od 1990. godine do danas u trećoj smo izbornoj jedinici uvijek imali saborskog zastupnika, a vjerujemo da će tako biti i sad – kaže čelnik HSLS-a Darinko Kosor.

Komentara 10

UK
Ugo Kajvez
14:17 05.10.2011.

\"Savez za Hrvatsku protiv veleizdajnika i Europske unije\"

LI
liburnik
16:16 05.10.2011.

Bozinovic je autsajder, a Lesar i Cacic ce podijeliti glasove. Sve samo ne ADZ...

UK
Ugo Kajvez
14:17 05.10.2011.

Glas za HDZ je glas za SDP i obrnuto

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije