Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 54
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Savjeti za Slavoniju, Baranju i Srijem'

299 tisuća spremnika za odvojeno prikupljanje otpada u 5 slavonskih županija

Slavko Midzor/PIXSELL
21.09.2018.
u 15:28

Ćorić je istaknuo kako je u pet slavonskih županija u različitim fazama pripreme i realizacije 17 vodno-komunalnih projekata, vrijednih 3,9 milijarda kuna, a u pripremi je 11 projekata izgradnje sustava natapanje za 12 tisuća hektara

Govoreći o mjerama za unaprjeđenje znanosti i obrazovanja, ministrica Blaženka Divjak izvijestila je u petak na sjednici Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem da u provedbi eksperimentalnog programa "Škola za život" u Hrvatskoj sudjeluju 74 škole s više od osam tisuća učenika, a u pet slavonskih županija više od 2160 učenika.

Kako je podsjetila ministrica Divjak, ministarstvo je osiguralo kompletnu edukaciju za učitelje i opremanje škola te novac za informatičku opremu. 

Kao jedan od osnovnih koraka u reformi strukovnog obrazovanja istaknula je osnivanje regionalnih centara kompetentnosti, za što je osigurano oko milijardu kuna iz dvaju EU fondova, a ideja je da se škole iz svih krajeva Hrvatske kandidiraju u nekoliko važnih podsektora kako bi postale centri izvrsnosti za strukovno obrazovanje u poljoprivredi, elektrotehnici, strojarstvu, informacijskim i komunikacijskim tehnologijama, zdravstvu te ugostiteljstvu i turizmu.

U srpnju smo imenovali 25 centara kompetentnosti diljem Hrvatske koji se sada mogu javljati za ta sredstva, a među njima su Ugostiteljsko-turistička škola iz Osijeka, dvije škole iz podsektora poljoprivrede u Vinkovcima i Požegi, Tehnička škola u Slavonskom Brodu te Elektrotehnička i prometna škola u Osijeku, izvijestila je Divjak.

U sklopu reforme i uspostave relevantnoga visokog obrazovanja ministrica Divjak je istaknula gradnju smještajnih kapaciteta na sveučilištima, poput studentskog doma u Vukovaru i Požegi te paviljona studentskog doma u Osijeku, čime će se oni povećati dva i pol puta, a prednost pri smještaju imat će studenti u nepovoljnom materijalnom položaju i studenti s invaliditetom.

Ćorić: U pet slavonskih županija još 26 reciklažnih dvorišta

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić izvijestio je kako je prije godinu dana u pet slavonskih županija bilo 26 reciklažnih dvorišta, a realizacija projekata vrijednih 69 milijuna kuna u proteklom razdoblju "dovela je da apliciramo ili smo u fazi izgradnje za još 26 reciklažnih dvorišta".

Izvijestio je da se 86 jedinica lokalne samouprave javilo za postupak nabave 299 tisuća spremnika za odvojeno prikupljanje otpada u pet slavonskih županija, u vrijednosti od 60 milijuna kuna, a na taj će se način riješiti najnužniji oblik infrastrukture za odvojeno prikupljanje otpada.

Najavio je kako se raspisivanje natječaja za izgradnju sortirnica za otpad može očekivati u listopadu, a za izgradnju kompostana u studenome.

Ćorić je istaknuo kako je u pet slavonskih županija u različitim fazama pripreme i realizacije 17 vodno-komunalnih projekata, vrijednih 3,9 milijarda kuna, a u pripremi je 11 projekata izgradnje sustava natapanje za 12 tisuća hektara. To znači, kako je rekao, veliku aktivnost za građevinski sektor. 

Nakon sjednice svečano će se potpisati 14 ugovora za područje Slavonije, Baranje i Srijema, vrijednih 640 milijuna kuna, od čega je 70 posto novca iz EU.

Među ostalim, novac je namijenjen osječkome Kliničkom bolničkom centru (KBC) za izgradnju i opremanje dnevnih bolnica i dnevnih kirurgija te unaprjeđenje objedinjenog hitnog bolničkog prijema, gradu Vukovaru za projekt centralne kuhinje za prehranu djece u vrtićima, Hrvatskim cestama za izgradnju obilaznice kod Petrijevaca te Hrvatskim šumama za razminiranje, obnovu i zaštitu šuma i šumskog zemljišta u zaštićenim i Natura 2000 područjima u dunavsko-dravskoj regiji.

>> Pogledajte intervju s Blaženkom Divjak o eksperimentalnoj obrazovnoj reformi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije