Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 76
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TRG TIANANMEN

29. godišnjica legendarnog prosvjeda: Tenkovima su gušili pokret studenata

Foto: Reuters/Pixsell
1/3
02.06.2018.
u 12:37

U noći s 3. na 4. lipnja 1989., vojnici i oklopna vozila oružjem su ugušili pokret studenata koji su zauzimali mjesec i pol dana Trg Tiananmen, u središtu Pekinga.

U povodu 29. godišnjice gušenja prosvjeda na Tiananmenu 1989., obitelji pozivaju kineskog predsjednika Xi Jinpinga da konačno "rehabilitira" njihove bližnje ubijene u tom događaju, koji je  još tabu u Kini.

U noći s 3. na 4. lipnja 1989., vojnici i oklopna vozila oružjem su ugušili pokret studenata koji su zauzimali mjesec i pol dana Trg Tiananmen, u središtu Pekinga. Prosvjednici su zahtijevali iskorjenjivanje korupcije i demokratsko otvaranje.  Općenito se procjenjuju da je više stotina ljudi, čak više od tisuću, ubijeno u gušenju prosvjeda zbog čega je međunarodna zajednica oštro osudila Kinu. 

"Svake godine kad želimo odati počast našim bližnjima, nadziru nas, smještaju u kućni pritvor ili udaljuju iz domova", žale se "Majke s Trga Tiananmen", udruge koja okuplja roditelje koji su izgubili dijete u represiji. 

"Kao čelnik velike zemlje, sigurno niste neosjetljivi na pokolj izveden prije 29 godina, niti na obitelji žrtava", piše udruga u otvorenom pismu predsjedniku Xi Jinpingu koje je ovog tjedna objavila nevladina organizacija Human Rights u Kini. 

Kineska komunistička partija na vlasti službeno uvijek prosvjednike s Trga Tiananmen prikazuje kao "malu skupinu osoba koje su izazvale kontrarevolucionarne nerede". 

"Kako smo u predvečerju života, nadamo se da ćemo jednog dana prije smrti doživjeti rehabilitaciju naših bližnjih", objašnjavaju "Majke s Tiananmena" predsjedniku Xi Jingpingu. 

Ključne riječi

Komentara 18

DO
dopizdilomi
14:26 02.06.2018.

Sjeća li se netko Fergusona, Baltimora, Seattla, Charlotta....... demokracija s puškama i tenkovima na djelu.

DU
Deleted user
12:50 02.06.2018.

" U noći s 3. na 4. lipnja 1989., vojnici i oklopna vozila oružjem su ugušili pokret studenata " …...I postali su i ekonomska i vojna super sila da cak mogu ici i u ekononski a naj vjerojatnije i praviravi rat sa amerikom a EU im ne moze prismrditi ni do koljena sa sve njemackom francuskom i britanijom zajedno, a da ovu stoku placenu sa zapada (sve su "vodje" pobjegli za ameriku) nisu zgazili tenkovima bili bi zavrsili ko jugoslavija, ili ko libija i irak a hong kong i macao bi jos uvijek bili kolonije.

DU
Deleted user
14:56 03.06.2018.

Gledajući prosvjede u Ukrajini Siriji i Libiji sada znamo istinu da to nisu bili studenti nego Američke pudlice. Takve treba tankovima gaziti bez milosti. Jer bolje da je mrtvo par propalih sudenata nego po milijun ljudi u svakoj od ovihh zemalja Iraku Siriji Afganistan malo manje u Ukrajini i Libiji. .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije