Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kućice i kontejneri stižu na Banovinu

2230 zahtjeva, država zasad osigurala 850 mobilnih objekata

Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL
1/3
28.01.2021.
u 12:10

Država će za mobilne objekte osigurati 50 milijuna kuna, bude li potrebe, dat će još

Stižu iz Donjeg Kraljevca, Velike Gorice, Krapine i Zagreba, a onda i iz Novigrada, Pule, Poreča, Rovinja, Zadra i Slavonskog Broda... Svi oni koji kontejnere i mobilne kućice mogu isporučiti javili su se na pozive Ravnateljstva za robne zalihe, koje nabavlja privremene domove za područje Banovine. Pedeset milijuna kuna, kažu nam iz Ravnateljstva, osigurat će se za mobilne kuće koje će se koristiti do obnove u potresu srušenih kuća, a dokumenti pregovaračkih postupaka s tvrtkama odaju podatak da je dosad potrošeno 33,6 milijuna.

Plaćen i prijevoz

U Ravnateljstvu su proizvođačima dali točne naputke kakve privremene objekte trebaju pa su se nabavljali “stambeno-sanitarni kontejneri”, “višenamjenski”, “sa sanitarnim čvorom i minikuhinjom”, dok su tipovi mobilnih kućica, uz bezimenu običnu, bili Select Cipro, Shelbox Tavolara i Longa. Za ove koje su nabavljene iz Istre i Zadra plaćen je i prijevoz, 2,2 milijuna kuna bez PDV-a, kako bi prikolice bez problema stigle do Lekenika, odakle se dalje raspoređuju onima koji su potrebu za njima prijavili. Ravnateljstvo za robne zalihe pitali smo i koliko je svega toga ukupno dosad pribavljeno.

– Od 29. prosinca ugovorili smo nabavu 264 mobilne kućice turističkih tvrtki s područja Istre, kao i 586 stambenih kontejnera domaćih proizvođača – kazali su nam iz Ravnateljstva, u kojem smo pitali i za pojedinačne cijene mobilnih objekata. Nismo taj odgovor dobili jer, objasnili su, “cijena objekata je različita, a ona ovisi o njihovoj veličini, opremljenosti i uključenosti prijevoza do odredišta”.

– Sve nabavljene stambene jedinice raspoređuju se u skladu sa sastavljenim popisima na temelju podnesenih zahtjeva građana na potresom pogođenom području. Ako bude potrebno, putem Ravnateljstva za robne zalihe naručit će se još stambenih kontejnera i mobilnih kućica, a s predstavnicima hotelijera razgovaramo o dodatnim kućicama koje bi se mogle dati na raspolaganje za ovu svrhu – kazali su nam iz Ravnateljstva, koje, naravno, nije jedino koje se “uhvatilo” nabave kućica.

Stižu one i iz donacija te iz Europske unije pa je potpredsjednik Vlade i čelnik Stožera za otklanjanje posljedica potresa Tomo Medved jučer rekao da je dosad sveukupno na područje Banovine stiglo 877 kontejnera. Što se mobilnih ili, popularno, kamp-kućica tiče, 898 ih je HEP do utorka priključio na struju. Kad se te dvije brojke zbroje, objekata i dalje nedostaje jer ukupno je stiglo čak 2230 zahtjeva za privremeni smještaj osoba koje su izgubile svoje domove. Dio se, međutim, snašao i pomoću privatnih veza osigurao si privremeni dom, dok su neke obitelji zbrinute i u državnim stanovima. Što se potonjeg tiče, Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje također je, nakon potresa, raspisivao natječaje u kojima traže tvrtke za opremu državnih stanova namještajem i tehnikom, ali na pitanje kako s tom opremom napreduju, do zaključenja broja nisu nam odgovorili. Da su mobilne kućice ipak prioritet, govore stanovnici oštećenih područja, koji i dalje ostaju uz srušene kuće zbog stoke koju jednostavno ne žele napustiti. S druge strane, aktivno se priprema i teren za kontejnerska naselja na desetak lokacija na području Gline, Petrinje i Siska.

Lekenik privremeno skladište

Nisu svi privremeni objekti ni namijenjeni stanovanju. Dio ih je sanitarnih, dio s perilicama rublja, a u Petrinji se gradi jedno veliko naselje u koje će se smjestiti i poduzetnici te obrti koji su također ostali bez prostora za rad. Radove na području petrinjskog Sajmišta izvodi tvrtka Strabag, a u tijeku je postavljanje infrastrukturne mreže i utvrđivanje putova unutar stambeno-poslovnog naselja mobilnih kućica, od kojih će stotinjak biti stambenih, a stotinjak namijenjenih poduzetnicima.

Inače, prema posljednjim podacima, ukupno je 3091 objekt u Sisačko-moslavačkoj, Zagrebačkoj, Karlovačkoj, Krapinsko-zagorskoj županiji te gradu Zagrebu dobio crvenu naljepnicu nakon potresa 29. prosinca. Dodatnih je 5329 objekata privremeno neupotrebljivo, a kako je pregledano tek nešto više od 57 posto objekata koji su prijavili štetu, jasno je da će broj i crvenih i žutih naljepnica rasti. Ne odbijaju se, zato, ni međunarodne donacije mobilnih objekata. Švicarska se jučer, primjerice, uključila u pružanje pomoći potresom pogođenim područjima Hrvatske donacijom 20 potpuno opremljenih mobilnih stambenih jedinica i 12 sanitarnih kontejnera, koji su predani u Lekeniku. U tamošnjoj poslovnoj zoni privremeno je skladište mobilnih stambenih jedinica do uređenja terena na kojima će se one postavljati.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije