Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 42
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U PRODAJI OD 7. SVIBNJA

2. dio: Uzaludan trud mirovnih pregovarača

Srbi nisu imali milosti prema Bošnjacima
import
30.04.2008.
u 11:41

Slovenija i Hrvatska proglašavaju neovisnost. Slovenija na granicama diže svoju zastavu i postavlja ploče s natpisom nove države. JNA ne miruje. Najavljuje da mora zaštititi granice Jugoslavije i Slovenija je u ratu, što je potaknulo međunarodnu zajednicu da se uključi i pokuša pregovorima uspostaviti mir.

Prvi pregovori o Sloveniji počinju u Zagrebu duboko u noć kod Franje Tuđmana u Banskim dvorima. No, Milošević i njegova klika neprestano ponavljaju da svi drugi narodi mogu otići, ali 600.000 Srba neće iz Jugoslavije. JNA u Hrvatsku za zapovjednika šalje tada još nepoznatog Ratka Mladića, koji bi trebao biti neutralan.

On se, međutim, brzo svrstava na srpsku stranu u napadu na hrvatsko mjesto Kijevo kod Knina. Pojavljuje se i britanski pregovarač lord Carrington sa svojim planom, koji pada u vodu. Pada Vukovar, a fokus srpske agresije polako se prebacuje i na Bosnu i Hercegovinu. Radovan Karadžić u parlamentu BiH javno najavljuje pokolj Bošnjaka, a Alija Izetbegović kaže kako je očekivao sukob, ali ne i genocid.

Pokolj nije trebalo dugo čekati. Srbi kreću u akciju i prvi im se na meti našao Zvornik, koji bez većih problema osvajaju, a iza njih deseci leševa. Štoviše, svoja zlodjela nisu skrivali ni pred kamerama pa stoga cijeli svijet, a sad i mi na DVD-u, ima priliku vidjeti što su i kako radili. I te kako je zanimljiv dio kad je JNA zatočila Izetbegovića na aerodromu.

U Sarajevu kaos, paravojne skupine po ulicama, nema jedinstvena zapovjedništva, puca se na sve strane...


Glavni huškač Srba

Pojavljuje se Vojislav Šešelj, jedan od glavnih aktera srpske agresije, kojemu se sudi u Haagu. On je bio jedan od glavnih huškača Srba protiv Hrvata. U Beogradu je vikao: “Srpstvo je u samim korenima ugroženo! Ustaške horde atakuju na srpska sela, na srpske žene i decu! Ustaške horde nastoje da dovrše genocid nad srpskim narodom!”

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije