Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 135
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vlada RH

15 milijardi kuna investicija za spas hrvatskog gospodarstva

kosor
Foto: Petar Glebov/Pixsell
1/4
VL
Autor
Nikola Sever Šeni
12.03.2010.
u 16:11

Javna poduzeća uložit će 12,6 milijardi kuna, dok će iz proračuna, preko nekoliko ministarstava, u kapitalne investicije ići oko dvije milijarde kuna.

Država uskoro počinje s novim investicijskim ciklusom, vrijednim gotovo 15 milijardi kuna, izvijestila je nakon sastanka s čelništvom Hrvatske udruge poslodavaca premijerka Jadranka Kosor. Javna poduzeća uložit će 12,6 milijardi kuna, dok će iz proračuna, iz nekoliko ministarstava, između ostaloga Ministarstva zdravstva, Ministarstva regionalnog razvoja itd., u kapitalne investicije ići oko dvije milijarde kuna.

Škole i vrtići

- Gradit će se nove škole, vrtići i ostalo - šturo je kazala premijerka Kosor na pitanje o kakvim se investicijama radi.

Nakon prošlotjednog sastanka  moglo se čuti o ultimatumima Vladi, a nakon jučerašnjeg sastanka sve je bilo – idealno. Prijetnje nisu spominjane. Dapače, predsjednik HUP-a Damir Kuštrak bio je osobito nadahnut idiličnom suradnjom.

- Želimo da do ovog proljeća bude pregršt inicijativa i Vladinih odluka koje će pokrenuti gospodarstvo da mi možemo reći da je svjetlo vidljivo, a premijerka i ja ćemo ga zajedno upaliti.

Raspravljalo se i o rasterećenju gospodarstva od neporeznih nameta pa je u tom smislu najavljena izmjena zakona o komunalnom gospodarstvu te o načinu financiranja vodnog gospodarstva.

Jučer su dogovorene i izmjene zakona o radu o kojima će raspravljati početkom idućeg mjeseca. Ideja izmjena jest stimulirati poslodavce da otvaraju nova radna mjesta, “pa i za one koji su ostali bez posla, da se opet mogu zaposliti”.

- I jedno radno mjesto je važno i veliko kao planina - istaknula je Kosor te dodala kako je uvjerena da će se i sindikati složiti s nečime što će otvarati radna mjesta.

Nešto manje idiličan mogao bi biti sastanak s predstavnicima sindikata kada na stolu bude analiza prava iz kolektivnih ugovora. Iako sindikati dosad nisu pokazali razumijevanje za rezanje naknade za prijevoz, regresa i božićnica, predsjednik koalicijskog HSS-a Josip Friščić već je kazao kako za to novca u proračunu – nema. Premijerka je i u vezi s tim optimistična pa je nakon jučerašnjeg sastanka istaknula kako dio sindikata podržava Vladine mjere i kada je riječ o rezovima u kolektivnim ugovorima. Za pretpostaviti je da će prvi popustiti sindikat državnih službenika i poduprijeti Vladu. Tako je to bilo i prije nešto manje od godinu dana, ali ni za što u konačnici nisu zakinuti jer su u sporazumu s Vladom napisali kako se sve ono za što se izbore sindikati javnih službi odnosi i na njih iako u pregovorima nisu sudjelovali.

Mirovine na rubu

Pokretanje niza investicija za cilj ima oživljavanje gospodarstva kako bi se, i na ovaj način, otvarala nova radna mjesta. Radna su mjesta zbog mirovinskih doprinosa povezana s mirovinskim sustavom koji je na rubu ponora. S jedne strane, zasad neslužbeno, najavljuju se rezovi u kategorijama povlaštenih umirovljenika te milijardu kuna ušteda, dok se s druge strane stimuliraju uplate doprinosa kako bi se sustav stabilizirao.

Komentara 62

OB
-obrisani-
16:56 12.03.2010.

A ja tvrdim da će nas ove mjere uvaliti u još veću krizu. Kockar ne izgubi kuću zato što ga ne ide karta nego zato što pokušava po svaku cijenu vratiti izgubljeni novac. Nakon ovog novog rasipanja novca doći ćemo u istu situaciju kao Grčka.

MM
Mladen Miletić
16:58 12.03.2010.

Jeli to lova od Harača ? Ili je lova od žita ako se smije da pita ?

DU
Dudo
20:14 13.03.2010.

Kada??? Uskoro ulazimo u Europsku uniju to sam čuo 2005, pa je prošlo nekoliko godina? Podržite poduzetnika koji je napravio prvi hrvatski auto, drvoprerađivače i privatne male i srednje tvrtke koji su imali veliki izvoz kojim vuku Hrvatsku naprijed ii osiguravaju nam devize koje netko rasipa za trećerazrednu kancirogenu hranu i robu iz zemalja, koji ne mogu takav proizvod ni odložiti na deponije. ETO VAM INICIJATIVE.!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije