Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZŠEM

15 godina najbolje poslovne škole u Hrvatskoj

ZŠEM
Foto: ZŠEM
1/5
16.06.2017.
u 12:58

40% profesora s doktoratima stečenim na prestižnim europskim i američkim sveučilištima

Kroz 15 godina rada, koje ZŠEM obilježava u ovoj godini, stekli ste niz akreditacija i priznanja. Što smatrate ključnim za stvaranje kvalitetne poslovne škole?
Ulažemo u ljude od prvoga dana i tražimo izvrsnost na svim poljima rada škole. Važno je bilo okupiti izvrstan nastavni tim, koji svojim radom i ugledom privlači ambiciozne mlade ljude, studente, nakon toga dolaze tvrtke koje žele zaposliti ljude koji kod nas diplomiraju. To je taj uspješni recept.

Dr. sc. Đuro Njavro, Dekan Zagrebačke škole ekonomije i managementa
Foto: ZŠEM
Naša najveća ulaganja proteklih 15 godina bila su u razvoj i izgradnju našeg nastavnog tima. Okupljali smo predavače iz Hrvatske, iz Europe i svijeta. Svake godine smo izdvajali najbolje mlade diplomante, ulagali u njihovo dalje obrazovanje na poslijediplomskim i doktorskim studijima na sveučilištima u Europi i Americi. Tako je rastao ZŠEM. Zapošljavamo više od 60 djelatnika, od toga je 40 nastavnika, 24 sa znanstvenim statusom doktora znanosti. Od 24 doktora, njih 10 doktorate je postiglo na izvrsnim europskim i američkim sveučilištima. Koliko nam je poznato, takav nastavni tim nema ni jedna druga visokoškolska ustanova u Hrvatskoj.

Uslijedio je ubrzo interes hrvatske i inozemne poslovne zajednice. To je još jedna tajna razvoja ZŠEM-a, kao i akreditacija. AACSB-ova nam je akreditacija svima postavila ljestvicu veoma visoko. Kad smo je postigli i ispunili sve traženo, ona nas je svrstala u krug najprestižnijih poslovnih škola u Europi i svijetu. I ništa više nije bilo kao prije! Zatim već devet godina za redom stižu priznanja EDUNIVERSALA. Rangiraju nas kao najbolju poslovnu školu u Hrvatskoj. I tako 9 godina. Sve rečeno lako se provjeri putem Interneta.

Među vašim studentima brojni su inozemni državljani, u konkurenciji zvučnih europskih obrazovnih adresa, čime se ZŠEM uspijeva nametnuti i postati izbor stranim studentima?
Mislim kako je našim studentima iznimno važno što već tijekom studija imaju mogućnost učenja i rada u grupama i timovima zajedno s njihovim kolegicama i kolegama iz različitih zemalja, koji dolaze iz različitih kultura, pa i poslovnih sustava.

To se već pokazuje kao velika prednost u formiranju, a sutra u zapošljavanju i razvoju profesionalnih karijera. Proteklo desetljeće u kojem je Hrvatska prolazila teške godine visoke nezaposlenosti, među našim diplomanticama i diplomantima nismo zabilježili značajniju nezaposlenost. Mislimo da ih upravo ta međunarodna dimenzija studija na ZŠEM-u čini privlačnima poslodavcima i oni lako pronalaze zaposlenje.

Potičemo tijekom studija odlazak semestar ili godinu na studentsku međunarodnu razmjenu, na neko od 130 naših partnerskih sveučilišta u više od 55 zemalja. Oni koji ne uspiju otići u svijet, imaju priliku i u Zagrebu u svom razredu studirati s kolegama koji ovamo dolaze iz brojnih zemalja. Na primjer, u proteklih 12 mjeseci oko 300 stranih studenata iz 35 zemalja studiralo je na ZŠEM-u.

18-ro njih iz Japana, Tokya, a desetak iz Singapura. Kineski studenti koji žele ići u svijet, na službenim stranicama kineske državne agencije mogu pronaći Hrvatsku u kojoj je kao provjerena visoka škola domaćin naveden ZŠEM. Strani studenti otkrili su Zagreb kao mjesto gdje je, kako su rekli neki nedavno, dobro studirati, ali i živjeti. Mislim da je to iznimna prednost studiranja na ZŠEM-u.

Foto: ZŠEM

Svjetski poznati i priznati eksperti vaši su česti gosti, posjetitelji i predavači. Koliko smatrate važnim uz redovno obrazovanje vaših studenata, organiziranje upravo ovakvih događanja, stručnih posjeta, konferencija? Što vam je iduće u planu?
Važno je da studenti ZŠEM ali i prijatelji ZŠEM iz stručne javnosti imaju prilike sresti i slušati znanstvenike i profesionalce koji dubinski poznaju i prate najveće probleme i izazove današnjice i aktivno traže odgovore na njih. Biti izložen iz prve ruke idejama koje oblikuju moderni svijet poticajno je i smatram da će ostaviti veliki trag na oblikovanje naših studenata. U mnogima to će probuditi ambiciju i pozitivno ih usmjeriti u životu.

Je li uvriježena razlika između stručnih i sveučilišnih studija u nas prisutna i u drugim razvijenim europskim zemljama, te kako djelujete po pitanju ravnopravnosti stručnih studija?
Amerika i Europa ne poznaju formalno i pravno razlikovanje stručnih i sveučilišnih studija, onakvo kakvo se od utjecajnih, a nedobronamjernih pojedinaca želi nametnuti u Hrvatskoj. Takva rješenja izravno su protiv interesa mladih ljudi, studenata, ali i protiv interesa hrvatskog gospodarstva koje diplomce mjeri po znanju, po kulturi rada koju donose, a ne samo po tome što im piše u "papiru". Ta vremena su srećom iza nas. Hrvatskoj bi odgovaralo da se razvijaju sveučilišni i stručni studiji ravnopravno, da se razvijaju što kvalitetnije, kako bi naši mladi ljudi bili globalno konkurentni. Prave razlike su u kvaliteti i njih treba istraživati, argumentirati i informirati zajednicu. Moguća su vrhunski kvalitetna sveučilišta, ali i primijenjena sveučilišta (veleučilišta) i visoke škole. Važna je izvrsnost i kvaliteta, samo to nam jamči napredak Hrvatske.

Najbolja potvrda kvalitete ZŠEM-a su uspješne karijere naših alumnija, nekadašnjih studenata, njih oko 2200. Oni danas rade u 25 zemalja svijeta, neki među njima i u najprestižnijim korporacijama modernog svijeta.

Foto: ZŠEM

Koji su glavni naredni potezi i planovi ZŠEM-a; što je zadani cilj i smjer razvoja škole?
Želimo što bolje pripremiti studente za budući svijet, za uspjeh u profesionalnom životu, ali i za život uz etičan odnos prema obitelji, zajednici, prirodi i sebi. Kako bismo u tome bili uspješni, nastavit ćemo razvijati nastavni tim, nove nastavne programe, ulagati u znanstveno istraživački rad, raznovrsnim aktivnostima doprinositi i zajednici u kojoj djelujemo. Nastavit ćemo ulagati u prostore, informatičku opremu i sve drugo potrebno za moderan ekonomski studij.

Očekujemo sve više studenata iz drugih zemalja na ZŠEM-u. Naša je procjena da će polovica naših studenata biti iz inozemstva. Od prve godine kod nas studiraju mladi iz susjednih zemalja, počeli smo kao škola nacionalne razine na hrvatskom jeziku, gdje je polovica studenata dolazila iz svih krajeva Hrvatske i iz dijaspore, a danas više od 25% studenata ZSEM-a dolazi iz različitih zemalja, a studiraju u našim programima na engleskom jeziku.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije