Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 27
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ljudi koji su ostavili trag

13. Večernjakov pečat u Mostaru - najveći društveni događaj u BiH

pečaT
Foto: VL
1/10
28.03.2014.
u 22:59

Glavni urednik Večernjeg lista u BiH Jozo Pavković darovao je Pečat za osobu godine u Bosni i Hercegovini papi Franji tijekom posjeta Vatikanu

Trinaesti Večernjakov pečat održan je u Mostaru, a glavna nagrada za osobe godine dodijeljena je dvojici papa: papi Franji i papi Benediktu XVI. Glavni urednik Večernjeg lista u BiH Jozo Pavković darovao je papi Franji Večernjakov pečat u Vatikanu, a nagradu uime Benedikta XVI. preuzeo je državni tajnik Svete Stolice Pietro Parolin. Ocjenjivačka komisija izabrala je osobe koje su lani ostavile najveći trag u svijetu, a svojim porukama posebno i u Bosni i Hercegovini.

– Odreknuće pape Benedikta XVI. i dolazak pape Franje događaji su koji su obilježili proteklu godinu. I BiH se divi dvojici papa, veličini koju je pokazao papa Benedikt XVI. i povijesnom trenutku kada je objavio odluku da prepušta mjesto pape nekom drugom. Izbor narodnog pape Franje svijet je dočekao raširenih ruku. Njegove neobične i neuobičajene geste dirnule su mnoge diljem svijeta, a na poseban način BiH – rekao je Pavković. Nagrade su uručene u još 15 kategorija. Pečat za mir dodijeljen je Miloni von Habsburg. Na stogodišnjicu početka 1. svjetskog rata koja će ove godine biti obilježena, toj velikoj humanitarki Pečat je uručio – Gavrilo Princip, književnik. Ovaj spektakularni čin je ujedno bio i akt pomirenja nakon 100 godina. Pečat “Ponos BiH” dobio je osmogodišnji Gojko Đurić. Priča o dječaku koji se brine o bolesnom ocu nakon što ih je ostavila majka potresla je cijelu regiju. Ta je nagrada dirnula i 800 uzvanika te publiku Pečata. Pravi show na Velikoj pozornici napravili su Enis Bešlagić i Blažo Grković. Potonji je nagrađen za pothvat godine nakon što je rukama udavio medvjeda koji je napao njegovo stado. Dijalog Bešlagića i Grkovića u samo nekoliko sati postao je hit na internetu.

Za sportaša godine proglašen je tenisač Ivan Dodig, dok je Pečat za sportski uspjeh godine uručen nogometnoj reprezentaciji BiH, a nagradu je preuzeo legendarni Ivica Osim. Prva predsjednica jedne vlade u BiH, premijerka RS-a Željka Cvijanović dobila je Pečat za međupolitički dijalog, dok je prva žena na čelu Sveučilišta u Mostaru Ljerka Ostojić odnijela Pečat za znanost.

Reis Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović dobitnik je Pečata za međureligijski dijalog, a mlada pjevačica Ilma Karahmet proglašena je zvijezdom godine. Pečat za kulturni događaj otišao je u ruke Jurlinka Raiča, dok je za regionalnog lidera proglašen Aleksandar Vučić. Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić pobjednik je u kategoriji naše gore list. Predstavnicima Njemačke, Buundestaga i Gospodarske komore Njemačke uručen je Pečat za međudržavnu suradnju. Političar godine je Sulejman Tihić, a prestižni Pečat za gospodarstvenika godine dobio je Goran Vlaović, direktor teleoperatora m:tel.

>> Osobe godine su Papa Franjo i Benedikt XVI.

 

Komentara 1

DU
Deleted user
08:09 29.03.2014.

Pitam se koliko je bilo prave ljudske iskrenosti pri dodjeli tih nagrada, a koliko gole političke pragmatike i najobičnije društvene poze?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije