Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

11. rujna – sinonim za teror

world.jpg
import
10.09.2005.
u 16:48

Amerika danas obilježava četvrtu obljetnicu od terorističkog napada na New York i Washington. Točno u 8.46, kada je Boeing 767 American Airlinesa koji je na letu 11 iz Bostona odlukom terorista usmjeren u New York udario u sjeverni Blizanac, oglasit će se crkvena zvona u južnom dijelu Manhattana. Minutom šutnje okupljeni na Ground Zerou, mjestu na kojem su do 11. rujna 2001. godine stajali neboderi Svjetske trgovačke organizacije, političari i obitelji stradalih prisjetit će se tragedije koja nije obilježila samo njihove živote nego i skrenula smjer američke i svjetske politike. Danas će na još i sad sablasno praznu prostoru s kojeg su se uzdizali jedni od najpoznatijih i najposjećenijih 110-katnih nebodera u svijetu bračni partneri stradalih, djeca, roditelji i prijatelji moliti svatko u svojoj vjeri, jer među 2800 poginulih bilo je tridesetak različitih nacionalnosti, da se takvo zlo više ne ponovi.

U 9.03 i drugi je Boeing 767 kompanije United Airlines na letu 175 iz Bostona u Los Angeles promijenio navođenjem terorista zračnu rutu i “ušetao” se u južni Blizanac. Od snage udarca zatresao se, kao da je potres, cijeli južni New York i tada je svima koji su sumnjali da je petnaest minuta prije zaista zrakoplov udario neboder postalo jasno da se događa nešto što ni u snu nitko normalan nije mogao zamisliti. Teroristi su napali New York i udarili u poslovno srce grada i svijeta jer su Blizanci od 1972. godine, kada je sagrađen prvi neboder, a godinu dana poslije i drugi, bili simbolično prikazana poslovna moć Amerike, zgrade koje su veličinom i stilom gradnje predstavaljale sve ono gospodarski jako što u svijetu znači Amerika.
Treći će put danas svi ušutjeti na komemoraciji na Ground Zerou u 9.50 sati jer je to točno vrijeme kad se urušio, kao da je kula od karata, sjeverni neboder, čija snažna konstrukcija nije izdržala snagu gorućega kerozina.Četvrta minuta šutnje i prisjećanja na tragični događaj bit će u 10.28 sati, kada je prije četiri godine 38 minuta nakon prvoga pod vatrom pokleknuo i južni Blizanac rušeći pri padu i okolne zgrade i prašinom prekrivajući desetke okolnih ulica.

Ponižena Amerika
U godinama pripremanoj akciji, pomno analiziranoj i provedenoj na inteligentan način, teroristi Osame bin Ladena nisu uspjeli samo oteti avione i srušiti nebodere nego su, što je njima bilo i važnije, povrijedili Ameriku, poniziti njezin sigurnosni i špijunski sustav te zastrašiti obične građane i pokazati im da, iako žive u zemlji blagostanja, idila nije savršena i nedodirljiva. Brojni politički i društveni analitičari tvrde da se nakon 11. rujna 2001. godine Amerika promijenila, ušla u 21. stoljeće obilježena tragedijom i povrijeđena načinom na koji su teroristi ubili i uznemirili građane.
U komemorativnom programu danas će se pročitati imena svih poginulih i nestalih, a ulaz na Ground Zero bit će slobodan za posjetitelje do 16 sati. S prvim naznakama kraja dana upalit će se “laserski neboderi” koji će svjetlosnom moći pokazivati gigante koji su ondje ponosno stajali do 2001. godine.

Emocionalne rane
Gradonačelnik New Yorka Michael Bloomberg danas će obiteljima stradalih govoriti o rekonstrukciji Ground Zeroa, ali svi će nazočni zbog tuge i pristojnosti šutjeti, dok većina privatno komentira kako je sramota što četiri godine poslije nema  napretka u provedbi u djelo svega zamišljenoga što su arhitekti i političari obećali podići na pepelu srušenoga.
Četiri godine poslije ipak ima pomaka u sanaciji emocionalnih rana jer danas Newyorčani s tugom obilježavaju obljetnicu tragedije, ali nisu više u strahu i panici kakva je trajala gotovo dvije godine nakon 11. rujna 2001.

Na Broadway su se vratili posjetitelji, hoteli su ispunjeni do posljednjeg mjesta, ulaznice za muzeje i operu rasprodane, a džez-klubovi opet su omiljena mjesta za izlazak. I Ground Zero je postao turistička znamenitost jer na godinu milijuni ljudi posjete New York da bi među ostalim vidjeli mjesto na kojem se dogodila jedna od najvećih američkih tragedija.
Od petka, 9. rujna, počeo je raditi i prvi stalni muzej Svjetskoga trgovačkog centra. Uz potporu gospodarske komore New Yorka u zgradi blizu Wall Streeta posjetitelji mogu vidjeti ključeve, ostatke stakla, fotografije i niz drugih predmeta pronađenih u prahu urušenih nebodera.
Svi koji su se 11. rujna 2001. godine zatekli u New Yorku ili ondje žive zauvijek će pamtiti šok, strah i stalno pitanje “zašto” koje se postavljalo neumorno tih dana. U njihovu sjećanju neizbrisivo ostaju urezana lica ranjenih policajaca i vatrogasaca, snimke ispovijesti preživjelih i Bushovo obećanje da će svaki stradali američki građanim biti osvećen. Uskoro je počeo napad na Afganistan, a potom i na Irak...

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije