Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 133
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zanimljivosti

10 stvari koje niste znali o Švicarskoj

Švicarska
Foto: Thinkstock
24.09.2014.
u 11:57

Javi li se potreba za blokiranjem zemlje, Švicarska to može učiniti u kratkom roku i s manjim brojem vojnika. Kako, doznajte u pregledu zanimljivih činjenica o Švicarskoj!

Snijeg, skijanje, uređenost i točnost većini su prve asocijacije na Švicarsku. No, o Švicarskoj postoji niz zanimljivosti za koje mnogi ne znaju. Neke od njih objavljene su na Quori, online servisu za postavljanje pitanja, a prenio ih je Business Insider.

1. U slučaju da tijekom noći pada obilan snijeg do jutra ga je toliko da je nemoguće voziti cestama. No, kako je riječ o Švicarskoj, stanovnici mogu očekivati da će snijeg biti očišćen do 8 sati ujutro.

2. U slučaju nuklearnog rata Švicarci imaju bunkere u koji stane 100% populacije.

3. U slučaju rata švicarske autoceste mogu se prenamijeniti u piste za uzlijetanje i slijetanje pomoću brzog uklanjanja ograda.

4. Piloti švicarske vojske nikada ne voze supersoničnim brzinama (bržima od brzine zvuka) tijekom treninga. Razlog tome je što je Švicarska premala da bi se iznad njezinog teritorija takva brzina postigla. Ako žele testirati supersonične letove, Švicarska je potpisala sporazum s Francuskom kojim im je dopušteno ući u njihov zračni teritorij radi postizanja brzine brže od zvuka.

5. U švicarskom gradu Lausanneu porez se plaća na količinu smeća, to jest, ako imate više smeća, plaćate veći porez. Ako netko ne koristi standardizirane kante za smeće, prijeti mu kazna.

6. Unatoč tome što je mala zemlja, u Švicarskoj postoje četiri službena jezika – njemački, francuski, talijanski i retoromanski. Zbog toga nije rijetkost čuti Švicarce iz različitih dijelova zemlje kako pričaju na engleskom kako bi se sporazumjeli.

7. Švicarski čokolateri razvili su tehnike izrade čokolade s jestivim zlatom.

8. Ako bi Švicarska htjela blokirati cijelu zemlju, mogla bi to učiniti i s malim brojem vojnika jer da tuneli i mnoge autoceste imaju čelične cijevi koje blokiraju prolaz. Također, u tom slučaju bi se drveće koje je davno zasađeno odsjeklo kako bi se zakrčile ceste.

9. Automobili u Švicarskoj izgledaju novo, a razlog su kazne koje prijete vozačima ako u što kraćem vremenu ne poprave automobil, pa radilo se i o ogrebotini.

10. Što se tiče javnog prijevoza u Švicarskoj s jednom kartom putnik može proći cijelu zemlju raznim vozilima – autobusom, vlakom, brodom, žičarom...

>> Hrvati su od Švicaraca siromašniji 20 puta, a 10 puta bogatiji od Srba

>> Ovo je 10 najbogatijih država svijeta! Iznenađeni?

Komentara 18

CF
cimer_fraj
15:04 24.09.2014.

Superhero, Nemaju Identität!? Da, u smislu formiranja nacionalne zajednice na bazi borjanja krvnih zrnaca ga zasigurno nemaju. Ali Svicarska se uopce ne definira kao nacionalna drzava, nego kao interesna zajednica, ili kako oni kazu, "Willensnation". I upravo zato mozemo uu nedogled nabrajati stvari koje ih cine tako uspjesnim.

Avatar zrakomlat59
zrakomlat59
13:12 24.09.2014.

Dosada smo se divili glupostima u VL člancima a sada pišete i očigledne neistine.

Avatar Domaće je bolje
Domaće je bolje
12:50 24.09.2014.

Sve to stoji,ali ima još bar milion stvarčica koje niste napomenuli.Zdravstvo,školstvo,ekonomija,marljivost,čistoća,točnost,upornost,briga o starijim osobama...i....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije