Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
bablje ljeto na moru

10 razloga zašto je upravo sada najljepše u Dalmaciji

plaža
Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL
1/5
14.09.2018.
u 12:00

Bačvice su još pune kupača, Dioklecijanova palača, splitska riva, restorani i kafići puni života, ali sve je opuštenije i bez velikih gužvi

Rujan je bez sumnje najbolje vrijeme za odmor u Dalmaciji, a Splitsko-dalmatinska županija pravi odabir bez obzira opušta li vas kupanje, šetanje, dobra hrana i kvalitetno vino, uživanje u priroda, razgledavanje arhitekture i posjet muzejima, planinarenje, bicikliranje, kulturna i sportska događanja ili sve zajedno. Splitske Bačvice još su pune kupača, Dioklecijanova palača, splitska riva, restorani i kafići puni gostiju i života, ali nekako opušteniji bez gužvi iz srca sezone.

Za one kojima je dosta grada i žele se relaksirati i na miru uz Dalmatinsku zagoru, i srednjodalmatinski otoci su u ovo doba pravo utočište. Svakako, razloga zbog kojih nećete požaliti odlučite li se za jesensko ljetovanje ne manjka, što ističe i direktor županijske Turističke zajednice Joško Stella.

– U posezoni nudimo aktivan odmor s naglaskom na biciklizam na cijelom području, vino i gastronomiju u Dalmatinskoj zagori, kulturu i aktivni odmor na Splitskoj rivijeri te užitke šetnji, wellnessa i opuštanja na Makarskoj rivijeri i otocima. Splitski kanal bit će u znaku jedriličara i jedara, a Makarska će podsjetiti na drevne pomorske bitke i pobjede... A kako je rana jesen najplodnije vrijeme u godini, pred nama su dani tradicijskih manifestacija uz predstavljanje gastronomije, domaćih autohtonih proizvoda i plodova jeseni, filmski festivali... – najavljuje Stella, uz čiju pomoć izdvajamo razloge za posjet Dalmaciji upravo sad.

Ljeto se još nije predalo

Sezona kupanja i dalje traje. Temperatura mora kreće se oko ugodna 24 stupnja Celzijeva pa i oni najzimogrozniji ne mogu reći da im je more hladno. Pritom ćete uživati bez gužvi na plažama.

Maksimum 30 stupnjeva

Temperature zraka u najtoplijem dijelu dana i dalje se penju do 30 stupnjeva, ali nema više teških ljetnih vrućina i sparina. Idealno za obitelji s malom djecom, starije, osobe sa zdravstvenim poteškoćama, ali, dakako, i sve ostale.

Nigdje se ne čeka

Nema čekanja na prometnicama, na ulazima i izlazima s autoceste, ni beskrajnog čekanja u redovima u trgovinama, na benzinskim crpkama, restoranima, kao što je često u srcu sezone. Lakše je pronaći slobodno parking mjesto. Svi oni koji su u srpnju ili kolovozu bili u Splitu, Trogiru, Omišu, Makarskoj znaju o čemu govorimo....

Jeftiniji smještaj i putovanje

Cijene su niže nego u srcu sezone. Mnogo manje novca nego u srpnju i kolovozu izdvojit ćete za smještaj u hotelima s obzirom na to da je na snagu stupio cjenik za posezonu. Što se tiče privatnog smještaja, u posezoni za prihvatljiv novac možete birati apartman. Bez puno muke pronašli smo vrlo pristojan studio apartman u Makarskoj za četveročlanu obitelj za 230 kuna. U srcu sezone, to je nemoguće. Nije samo smještaj jeftiniji, i za putovanje ćete izdvojiti manje novca. Od sutra i HAC prelazi na nižu, izvansezonsku tarifu cestarina na autocestama.

Foto: Petar Glebov/PIXSELL

Šetnje, wellness...

Nema boljeg doba godine za šetnje, wellness i opuštanje. Nećete pogriješiti ni s jednom destinacijom, od Gradca na Makarskoj rivijeri do Marine kod Trogira, uključujući Zagoru i otoke, ako ste odlučili napuniti baterije dugim šetnjama uz more ili uživajući u okrepljujućoj masaži.

Nema ljenčarenja

Smiraj ljeta pravo je vrijeme i za ljubitelje aktivnog odmora. Biciklisti će posebno uživati jer je Splitsko-dalmatinska županija prva po kilometrima sagrađenih biciklističkih staza u nas. Prolaze kroz prave bisere prirodnih ljepota pa istražiti unutrašnjost otoka ili Dalmatinsku zagoru na dva kotača jamči da ćete bar nekoliko puta uživati u pogledu od milijun dolara. Planinarenje je također puno ugodnije nego ljeti, ali ipak na Biokovo nikako ne idite u japankama! Naravno, možete uživati i u raftingu, vožnji kajaka, canyoningu i mnoštvu drugih vodenih adrenalinskih aktivnosti.

Brojni izleti na kopno i more

Ovo doba godine je vrijeme izleta, a u svim turističkim destinacijama pronaći ćete mnoštvo ponuda za jednodnevne izlete kopnom i morem. Brodom možete na Bol na Braču, Stari Grad na Hvaru, Krknjaše kod Drvenika Velog ili kamo se već odlučite. Vožnja brodom, kupanje u čistom moru, srdele i vino dio su paket-aranžmana... Ponuda nije ništa lošija nego u srcu sezone.

Restorani rade, tržnice pune

Gastronomadi i ostali gurmani jako dobro znaju zašto je jesen najbolje godišnje doba za sladokusce. Svega je u obilju, a niz gastromanifestacija upotpunit će hedonističke nagone i najistančanijih sladokusaca... Za one koji i na odmoru kuhaju, tržnice su bolje opskrbljene nego ljeti. Spomenimo i berbu grožđa, atrakciju zbog koje vrijedi planirati odmor u rujnu. Naši vinogradari izvrsni su domaćini. Tisuće gostiju tijekom sezone provedu kroz svoje podrume, a posjetite li ih sada možete se uključiti i u berbu.

Mrdujska regata 300 jedrilica

Ljubitelji sporta neće biti zakinuti. Izdvajamo Mrdujsku regatu, najpopularniju i najomiljeniju, nastalu nadmetanjem Šoltana i Bračana za prevlast nad otočićem Mrdujom. Na startnoj linije pred splitskom gradskom lukom očekuje se više od 300 jedrilica.

Dioklecijanova straža ostaje

Iako je sezona na odlasku, ljetni programi kulturnih događaja u mnogim mjestima i dalje traju. U Splitu ćete i dalje uživati u svakodnevnoj smjeni Dioklecijanove straže na Peristilu i u programu Splitski litnji koluri na rivi.

Komentara 8

DU
Deleted user
14:49 14.09.2018.

Da nemam djece koja idu u skolu, i da ne radi zena i ja, sigurni bih to iskoristio. Oavko, blagodati mogu iskoristiti penzioneri i studenti koji su polozili ispite u ljetnom roku.

OV
ovrhovršitelj
12:21 14.09.2018.

Upravo sam na moru i shvatio sam kaj znači "bablje ljeto," pa ljudi moji nema lijepih komada ko na slici samo neke babe....

Avatar Nadan Vidošević
Nadan Vidošević
12:23 14.09.2018.

da Orlando, svugdje je lijepo samo je u srbiji mrak

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije