Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRELIJEPE I NEPRISTUPAČNE

10 najsigurnijih zemalja u slučaju 3. svjetskog rata

Novi Zeland
Foto: Wikimedia commons
1/7
25.08.2019.
u 20:59

Vojni i sigurnosni analitičari procjenjuju su ovo zemlje s najvećim izgledima da ostanu sigurne i van otvorenog sukoba

Tijekom ljudske povijesti rijetki su bili dulji periodi potpunog mira bez ratova. I danas postoje konflikti u različitim dijelovima svijeta. No, srećom od sredine 20. stoljeća barem nema svjetskih ratova. Unatoč brojnim filmovima s tematikom 3. svjetskog rata nadajmo se da do njega nikada neće doći. 

A kada bi se takav neki globalni sukob dogodio, vojni i sigurnosni analitičari procjenjuju su ovo zemlje s najvećim izgledima da ostanu sigurne i van otvorenog sukoba.

1. Švicarska

Foto: ARND WIEGMANN/REUTERS/PIXSELL

Švicarska ima dugu tradiciju neutralnosti pa nije iznenađenje da se nađe na ovakvom popisu. Švicarska ima vlastitu vojsku, ali poznata je po tome da nikako ne želi ulaziti ni u kakve oružane konflikte s drugim državama. Švicarcima dodatno pomaže što im je zemlja smještena unutar prirodnih barijera poput Alpi koje dobro služe i kao dobra zaštita u eventualnom prodiranju neprijateljskih trupa. 

2. Novi Zeland

Foto: Wikimedia commons

Ova udaljena otočna država nije uključena ni u jedan oružan konflikt. Planinski teren bi i Novom Zelandu pomogao u slučaju bilo kakvog rata, kao i dovoljne zalihe hrane, vode i plodnog tla. Miroljubiva vanjska politika Novog Zelanda donosi ovoj zemlji drugo mjesto na lanjskoj ljestvici indeksa Globalnog mira.

3. Tuvalu

Foto: Wikimedia commons

Za ovu malenu otočnu državu u Tihom oceanu južno od Kiribata i sjeverno od Fidžija vjerojatno ste rijetko kad čuli. Ekstremno udaljena lokacija joj je i najveća zaštita. Politički nije povezana ni uz jedan veliki blok. Zbog male populacije i nedostatka resursa nije ni na radaru velikih sila pa niti nemaju razloga za eventualni napad.

4. Butan

Foto: Nick Kaiser/DPA/PIXSELL

Nakon pridruživanju Ujedinjenim narodima 1971. godine ova se zemlja zavjetovala da neće ulaziti u konflikte. Okružena je planinama i jedno je od prirodno najizoliranijih područja.

5. Čile

Foto: RODRIGO GARRIDO/REUTERS/PIXSELL

Čile je stabilna država i jedna od najperspektivnijih u Južnoj Americi. Redovito je rangirana kao društveno najrazvijenija u Latinskoj Americi. Štite je visoke Ande na zapadnoj granici. 

6. Island

Foto: PA/Pixsell

Smatra se jedno od najmirnijih država na svijetu. Zadnjih 10 godina drži poziciju broj 1 na indeksu Globalnog mira. Island je udaljen od ostatka Europe i lako bi mogao izbjeći bilo kakav konflikt. Također, planinski reljef bio bi teško savladiv za bilo kojeg neprijatelja. 

7. Grenland

Foto: Reuters/PIXSELL/Ilustracija

Proteklih je dana ovaj najveći otok na svijetu izuzetno popularan zbog želje Donalda Trumpa da ga učini američkim teritorijem. U međuvremenu Grenland je poput Islanda dosta udaljen te također prirodno zaštićen i planinama i - dakako ledom. 

8. Malta

Foto: Wikimedia commons

Malena država usred Mediterana je prava mala otočna tvrđava. U povijesti se uvijek uspjela obraniti. 

9. Irska

Foto: DPA/PIXELL

Iako je bliža Europi od Islanda, politički nema neprijatelja. Irska je bila neutralna u međunarodnoj politici još od 1930. godine i nikad postala puna članica NATO-a, iako je od 1999. članica NATO-ovog programa Partnerstvo za mir. 

10. Fiji

Foto: Wikimedia commons

Još jedna udaljena malena državica u Tihom Oceanu. Udaljena je oko 2.000 km od Novog Zelanda. Takva izoliranost, kao i nedostatak prirodnih resursa znači da vrlo vjerojatno neće biti zanimljiva potencijalnim okupacijskim snagama.

Komentara 37

AR
Armagedon
21:04 25.08.2019.

Gluposti obične..... da dođe do 3. rata.... ne bi imalo veze tko je od zemalja politički neutralan tko nije..... imalo bi veze tko je najdalje Bogu iza nogu da kemijsko i atomsko oružje ne dospije do njega.....

Avatar HajdukLika
HajdukLika
22:57 25.08.2019.

Koji tupav članak ...

Avatar Kaladin
Kaladin
22:44 25.08.2019.

Biokemijsko oružje i nuklearke. Ne biraju, ne selektiraju, ne poznaju granice.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije