Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŠOKANTNO

10 najekstremnijih metoda koje su države uvele da kontroliraju natalitet!

ilustracija
Foto: Jochen Lubke/DPA/PIXSELL
24.06.2016.
u 18:53

Rumunjska je zabranila pobačaj i kontracepciju i poreznim olakšicama poticala rađanje, što je rezultiralo tisućama siročadi

Dok stanovništvo rapidno raste u nekim državama svijeta, a u drugima stanovništvo stari, vlade na različite načine pokušavaju kontrolirati natalitet.

Neki od tih načina su prilično bizarni, a stranica Listverse donosi popis deset najneobičnijih pokušaja:

10. Učinite to za Dansku

Danska se suočila s ozbiljnim starenjem stanovništva te joj je zaprijetio nedostatak radne snage. Danska turistička agencija Spies Rejser zaključila je da pad broja stanovnika znači manje mušterija za njih, pa su odlučili pokrenuti pomalo skandaloznu reklamnu kampanju koja odrasle potiče da "rade" djecu za Dansku. U reklami ističu kako se Danci 46 posto više seksaju na odmoru, zbog čega je 10 posto Danaca začeto tijekom godišnjeg. Agencija je onima koji mogu dokazati da su začeli dijete na odmoru obećala nagrade.

9. Rumunjska

Rumunjska je krajem šezdesetih imala rast stanovništva blizu nule pa su odlučili zabraniti pobačaje i kontraceptivna sredstva, učiniti razvod gotovo nemogućim te porezima udarati na parove ili samce bez djece starije od 25 godina. Policija je u bolnicama provjeravala da se ne obavljaju pobačaji, a žene su išle na mjesečne ginekološke preglede. Obitelji s puno djece dobivale su olakšice, a kampanja je završila katastrofalno – sa stotinama tisuća djece napuštene nakon rođenja.

8. Budi heroina, rodi dijete

SSSR je odlikovao majke koje su imale više najmanje petero djece sovjetskom medaljom majčinstva uvedenom 1944. godine. One s petero djece dobivale su medalju drugog reda, a srebrna medalja prvog reda išla je ženama koje su rodile i odgojile šestero ili više djece. Medalje se danas mogu jeftino kupiti na eBayu.

7. Kraće radno vrijeme za seks

Južna Koreja suočila se s natalitetom među najmanjima u razvijenim zemljama pa su u državnim uredima uveli "obiteljski dan", to jest kraće radno vrijeme svake treće srijede u mjesecu kako bi zaposlenici išli doma svojim obiteljima i povećavali ih. Međutim, rezultata baš i nije bilo.

6. Sterilizacijski logori u Indiji

Godine 1975. tadašnja je premijerka Indira Gandhi uvela 21-mjesečni program masovne sterilizacije kako bi zaustavila strašan rast stanovništva. Žene su novcem poticane na dobrovoljnu sterilizaciju, a one koje novac nisu prihvatile bile su prisilno sterilizirane. 

5. Bombonsko partnerstvo

Singapur je 2012. s Mentosom stvorio kampanju Nacionalna noć u sklopu koje je trominutna reklama poticala seks rapom o obavljanju građanske dužnosti. Još nije poznato koliko je ova kampanja bila uspješna.

4. Bebe roboti u Japanu

Japanci su odlučili potaknuti natalitet uvođenjem beba robota koje se ponašaju kao prave bebe. Krajnji cilj je da se kod ljudi pomoću ovih robota potakne želja za odnosom s pravom bebom.

3. Tajna sterilizacija u Uzbekistanu

Uzbekistanska kultura smatra veliku obitelj uspjehom, ali vlada je, zabrinuta zbog stope nataliteta od 2,53, odlučila od 2010. do 2012. godine u bolnicama potajno sterilizirati žene bez njihova znanja ili pristanka, i to nakon što su rodile drugo dijete. Anonimna svjedočenja pacijenata i liječnika otkrila su da su liječnici imali mjesečne kvote. Pritisak za sterilizaciju djevojčica posebno je visok u ruralnim područjima, gdje su liječnici bili prisiljeni sterilizirati do osam djevojčica na tjedan.

2. Nacistički program Lebensborn

Nacistička propaganda poticala je Njemice na rađanje što više djece, u 21. stoljeću otkriven je program za razvoj arijevskih karakteristika i arijevske rase. Liječnici i medicinske sestre brinuli su se za trudnice ako su imale arijevske karakteristike kao što su svijetla kosa i oči.

1. Trudnoća za novi auto

Tijekom sovjetske vladavine u Rusiji natalitet je skočio, ali mortalitet je došao na istu razinu, što je krajem 20. stoljeća ostavilo državu s malo mladih. Ruska vlada 207. je 12. rujna proglasila Nacionalnim danom začeća, kada parovi dobivaju slobodan dan kako bi ih se potaknulo na one stvari. Žene koje su začele dijete 12. rujna i rodile 12. lipnja, na Dan Rusije, mogle su dobiti novac, aute ili hladnjake. Čini se da je kampanja upalila jer se natalitet povećao 4,5 posto.

Komentara 20

Avatar uz_kavicu
uz_kavicu
20:08 24.06.2016.

Ne znaš što je gore: kad te društvo tjera da rađaš ili kad ti zabranjuje....

AR
aris2
20:01 24.06.2016.

ima i jedna slučajna: u Goričanu (Međimurje) se pred 50 godina prevrnula cisterna vermunta, što je za 9 mjeseci rezultiralo visokim natalitetom. A tzv. vermunt generacijama najbrojnija u povjesti mjesta.

DU
Deleted user
12:15 25.06.2016.

Djeca bi se trebala imati iz ljubavi i želje, sve ostalo je degutantno, normalno je za očekivati da će mnogi štancati djecu kao na stroju za soc. pomoć i dječji doplatak,i za posljedicu puno napuštene, gladne i zanemarene djece...Njima jednostavnoo nikad dosta, dok jedne zbrineš, već trudna s drugim, i opet treba davati novac, to je posve pogrešno stimulirati ljude s takvim metodama...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije