Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kakve su nam šanse

10 ključnih pitanja i odgovora nakon zadržavanja rejtinga

'superlinic'
' '
07.09.2012.
u 08:00

Fitch je honorirao zakone koji će omogućiti otkazivanje kolektivnih ugovora, a sad očekuju da se to i primijeni. Javna poduzeća i javni sektor mogu očekivati otkaze i pad prihoda

Nakon niza loših vijesti, za Milanovićevu je Vladu napokon došla i jedna dobra! Pola godine nakon što ga je obranila prvi put, Kukuriku koalicija je i drugi put sačuvala rejting zemlje, dodajući mu čak i pozitivan predznak. Poboljšavajući izglede zemlje, Fitch je poručio da su domaći strahovi od spuštanja rejtinga na razinu ‘smeća’ bili pretjerani te su trenutačno veći izgledi da će zemlja skočiti stupanj više nego pasti na dno. Neće to biti skok do razine A, ali sve je bolje od bankrota.

Rejting zemlje sačuvala je tvrdoglavost Slavka Linića koji ne popušta s naplatom poreza i pritiskom na dužnike, kao i sa stavom da nitko od proračunskih korisnika neće dobiti više nego što mu je odrezao.

Rujan je, brojni su sudovi već sada ispraznili svoje budžete, do kraja godine škole i bolnice neće imati novca možda i za dvije plaće, pa će biti zanimljivo vidjeti tko će u studenom ili prosincu stati pred ljude i reći da nema novca ili će i Linić morati popustiti.

Rejting je lakše braniti pred stranim agencijama nego pred vlastitim građanima.

>> Konačno dobra vijest! Hrvatska spasila kreditni rejting

1. Kakve su šanse da i druge rejting agencije poboljšaju izglede Hrvatske?

Uz sitna odstupanja, tri vodeće rejting agencije u pravilu slijede jedna drugu, ali ne treba pretjerivati s izgledima jer je dobra vijest već i to što se, sportskim rječnikom rečeno, Hrvatska zadržala u drugoj ligi i izbjegla gubitak investicijskog rejtinga. Američki Standard&Poor’s sve je do lipnja 2012. smatrao da su hrvatski izgledi ‘pozitivni’ i tek tada ih je spustio na negativne. Dok god se rejting drži na tri B, pa makar i negativno, zemlja će imati šanse zaduživati se u inozemstvu. Inače, sljedeća ocjena S&P očekuje se na početku listopada, dok će Moody’s izaći sa svojim stavom u prosincu.

2. Je li pretjerano reći da je ministar Linić najzaslužniji za očuvanje rejtinga?

Najzaslužniji su oni koji su plaćali veće poreze, bez obzira na sve posljedice koje su proizašle iz toga za njihov standard i poslovanje. Ali da, Linić je ugodno iznenadio rejtingaše jer su upravo oni u prethodnim izvještajima sumnjali da će skupiti planirane prihode u budžetu te su tu dilemu naznačili kao jedan od upitnika. Nije njih mučila Vladina preoptimistična procjena BDP-a, jer su nam odmah predvidjeli pad, već su se bojali da država neće uspjeti iscijediti od poreznih obveznika koliko je naumila. Liniću je to pošlo za rukom i više od plana i utoliko se može reći da najveće zasluge za čuvanje rejtinga pripadaju njemu. No, veća porezna presija u kombinaciji s rastom cijena i brojnim otkazima ne može na dugi rok biti dobitna kombinacija.

3. Kako je moguće da se čak jednoj Njemačkoj prijeti rušenjem rejtinga, a da se Hrvatskoj diže?

Hrvatska je na dnu ljestvice i samo je korak dijeli od gubitka investicijskog rejtinga i izgona s inozemnog tržišta obveznica. Rejting agencije nisu anđeli, dapače, na njima je velika odgovornost za globalnu krizu jer su koliko do jučer favorizirali niz financijskih ustanova koje su pomogle stvaranju balona. Prijetnje Njemačkoj ulaze u red psiholoških pritisaka da popusti kod stvaranja novih institucionalnih okvira unutar eurozone. Hrvatska je za globalne okvire premala tako da hrvatski dugovi ne predstavljaju ozbiljnu prijetnju za inozemne kupce državnih obveznica sve dok su devizne rezerve velike.

4. Treba li sada očekivati pad kamatnih stopa u Hrvatskoj? Hoće li biti jeftinijih kredita?

Banke imaju novaca, približno pet do šest milijardi kuna stoji na njihovu kontu kod Hrvatske narodne banke, i da su htjeli, mogli su i sada spustiti kamatne stope i taj novac plasirati tvrtkama i stanovništvu. Banke su se začahurile, sjede na tom kapitalu kao kvočke na jajima, samo što se iz njega neće izleći pilići, već novi pad. Vode se logikom da će manje izgubiti ako novac ne daju nikome nego da ga puste u kredite i izgube. Pretvaranje izgleda iz negativnih u stabilne neće imati osjetnijeg utjecaja na pad kamata.

5. Postoji li sada opasnost da se ministar financija previše okuraži u provođenju nekih loših ideja, kao što je primjerice hitno uvođenje poreza na imovinu?

Porez na imovinu velika je Linićeva opsesija još dok je bio ministar u Račanovoj vladi. Zadržavanje rejtinga sigurno će zacementirati njegovu čvrstu poziciju u Vladi i dati mu zamah da progura imovinski porez bez obzira na brojne tehničke probleme kod njegove provedbe, ali i dalekosežne nepovoljne posljedice za stanovništvo i ekonomiju. Za primijetiti je da su se esdepeovi ministri klonili pretjeranog pričanja o imovinskog porezu i osim Linića nema ozbiljnijeg zagovornika u Vladi.

6. Što bi Linić i ekipa mogli napraviti na tržištu rada?


Fitch je honorirao donošenje zakona koji će omogućiti otkazivanje kolektivnih ugovora, a sad očekuju da se počnu primjenjivati nove zakonske odredbe. Javna poduzeća mogu očekivati otkaze i smanjenja prihoda, slično kao i javni sektor.

7. Hoće li zadržavanje rejtinga išta donijeti građanima?

U kraćem razdoblju neće, štoviše, pritisak na plaće, cijene i standard još će se više povećavati. Na tome je, na kraju krajeva, rejting i sačuvan.

8. Je li moguće da ova vlada do kraja mandata dostigne rejting s predznakom A? Što bi to značilo za gospodarstvo?

Lakše bi došli do Marsa nego do predznaka A. Za takav rejting Hrvatska bi, naprimjer, trebala imati dva milijuna zaposlenih, dvostruko manje umirovljenika nego što ih ima sada, dvostruko veći izvoz, dvostruko niže poreze.

9. Linić najavljuje hitre privatizacije. Hoće li to zaista također pridonijeti zadržavanju rejtinga?

Prihodi od privatizacije odlaze u proračun i čim su oni veći, manje su potrebe države za zaduživanjem u toj godini pa prodaja može pomoći rejtingu. Rasprodaja državnog srebra jednokratni je dobitak, tvrtka se može samo jednom prodati i nikad više.

10. Nije li logično da sada Linić pokuša nešto napraviti smanjenjem poreza na dohodak koji je u Hrvatskoj izrazito progresivan i po tome je najradikalniji u Europi?

Vlada ide na smanjenje stope doprinosa, što je olakšica za tvrtke, a ne za radnike. Srednji sloj zaposlenih izdvaja velike poreze na plaće, i to već na neto primanja iznad 4 tisuće kuna. Logično bi bilo da ih smanji, ali na to ćemo najvjerojatnije morati pričekati do izborne godine.

>> Milanović: Želimo BBB- rejting do kraja mandata dići na A predznak

Komentara 143

OB
-obrisani-
08:07 07.09.2012.

Super Slavko Predlažem da sve Umiroviš,kao što je to HDZ ućinio Zašto bi radili kad možemo fino uživati u MIrovinama i ništa ne raditi

RT
rvat tuđmanovac
08:10 07.09.2012.

Superhik spasio rejting i upropastio pola preostale hrvatske privrede (ako se ta bijeda može i zvati privreda) !

OB
-obrisani-
08:06 07.09.2012.

Super Slavko, dali Leti ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije