Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 53
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
LJEPOTA BAŠTINE

10 događanja koja mame goste iz cijele Europe

Vukovarsko-srijemska županija
Foto: Goran Ferberžar/PIXSELL
1/8
VL
Autor
Branimir Bradarć
20.04.2018.
u 12:10

Domaćini ne prepuštaju zaboravu svoju prošlost i običaje, ali razloga za dolazak imaju i oni koji žele uživati u uličnoj umjetnosti, filmovima... U Vukovaru će se početkom svibnja održati manifestacija tijekom koje će se predstaviti najbolje od baštine, turizma, domaćih proizvoda...

Sve veći broj turista iz zemlje i inozemstva posjećuje istok Hrvatske samo da bi nazočio nekoj od brojnih manifestacija. Dio njih održava se već tradicionalno, a neke od njih i desecima godina unatrag. U isto vrijeme niz je i onih koje su pokrenute prije nekoliko godina i tek traže svoje mjesto pod suncem. Kada govore o broju i različitosti manifestacija, vukovarsko-srijemski turistički djelatnici kažu da svatko među tradicijskim, kulturnim, zabavnim, filmskim, enološkim i gastrodogađanjima može pronaći što mu se sviđa i što voli. I broj i različitost manifestacija govore o turističkim potencijalima Vukovarsko-srijemske županije, s tim da turistički djelatnici i organizatori dodatno rade na dizanju kvalitete, novim sadržajima, širenju ponude, a sve kako bi privukli što veći broj posjetitelja.

Sve hrvatsko naj

U Vukovaru se od 3. do 6. svibnja 2018. održava manifestacija SVI zaJEDNO HRVATSKO NAJ. Festival je podijeljen u tri cjeline, od kojih je prva vezana uz promociju i prezentaciju zaštićene nematerijalne baštine i time obilježavanje Europske godine kulturne baštine. Drugi dio vezan je uz prezentaciju atraktivnih turističkih manifestacija, od filmskih i glazbenih festivala do manifestacija za djecu. Treći dio sajamski je orijentiran s ciljem promoviranja turističkih destinacija, proizvoda s oznakom Kupujmo hrvatsko i Izvorno hrvatsko...

Foto: Ilustracija/Davor Javorović/PIXSELL

Konji bijelci u Babinoj Gredi

Ova manifestacija održava se početkom lipnja u Babinoj Gredi, selu nedaleko od Županje. Riječ je o manifestaciji koja naglašava konjogojsku tradiciju ovoga kraja. Već tradicionalno čine je Sajam konja lipicanske pasmine, biranje najljepše zaprege, natjecanje u sklopu kola, u vezanju repa, uprezanju konja, vožnji na paliji i tekličkom jahanju. Priredba Konji bijelci održava se u sklopu manifestacije “Nema sela nad Babine Grede” u sklopu koje se održavaju i Dani kulina, sira i vina. Svi ti sadržaji, kao i niz drugih, prati i tamburaška glazba kao i pravi sajam narodnih nošnji.

Divan je kićeni Srijem

Manifestacija kulturno-zabavnih, sportskih i gospodarskih obilježja “Divan je kićeni Srijem” održava se u Nijemcima od 15 do 17 lipnja. Svrha manifestacije je njegovanje i čuvanje običaja i kulturne baštine ovoga kraja. Za trajanja manifestacije održavaju se razne priredbe i događanja gdje se svatko može naći i sudjelovati aktivno u programima. Za očuvanje kulturne baštine i običaja ovoga kraja pobrinula su se kulturno-umjetnička društva iz svih mjesta općine Nijemci, kao i kulturno umjetnička društva iz drugih krajeva naše domovine te iz susjednih nam država. Divan je kićeni Srijem kao manifestacija u očuvanju kulturne baštine spada u međunarodnu smotru jer na njoj nastupaju razna kulturno-umjetnička društva iz regije.

Foto: Goran Ferberžar/PIXSELL

Dunavski Art festival

U Vukovaru se 24. lipnja održava Dunavski Art festival. Ovim festivalom žele se povezati Vukovar, Baranja i Erdut u jedinstven umjetnički doživljaj. Hrvatsko Podunavlje želi se brendirati kao jedinstvenu turističku i kulturnu destinaciju. U okviru festivala bit će upriličena vrhunska glazba te promovirane vrijednosti kulturne baštine. Isto tako posjetitelji će se moći upoznati s enološkim i gastronomskim bogatstvima ovoga kraja. Bit će ovo još jedna prilika da se istok Hrvatske predstavi onako kako to dosad nije bilo uobičajeno te da turisti upoznaju drukčiju Slavoniju i Srijem.

Rimski dani za sve uzraste

Vinkovci su grad u kojem su rođena dva rimska cara, Valentinijan I. (364.-375.) i Valens (364.-378.) te su tim povodom prije nekoliko godina pokrenuti Rimski dani. Manifestacija predstavlja izvrstan prikaz povijesti i utjecaja Rima na područje grada Vinkovaca, načina života, vjerovanja… Organizira se i niz radionica za djecu, keramičarska radionica za izradu posuđa, borba gladijatora, prikaz formacija legionara, povijesnih bitki, igre žonglera s vatrom, izrada rimskog nakita i sl. U sklopu Rimskih dana zabave ima za sve uzraste, a posjetitelji mogu uživati i u festivalu craft piva, rimskom sajmu, rimskoj hrani, koncertima i zabavama. Rimski dani ove godine održavaju se 1. i 2. lipnja.

Foto: Goran Ferberžar/PIXSELL

Kako se nekad želo i vršilo

U Županji će 7. srpnja biti održana manifestacija u okviru koje će biti prikazana žetva i vršidba na starinski način, uz dreš, levator, ručnu košnju žita i rukovedanje u krugu tvornice kombajna Same Deutz Fahr. Organizira se i vožnja zaprežnim kolima te prezentacija gastroponude i bogatstvo rukotvorina. Sve, dakako, prate tamburaši. Na manifestaciji sudjeluju seljaci i članovi domaćih KUD-ova, ali i iz inozemstva.

Festival podunavskih zemalja

Zadnji tjedan u kolovozu poznat je i kao tjedan kada se u Vukovaru održava Festival podunavskih zemalja u okviru kojeg se prikazuju filmovi iz tih zemalja. Jedini je ovo filmski festival zajednice podunavskih zemalja i jedini se doslovno održava na Dunavu. Osmišljen je da promovira i širi kreativni uzlet filmaša iz regije te se organizira s namjerom da doprinese kulturnoj obnovi u Domovinskom ratu razorenom gradu. Tematsko opredjeljenje festivala na filmove iz podunavskih zemalja logično je povezano s Vukovarom kao centrom hrvatskog dijela zajednice podunavskih regija. Filmske projekcije održavaju se na više lokacija u gradu, a tijekom festivala održava se i niz koncerata i radionica.

Iločka berba grožđa

Krajem kolovoza i početkom rujna u Iloku se održava 51. po redu Iločka berba grožđa. Jedina je to manifestacija na koju se ulazi kroz pravo, veliko bure. Iločka berba grožđa održava se od 1962. i najstarija je manifestacija na području Slavonije, Baranje i Srijema. Glavna događanja obuhvaćaju etno-gastro-vinske-zabavne i kulturne sadržaje tijekom dana, večeri i cijele noći. Dio je manifestacije i specifična „Noć vina“ u ambijentu starog podruma najnagrađivanije hrvatske vinarije.

Slavne vinkovačke jeseni

Ovogodišnje 53. po redu Vinkovačke jeseni održavaju se od 7. do 16. rujna u Vinkovcima. Ova manifestacija folklora, ljubavi prema zavičaju i tradiciji, koja njeguje pjesme, broji više tisuća sudionika te iz godine u godinu sve veći broj posjetitelja. Jeseni promoviraju ljepotu baštine, a uz već poznate Folklorne večeri, Smotru folklora te mimohod svake godine uvodi novine u svoju ponudu te se tako približava i mlađoj populaciji. Vinkovačke su jeseni izašle iz duše slavonskoga čovjeka, one su potvrda ljepote ove ravnice, želja da se sačuva od zaborava nekadašnje selo, njegovi ljudi i običaji, a posebice glazbena baština, koju treba otkrivati suvremenom čovjeku i ljubitelju narodnih glazbenih umjetnina. U program Vinkovačkih jeseni uvrštena je i priredba čija je svrha pokazivanje kako se nekad u Slavoniji nakon rada veselilo, šalilo, pjevalo i igralo, voljelo i zabavljalo. Odvija se na nekoliko gradskih lokacija i HTZ ju je prepoznao kao TOP manifestaciju.

Foto: Goran Ferberžar/PIXSELL

Natjecanje etnofrizura

Od 2000. Kulturni centar Gatalinka iz Vinkovaca organizira državno natjecanje u izradi etnofrizura “Etno frizura Hrvatske”. Frizeri na modelima izrađuju tradicijsku te frizuru inspiriranu tradicijskom. Radove procjenjuje komisija frizera, vizažista te etnologa ili folklorista. Sve frizure predstavljaju se javnosti na priredbi pod nazivom Etno revija. Natjecanje se održava u rujnu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije