Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U PRODAJI OD 30. TRAVNJA

1. dio: Srbizacija i agresija krenuli su s Kosova

srbizacija-txt.jpg
import
30.04.2008.
u 11:38

Kadrovi prvog nastavka počinju sa Slobodanom Miloševićem i velikim mitingom u Beogradu 19. studenoga 1988. godine. Autori se zatim vraćaju na Titovu smrt u svibnju 1980, na osobu koja je na okupu držala cijelu Jugoslaviju, čija je razgradnja baš pod Miloševićevim vodstvom počela na Kosovu.

Sve je krenulo najobičnijom srpskom namještaljkom protiv Albanaca pod vodstvom Miroslava Šolevića, koji o tome u kameru otvoreno i priča, pa je tako omah na početku Miloševićev mit stvoren na laži. Srbi su, naime, u Kosovu Polju inscenirali sukob s lokalnom policijom, što je bila prekretnica kod Miloševića. Poznata je njegova rečenica “Niko ne sme da vas bije”.

Pratimo njegovo osvajanje vlasti u Crnoj Gori postavljanjem Momira Bulatovića, prenošenje moći srpskog cara Lazara po zemlji, pa pritisak na Sloveniju zbog Mladine, uhićenje Janeza Janše... Kako se Milan Kučan suprotstavlja Srbima, Milošević saziva 14, izvanredni kongres SKJ, koji je označio definitivni raspad Jugoslavije, nakon što su ga naspustile delegacije Slovenije i Hrvatske.

U Hrvatskoj na vlast dolazi HDZ, počinje balvan-revolucija, Špegeljev film, pokušaj JNA da uvede izvanredno stanje u zemlji...


Stambolić: Ja sam ga izabrao

Ivan Stambolić koncem 80-ih bio je predsjednik Srbije. Progurao je Miloševića koji ga je kasnije smijenio. Stambolić kaže: “Ja sam pokušao da se pitam, ako tako idemo, šta će od otadžbine ostati? On je isforsirao i nametnuo taj pristup, mi ćemo ga nametnuti Jugoslaviji. Uspeo sam sve zamke da zaobiđem, da izbegnem. Miloševića mi niko nije podmetnuo. Ja sam ga izabrao.“ Miloševićevi ljudi oteli su ga u kolovozu 2000. i ubili na Fruškoj gori. U ožujku 2003. pronađeni su njegovi posmrtni ostaci.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije