Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 135
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KOALICIJA Na izbore za gradonačelnika i Gradsko vijeće Siska zajedno ide šest stranaka

Vidović u ponovnom lovu na mjesto sisačkog gradonačelnika

03.02.2009.
u 16:30

Pod motom “Sisak ponosni” u Sisku su danas međustranački sporazum o zajedničkom nastupu na predstojećim lokalnim izborima potpisali predstavnici gradskih odbora SDP-a, HNS-a, HSU-a, DSU-a, DC-a i SDSS-a. Njihov zajednički kandidat za gradonačelnika Siska bit će esdepeovac Davorko Vidović.

Očekuju pobjedu
Potpisivanju međustranačkog sporazuma nazočili su i predsjednici SDP-a, HNS-a i DC-a Zoran Milanović, Radimir Čačić i Vesna Škare Ožbolt. Znakovito je da u toj koaliciji nema HSS-a i HSLS-a, čiji su predstavnici bili bliski suradnici Davorka Vidovića u vrijeme prošlih lokalnih izbora, te ujedno članovi tadašnje koalicije Sisačko proljeće, budući da jezgru sisačkog HSLS-a čine tadašnji elesovci.

– Pobjednička koalicija “Sisak ponosni” i dalje je otvorena za sve stranke lijevog centra, pa tako i za HSS, HSLS i SDA, s kojima smo također pregovarali proteklih tjedana i nadam se da će oni uskoro donijeti konačnu odluku. Odluka o tome hoće li te stranke izaći na izbore u svibnju samostalno ili s nekom drugom opcijom je na njima, a rekao bih i na državnoj razini tih stranaka – rekao je Davorko Vidović.

U odnosu na prošle lokalne izbore SDP-ova koalicija u Sisku tako je siromašnija za HSS i HSLS, no nove su članice Demokratska stranka umirovljenika i SDSS. Tim međustranačkim sporazumom prvi put SDSS sudjeluje u tako velikoj koaliciji na razini grada Siska, dok su se na istoj listi po prvi put našle i obje stranke umirovljenika. Dosadašnja praksa njihova odvojena nastupa samo je dijelila glasove umirovljenika na štetu obiju stranaka.

HDZ, HSLS, HSS i SDA?
No, nije sve do kraja odlučeno. Dogovor je bio postignut da sa HDZ-om skupa u Sisku idu HSS, HSLS i SDA. Kandidati za dogradonačelnike bili bi Drago Martinac (HSS) i Agan Velić (SDA), dok bi HSLS imao predsjednika Vijeća. Po novim informacijama, to nije sigurno, no odluka će biti vrlo brzo donesena. Uz to, čini se da ni predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika S. Hrelja nije previše zadovoljan odabirom koalicijskih partnera Ivana Lončara, predsjednika sisačkog HSU-a. Zbog toga, navodno, nitko uime HSU-a nije bio na potpisivanju današnjeg sporazuma.

Želite prijaviti greške?