Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 127
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
60. rođendan

Večernjak pretplatnike nagradio nastupom Lada u dvorani Lisinski

ansambl Lado
Foto: Luka Stanzl PIXSELL
14.05.2019.
u 08:28

Ansambl Lado posjeduje kolekciju od 1200 narodnih nošnja, od kojih su neke stare i po sto godina

Trbuhom za kruhom iselili su mnogi Hrvati u druge zemlje, no to nije nikakva novost, važno je da ne ostanu zaboravljeni. Nostalgija za korijenima uvijek je prisutna, a Ansambl Lado pronašao je zgodan način da dva i pol sata predstave posveti upravo njima – Hrvatima izvan domovine.

Predstavi „Neka sjaji sunce svima“ u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog danas ima čast nazočiti 1800 sretnih pretplatnika Večernjeg lista. Ansamblu je to način da obilježi 70. godišnjicu umjetničkog djelovanja, a Večernjem listu da u povodu svog 60. rođendana nagradi svoje pretplatnike za vjernost i pokloni ulaznice za ovaj fantastičan doživljaj.

Narodni običaji iseljenika

Puna dvorana imat će priliku uživati u pjesmama i plesu pedesetero umjetnika koji će dočarati raznolikost i bogatstvo narodnog ruha. Od 1949. godine Lado okuplja najpoznatije koreografe, etnoglazbenike, folkloriste, dirigente i skladatelje nadahnute pučkim glazbenim stvaralaštvom. Danas u 19.30 sati ponovno će ih okupiti na pozornici u Lisinskom izvodeći program folklornih običaja Hrvata iz Bosne i Hercegovine, Bunjevaca, gradišćanskih i moliških Hrvata, Hrvata iz Boke kotorske, okolice Pečuha te ostalih koji se nalaze u iseljeništvu.

Važnost je folklornih običaja u tome što se upoznajemo se s vlastitom kulturom, a Večernji je list prepoznao to kao odličnu priliku da svojim čitateljima pruži jedinstveno i nezaboravno iskustvo da svoje korijene vide i dožive na potpuno nov način, kroz zvukove klasičnih glazbala i korake tradicijskih plesova.

Putujući muzej

Ovakvo stvaralaštvo teško je održavati, a Ansamblu Lado to uspijeva već 70 godina, pa su u jednoj večeri sposobni izvesti scenske nastupe koji ujedinjuju narodne pjesme i plesove.

Publika će moći uživati ne samo u pjesmi i plesu nego i u 1200 različitih narodnih nošnji, od kojih su neke stare i do 100 godina. Ovaj “putujući muzej” u njima je do sada odradio više od 5000 nastupa po cijeloj Hrvatskoj te u 48 zemalja svijeta.

Komentara 4

Avatar Drazen Klaric
Drazen Klaric
20:33 10.05.2019.

Hm, a zašto mi koji ovdje laprdamo na komentarima, za razliku od od onih koji ništa ne razumiju, a plaćaju novine, ne bi mogli dobiti bar pola karte za nešto, što stvarno u Hrvatskoj vrijedi? Dobar Lado, uvijek.

DU
Deleted user
18:55 12.05.2019.

Ladarice su jedne od najljepših žena u Hrvatskoj... svaka im čast 😀

KL
Koka_Loka
08:27 11.05.2019.

Koliko je novinarka imala iz matematike??? Zlato, daj racunaj ponovo! Koju godisnjicu slave?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije