Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 161
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
hrvatska pamet hrvatskoj

Treba jačati poduzetnički duh mladih, a poticaji ne smiju biti glavni motivatori pokretanja biznisa

Josip Marasović
Ivo Cagalj/PIXSELL
10.05.2019.
u 08:38

Mladi splitski poduzetnici Josip Marasović i Toni Boban ističu kako je ključ uspjeha ulaganje u sebe i želja za napretkom, dok zarada i profit trebaju biti u drugom planu, a ne glavno 'gorivo' poduzetničke ideje

Događanje u sklopu velike nacionalne akcije "Hrvatska pamet Hrvatskoj" koju organiziraju Večernji list i Poslovni dnevnik, a čiji je krajnji cilj zadržavanje mladih obrazovanih ljudi, nakon Zadra seli u Split. U suradnji sa Sveučilištem u Splitu, u ponedjeljak 13. svibnja 2019. s početkom u 10 sati u Multimedijalnoj dvorani Sveučilišne knjižnice u Splitu, održat će se okrugli stol i tribina "Budućnost u Hrvatskoj" i otvorenje izložbe "Zajedno smo 60 godina".

Upravo u Splitu svoj biznis pokrenuli su Josip Marasović i Zvonko Jelačić. Bave se proizvodnom radio-upravljanih jedrilica, a najveći problem bio im je naći ljude koji bi se upustili u tu avanturu. 
Sve je krenulo kroz startup inkubator, a u ovoj ideji nije ih poljuljala ni nepogodna gospodarska klima Hrvatske.

Uložiti dodatne napore

– Mladi su danas informirani i teško ih se može "navući" da čine nešto gdje se ne vidi budućnost. Uzmemo li u obzir da loše vijesti imaju snažniji utisak na ljude zbog same ljudske prirode, mišljenja sam kako bi se udio mladih s proaktivnim stavom još mogao povećati uz dodatne napore kroz promicanje vrijednosti poduzetničkog duha, posebice kod mlađih generacija, dakle već od srednjoškolske dobi. Vjerujem da bi moj životni put bio najmanje dvije do tri godine ispred mjesta na kojem se nalazim sada jer bih se ranije pokrenuo u poduzetničkom smjeru – rekao je Josip Marasović iz tvrtke Sailboat RC.
 Prema riječima osnivača ove splitske tvrtke, motiv ulaska u inkubator trebala bi biti želja za napredovanjem, a tek kasnije i profit koji je mjerljiv s količinom strasti koju ulažete u ono što činite. Ulaganje u sebe je ključ uspjeha, a izvannastavnim aktivnostima potrebno je posvetiti se još za vrijeme studija.

"Uspavan" za vrijeme studija

– Osobno sam kao student bio "uspavan" jedan dio fakultetskog obrazovanja jer sam pratio ispite i ocjene kao da je to jedino bitno, no drago mi je da sam se ipak na kraju trgnuo. Ne znam je li me do toga dovela svijest o efektu "inflacije diploma" u svijetu ili sam pak bio pritisnut drugim problemima, no dosta vršnjaka ostalo je bez perspektive jer čine samo ono što im se kaže – dodao je Marasović.

Kako ističu ovi mladi poduzetnici, poželjan mindset pri pokretanju vlastitog posla je onaj otvorenog uma, dakle želja za stvaranjem novog i poboljšanjem, kako sebe tako i društva. U gradu pod Marjanom priliku za biznis vidio je i Toni Boban, arhitekt koji je nakon sedam godina rada u struci odlučio osnovati vlastitu projektantsku tvrtku. Kako kaže, na to su ga navele specifične životne situacije, a iako tvrtka na tržištu postoji tek dvije godine, već je našla svoje mjesto na lokalnom tržištu. Primjećuje da je samozapošljavanje globalni trend, a iako se velik broj mladih u Hrvatskoj danas odlučuje na zapošljavanje motivirani različitim oblicima poticaja, to prema njegovom mišljenju ne bi trebalo biti i presudno.

– Poticaji su dobri i potrebni, ali mislim da je to poprilično pogrešan i gospodarski opasan princip i da se pravi razlozi samozapošljavanja moraju pronaći u vlastitoj životnoj situaciji i mogućnostima. Motiv treba proizaći iz osobne poduzetničke vizije, uzimajući u obzir realan pristup tržištu i spremnost na ulaganje u svoju ideju – istaknuo je Boban.

Iako se u mladima bez sumnje krije neizmjeran potencijal, osobno iskustvo ovog mladog arhitekta kaže da mladi nisu dovoljno angažirani te da ne iskorištavaju pozitivne strane informacijskog doba.

– Volio bih da se mladi probude i aktivnije sudjeluju u društvenom i poslovnom životu. Vrlo je bitno biti angažiran, dobrovoljno sudjelovati u društvenim aktivnostima, upoznavati sposobne ljude, stjecati iskustvo kroz rad i stalno učiti. Mladi su temelj kvalitetnog društva i bez njihova zajedničkog angažmana nije moguće ostvariti bitne pozitivne društvene promjene – zaključio je Toni Boban.

Video: Izložba Večernjeg lista u Zadru

Komentara 3

BR
Brontops
18:00 10.05.2019.

NAPOKON! je netko rekao nesto pamatno. Sto prije sprovoditi u djelo ”poduzetnicki duh” i ” mentalnu reformu”! Bbravo!!!

DA
darwil
09:13 13.05.2019.

Dok Bandić zapošljava svoje uvlakače,rođe,ništa neće pomoći osim rješiti se njega.

SY
syl88364
10:55 11.05.2019.

Google sada plaća $ 17000 do $ 22000 mjesečno za rad na mreži od kuće. Pridružio sam se ovom poslu prije 2 mjeseca i zaradio sam $ 20544 u prvom mjesecu od ovog posla. ------->>>>> www.WebJob33.Com

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije