Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
najdraže naslovnice

Putujuća izložba 'Zajedno smo 60 godina' obišla Hrvatsku

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
1/13
02.07.2019.
u 14:45

Proteklih mjeseci imali su je prilike vidjeti Osječani, Zadrani, Splićani, Riječani, Koprivničani i Zagrepčani

Ubijen Kennedy. Umro drug Tito. Čehoslovačka pod okupacijom. Mjesec osvojen – davni san čovjeka ostvaren. Obama – čovjek za povijest. Hrvatski san – Šime Vrsaljko koji leži na zastavi prošlog ljeta u Rusiji. Ovo je samo dio naslovnica Večernjeg lista koje su izlagane na izložbama diljem cijele zemlje. Putujuća izložba pod nazivom “Zajedno smo 60 godina” prošla je proteklih mjeseci od Osijeka, Koprivnice, Rijeke, Zadra, Splita sve do – Zagreba.

Zanimljivo je bilo vidjeti naslovnicu objavljenu 1. srpnja 1959., u novinama koje su listali naši djedovi. Pozornost su privlačile i one iz godina rođenja posjetitelja.

A bilo je naslovnica koje su nam “friške”, svježe u sjećanju. Poput Janice, brončanih vatrenih ili srebra u Rusiji. Sa zanimanjem su mnogi pratili izložbu, vraćali se u prošlost. Vrijeme brzo ide... Vojko Obersnel, prvi čovjek Rijeke, stao je pred naslovnicu iz 1963. godine.

Izložbu su prvi imali prilike vidjeti Osječani, na Fakultetu agrobiotehničkih znanosti
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/Robert Anic/PIXSELL

– Sjećam se toga dana kada je ubijen Kennedy. Bio sam mlad. Imao sam tada šest godina. A tu vijest koja je stigla iz Dallasa čuo sam na radiju. Svi smo toga dana bili uzdrmani – kaže Obersnel. Na Večernjakovu je izložbu došao, namjerno ili ne, s crvenom kravatom i crvenim tregerima. U bojama lista. Crvenoj.

– Večernji list nisu samo novine, to je 60 godina hvalevrijednih tekstova, to su novinari i urednici, fotografi, karikaturisti... Izložba pokazuje da je Večernji list tijekom šest desetljeća držao visoku razinu profesionalnosti pri uređivanju tekstova te da su tamo radili najbolji novinari – poručila je kustosica izložbe Iva Körbler. Naslovnica iz 1969. godine ima svoju priču.

Zanimljiv je detalj da je Večernji list bio jedan od rijetkih u Europi koji se snašao – kultni fotoreporter Pavao Cajzek snimio je prve korake Neila Armstronga i Edwina Aldrina – preko televizije. Stao ispred TV–a i “opalio” fotku. Snašao se kolega jer u to doba nije bilo Instagrama astronauta ili NASA–e s koje bi mogla stići fotografija u redakciju.

– Gledajući izložbu, čovjek se vrati u onaj trenutak, Oluja, generali, stvaranje Hrvatske, osvajanje medalje 1998., prošle godine srebrna medalja na Svjetskom prvenstvu. Čovjeka ponesu emocije. Nadam se da ćemo u budućnosti imati sve više i više pozitivnih naslovnica kako bismo tako u živote mladih ljudi ulijevali što više optimizma – kazao je Blaženko Boban, prvi čovjek Splitsko-dalmatinske županije.

Čovjeka ponesu emocije, kazao je na otvorenju izložbe u Splitu župan Blaženko Boban gledajući naslovnice iz vremena Domovinskog rata
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL, ilustracija

Pozitivnih je dojmova bilo i te kako.

– Izložba ne prikazuje 60 godina povijesti samo jednog lista nego i jednog naroda. Na tim su naslovnicama prikazani uistinu ključni povijesni događaji, poput velike nesreće na Željezničkom kolodvoru u Zagrebu, Kennedyjeva ubojstva… – kaže Zlatko Herljević, novinar Večernjeg lista koji je 80-ih stvarao naslovnice.

– Sjećam ih se, naravno, kao da su jučer objavljene...

Rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras čitatelj je od – prvog dana!

– Čitati sam naučio s četiri godine, a kada je Večernji list počeo izlaziti, imao sam osam godina, tako da ga čitam od prvog dana. Još se sjećam kako je kolporter u našoj ulici vikao “Večernji list, Večernji list” – rekao je Boras.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije