Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SLAVIMO 60 GODINA

Pola godina postojanja Večernjeg lista i već – prva nagrada

01.07.2019.
u 10:20

U prvih 10 godina izlaženja novina od 1959. do 1969. Večernjakovci su dobili sedam nagrada. Za rubriku Embargo Emanuel Mičković dobio je posebnu nagradu društva novinara

Od prvih deset godina postojanja jednih dnevnih novina, a ovdje pišemo o našem Večernjem listu, čiji je prvi broj objavljen 1. srpnja 1959., može se govoriti i štošta doznati ne samo kroz tekstove napisane u toj dekadi već i po nagradama koje su osvojili upravo Večernjakovi novinari.

A u tih prvih deset godina postojanja večernjakovci su svojoj redakciji donijeli – sedam nagrada Hrvatskog novinarskog društva (HND), odnosno tadašnjeg Društva novinara Hrvatske. Štoviše, kako se novinarskom nagradom odaje priznanje za najbolji rad tijekom cijele jedne godine, Večernjem listu bilo je dovoljno tek šest mjeseci postojanja pa da se među dobitnicima godišnjih novinarskih nagrada “Otokar Keršovani” za 1958./1959. nađe i ime njegova autora Mirka Bilića koji je Večernjem listu donio prvu novinarsku nagradu.

Foto: Pavao Cajzek

Da je ona itekako zaslužena, potvrdilo se i godinu poslije jer je godišnju nagradu HND-a za 1960./1961. osvojio opet Bilić, dok je posebna nagrada pripala još jednom večernjakovcu – Emanuelu Mičkoviću. Eto ponovno još jedne podudarnosti, u drugoj godini postojanja Večernjak je u svoju redakciju donio dvije strukovne nagrade. Za Bilićev uspjeh sasvim sigurno ključna je bila rubrika Embargo, mali crveni okvir s 35 redaka teksta, gdje je Bilić kao njezin utemeljitelj i autor uvijek stao u obranu “običnog” čovjeka, građanina.

Bilić je jednostavno postao njihov zaštitnik javno i argumentirano prozivajući u Embargu one koji su se na bilo koji način ogriješili ili pokušali ogriješiti o prava “malog” čovjeka.

Sve je to Večernjaku i Embargu donijelo takvu popularnost i čitanost pa nije bila rijetkost da netko od građana, onako na ulici, u svojoj borbi za pravicu kao “štit” uzme upravo tu rubriku pa onome tko mu čini nepravdu prijeteći vikne: “Dat ću vas u Embargo!”

Emanuela Mičkovića pamti se pak po tome što je znao kako privući čitatelje pa je često obilazio ulične kolportere i na ceduljicama im pisao što da izvikuju kako bi što bolje prodali Večernji list. U toj prvoj dekadi Večernjaku su posebne novinarske nagrade priskrbili i Bora Đorđević te Ante Živković koji je u Večernji list došao mjesec i pol dana nakon osnutka i u njemu ostao dva desetljeća.

Kraj te dekade opet je obilježen dvjema uzastopnim novinarskim nagradama istom našem kolegi – legendarnom karikaturistu Ismetu Ici Voljevici, čiji je čuveni “Grga” na zadnjoj stranici Večernjaka na posve originalan, “svoj” način komentirao svakodnevicu pa ne treba čuditi što su, sve do 2000. do kada je “Grga” objavljivan, mnogi počinjali čitati Večernjak upravo od te zadnje stranice i “Grgina” komentara. Zašto? E pa zato što je Voljevica s “Grgom” često znao “nacrtati” ono što se baš i nije smjelo napisati.

Ključne riječi

Komentara 1

XO
xor80207
11:25 01.07.2019.

Google sada plaća $ 17000 do $ 22000 mjesečno za rad na mreži od kuće. Pridružio sam se ovom poslu prije 2 mjeseca i zaradio sam $ 20544 u mom prvom mjesecu od ovog posla. ------->>>> www.WebJob33.Com

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije