Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ljeto u Zagrebu

Ovog ljeta Zagreb postaje ozbiljna festivalska destinacija, pogledajte koje nas poslastice čekaju

Ljeto u Zagrebu
Foto: Sanjin Strukić/Pixsell
1/3
10.06.2019.
u 09:29

Najava koncertnih i festivalskih događanja u Zagrebu - INmusic festival, Ljeto na Štrosu, Festival vatrometa i još mnogo, mnogo toga

S najdugovječnijim zagrebačkim uličnim festivalom Cest is d'Best krajem svibnja je i službeno otvorena sezona festivala u glavnom gradu Hrvatske. Još 1997. godine, Cest is d'Best su osmislili Pajo i Hadži iz glazbenog sastava Kraljevi ulice, pa su nas tako 23. put zaredom u zagrebačko ljeto uveli performeri, ulični svirači i plesači iz Hrvatske, Italije, Mađarske, Australije, Čilea, Slovenije, Brazila, Srbije, Bosne i Hercegovine, Rumunjske, Ujedinjenog Kraljevstva, Francuske, Makedonije, Španjolske, Japana, Južne Koreje, Finske, sve su začinili bendovi poput Scifidelity Orchestra, Roppongi Red, Fanaa, Pavela i drugih.

Zagreb se posljednjih godina pretvorio u ozbiljnu turističku destinaciju s mnoštvom događanja i koncerata pa najtopliji mjeseci u godini itekako imaju svoju čar i daleko su od dosadnih.

Tako je 30. svibnja održano svečano otvaranje Ljeta na Štrosu, koje će kao i ranijih godina obilovati glazbom za sve uzraste i ukuse, pa će tako na rasporedu biti svega, od odličnog jazza, evergreena do nostalgične glazbe 50-ih, 60-ih, 80-ih godina, latino glazbe, romske i alternativne. Program na Štrosu trajat će punih 120 dana, odnosno sve do početka rujna.

Plato Gradec ugostit će Baš naš gourmet & music festival, na kojem će do 16. lipnja nastupiti Neno Belan i Fiumens, Elemental, Vatra, Scifidelity Orchestra, Edo Maajka, Neki to vole vruće, RNB Confusion te Beyonce Real Tribute Band i Tribute Band to Amy Winehouse.

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Početkom lipnja krenule su Večeri na Griču, s podnaslovom Na službenom putu. Tijekom 15 dana održavanja na tri lokacije, na Ljetnoj pozornici MUO-a, Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski i u Crkvi sv. Blaža održat će se devet koncerata. Program će otvoriti virtuozi klasične glazbe Janoška Ensemble, a nakon njih nastupa britanski a capella sekstet The Queen's Six. Pijanist i skladatelj Matej Meštrović predstavit će projekt Expresto, a svoju viziju mjuzikla Jalta, Jalta predstavit će obitelj Suria, a bit će zanimljivo poslušati talijanskog velemajstora usne harmonike Gianluca Littera & Double Breath Jazz Quartet koji izvodi klasičnu i jazz glazbu na usnoj harmonici. U dvorani Vatroslava Lisinskog nastupit će violončelistica Latica Anić i pijanist Lovre Marušić uz pratnju maestra Vetona Marevcija i Zagrebačke filharmonije, dok u Crkvi sv. Blaža nastupa njemački dječački zbor Augsburger Domsingknaben. Večeri na Griču potom u MUO vraća švicarska pijanistica i skladateljica Rahel Senn, a program će završiti kantautorica, pjesnikinja i glumica Elis Lovrić uz Stjepana Večkovića.

Muzej suvremene umjetnosti pripremio je nekoliko glazbenih i kulturnih poslastica, pa će se tako na atraktivnim lokacijama muzeja, krovu, garaži i na platou kod tobogana održati šest atraktivnih koncerata raspoređenih tijekom cijelog lipnja. Ljeto u MSU 8. lipnja otvorio je etno art bend Kries, slijedi legendarni Laibach, a na MSU će ove godine nastupiti i Borghesia, Letu štuke, The Strange kojeg čine članovi bivših Bambi Molestersa te zagrebački hip hop velikani Tram 11.

Na turneji je američka hard rock grupa Black Rebel Motorcycle Club koja u Zagreb stiže 13. lipnja u Tvornicu kulture. Istoga dana u Opera Clubu nastupit će i kanadski duo Bob Moses — Battle Lines, svjetski poznati igrači na glazbenoj sceni koji su osvojili nominaciju za Grammy, a mnogi gameri ih znaju zbog pjesme koja je uvrštena na soundtrack video igrice FIFA 19.

Od 14. do 16. lipnja nebo iznad Zagreba obojat će spektakularni vatromet na 19. Međunarodnom festivalu vatrometa, jedinstvenoj manifestaciji u ovom dijelu Europe. Ove će godine festival otvoriti nizozemska ekipa Heron Fireworks, a za glazbenu podlogu bit će zaduženi Begini. Sljedećeg dana, u subotu 15. lipnja svoje će pirotehničke vještine prezentirati Pyrcom iz Estonije, a nastupit će Željko Bebek sa svojim bendom. Festival će tradicionalno u nedjelju zatvoriti domaća Mirnovec Pirotehnika koji su već najavili da će ove godine po prvi put na festivalu predstaviti projektile velikog kalibra – najljepše svjetlosne efekte, a za glazbeni program zadužen je Dražen Zečić.

Foto: Matija Habljak/Pixsell/ Tomislav Miletic/PIXSELL

Tomislavac će i ove godine biti mjesto rezervirano za ljubitelje klasične glazbe, pa će od 21.06 do 09.07. na koncertima u okviru događanja Zagreb Classic 2019. nastupiti Zbor i Orkestar HRT-a, Tamburaški orkestar HRT-a & Los Caballeros, Jazz orkestar HRT-a & Cubismo, Lado, Zagrebačka filharmonija & Tonči Huljić, Moskovski kadeti, Opera HNK, Simfonijski puhački orkestar HV-a, Balet HNK te izvođači Kazališta Komedija.

Zagreb se na festivalsku kartu svijeta ucrtao s INmusic festivalom, najvećim open air festivalom u Hrvatskoj koji se ove godine 14. put zaredom održava od 24. do 26. lipnja. U tri dana festivala, na pozornici će se pojaviti brojni svjetski poznati glazbenici, među kojima su legende rocka The Cure, Garbage, Thievery Corporation, Frank Turner & The Sleeping Souls, Siddharta i mnogi drugi.

Nakon što su prije dvije godine nastupili na INmusicu, punk bend Flogging Molly vraća se u Zagreb, u sklopu svjetske turneje Life is good i ovoga puta nastupit će 1. srpnja u Tvornici kulture.

Nakon četiri godine, američki hard rock bend Whitesnake vraća se u Hrvatsku u sklopu svjetske turneje The Flesh & Blood, a koncert će se održati 3. srpnja na Šalati.

Od 4. do 7. srpnja, park Ribnjak, zelena oaza u centru Zagreba bit će kulisa za jedinstvenu fuziju kulture i glazbe, a da čarolija bude potpuna, organizatori su pokrenuli crowdfunding kampanju kojom žele prikupiti novac s ciljem da na Ribnjak dovedu Adama Bena Ezru, čije nastupe, piše organizator publika opisuje kao 'gledanje ušima'.

Od 17. srpnja do 1. rujna održat će se OKOLO, jedinstvena umjetnička šetnja Zagrebom. Kako najavljuju organizatori, riječ je o projektu u kojem će se oživjeti niz javnih gradskih prostora i pretvoriti ih u mjesta gdje se umjetnost spontano dotiče svakodnevice grada i (svakoga od nas).

Srpanj u Zagrebu obogatit će Dvorišta – gdje svako dvorište ima svoju priču, desetodnevni glazbeni program u čarobnim dvorištima Gornjeg grada, čiju će povijesnu i arhitektonsku draž dodatno obogatiti žive svirke glazbenih izvođača jazza, klasike i popularne glazbe. Dvorišta će se za posjetitelje otvoriti 12. srpnja, a osim u glazbenim poslasticama moći će se uživati u finim zalogajima i osvježavajućim pićima.

Kreće i još jedno Ljeto kod Matoša. Kako sami organizatori kažu, ljeto po zagrebački događat će se od 12. srpnja do 25. kolovoza na Strossmayerovom šetalištu kod Matoša na klupi, koje će u tu svrhu biti pretvoreno u staro zagrebačko kupalište u samom centru Grada. Na maloj pozornici nastupat će ulični bendovi, performeri, stand-up komičari, a za savršene ljetne fotografije predviđeni su i brojni photo-pointovi i ‘kissing boothevi' sa šarenim rekvizitima kreativnog scenografskog dvojca kompanije LePrase.

Već tradicionalno, srpanj je u Zagrebu rezerviran i za folklor, pa će se tako s početkom od 17. srpnja održati 53. Međunarodna smotra folklora u okviru koje će folkloraši iz različitih dijelova Hrvatske i svijeta izvorne običaje svih regija Lijepe naše i mnogih zemalja s nekoliko kontinenta.

Ovoga ljeta u Hrvatsku ponovno stiže i britanska rock četvorka Skunk Anansie, koja će 27. srpnja na zagrebačkoj Šalati nastupiti u okviru turneje svojih najvećih hitova pod nazivom 25Live@25.

Sadržaj nastao u suradnji s Turističkom zajednicom grada Zagreba

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije