Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 56
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SLAVIMO 60 GODINA

Izdanje koje se čita cijeli tjedan, ali i pomno čuva “Imate sve što čini čovjekovu egzistenciju”

02.07.2019.
u 11:34

Rođendanski broj Večernjeg lista oduševio je čitatelje, ali i goste urednike, one koji su pomogli da 60. rođendan proslavimo sjećajući se događaja koji su nam obilježili život od 1. srpnja 1959. kada je izašao prvi broj

“Još jednom zahvaljujem na iskazanoj mi časti. Reakcije na tekst pristižu iz cijele Hrvatske. Jako sam sretna.” Tako u svojemu jučerašnjem e-mailu piše književnica Ivana Šojat. I to je samo jedna reakcija na jučerašnji slavljenički broj Večernjeg lista kojim je najutjecajniji hrvatski dnevni list proslavio svoj 60. rođendan.

Debele i teške novine

Bile su to jučer novine koje nije bilo lako ponijeti kući s kioska tako da su ponovno u prednosti bili pretplatnici koji su svoje omiljeno štivo, ovog puta u ovećem paketu, dobili na kućni prag. Uz uobičajeni Večernji list u posebnom je rođendanskom paketu bilo i specijalno izdanje novina urednice Marine Borovac, koja je zajedno s gostima čitatelje provela kroz šest dekada postojanja Večernjeg lista.

1/262

Oba Večernjaka stigla su u ruke čitatelja u glossy omotu, posebnoj vrijednosti rođendanskog broja. Naime, naslovnica je djelo velikog slikara i grafičara Dimitrija Popovića, dok unutarnje stranice kriju izbor 60 legendarnih naslovnica Večernjeg lista. Taj slavni niz, naravno, počinje s prvim brojem tada novih i drugačijih dnevnih novina od 1. srpnja 1959., a završavaju legendarnim “Hrvatskim snom”, naslovnicom kojom je cijela Hrvatska slavila ulazak nogometne reprezentacije u finale Svjetskog nogometnog prvenstva, na kojoj dominira slika Šime Vrsaljka kako leži na hrvatskoj zastavi, fotografija koja je postala najmoćniji simbol nogometnog ljeta 2018.

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Zadnja stranica tog omota pripala je simbolu Večernjaka – Felixu, gdje Srećko Puntarić na svoj način sebi i svojim novinama čestita 60. rođendan, ali i podsjeća da je Hrvatska prije šest godina postala punopravna članica EU.

– Lijepo je danas raditi moj posao. Cijeli dan stižu telefonske i e-mail poruke naših čitatelja. Ljudi mi govore kako se u njihovim domovima generacijama čita Večernji list te hvale naš izbor gostiju koji su ih podsjetili na najvažnije događaje u svakoj dekadi postojanja naših novina. Neki su se tako prisjetili mladosti, mlađi se dive kako se u Zagrebu i Hrvatskoj živjelo u šezdesetima i sedamdesetim godinama prošlog stoljeća, a svi su sretni zbog još jedne naslovnice koju je za nas naslikao veliki Dimitrije Popović – rekao je Dražen Klarić, glavni urednik Večernjeg lista.

Uz već spomenutu Ivanu Šojat, koja je kao sudionica i dobrovoljka Domovinskog rata pisala upravo o devedesetima, gosti novinari bili su: Zdenka Kovačiček koja je pisala o šezdesetima, Zlatko Cico Kranjčar koji se prisjetio sedamdesetih, Husein Hasanefendić Hus koji je pisao o osamdesetima, zatim Andrija Jarak koji se bavio dvijetisućitima, Ivan Mrvoš, koji je podsjetio na novo doba, zadnjih deset godina, te učenica Franka Logarić koja je pisala o budućnosti kakvu mladi očekuju.

Javio nam se jučer i Andrija Jarak, kolega novinar s Nove TV, kojeg uz Večernji list veže i Večernjakova ruža, najprestižnija i najstarija medijska nagrada, koju je on osvojio kao TV osoba 2014. godine. Televizijski novinar, zbog čijih brojnih priloga Hrvati imaju i novu psovku “Dao Bog da ti Jarak izvještava ispred vrata”, ovog puta, vrlo neobično, nije bio posebno razgovorljiv. Rekao nam je samo:

– Pomno sam proučio vaš rođendanski broj i mogu vam reći samo jedno: fenomenalno!

Namjeran “bijeg” od politike

I doista, mnogi su čitatelji reagirali upravo tako tvrdeći ne samo da će cijeli ovaj tjedan iščitavati ove “debele” novine, nego ih i pažljivo sačuvati kako bi im rođendanski Večernji list i ubuduće služio kao podsjetnik na neka prošla vremena. A u njemu će zaista pronaći mnogo toga: i tekstove o glazbi koju smo slušali, modi koju smo voljeli, televizijskim serijama koje su praznile ulice hrvatskih gradova, jer mnogo prije slavne “Igre prijestolja” Hrvati su bili zaluđeni, primjerice, “Gradićem Peytonom” ili “Dinastijom”...

Pokazao je Večernjak i u ovom rođendanskom broju da od prvog broja živi u dosluhu sa svojim čitateljima i da je istinski svjedok društvenih i socijalnih mijena koje smo doživjeli u proteklih 60 godina. Namjerno smo za rođendan “pobjegli”od politike i čvrsto se vezali za život. I baš zbog toga ovaj rođendanski broj tek je dio velike proslave koja će trajati mnogo dulje od jednog – rođendanskog – dana, jer uskoro iz tiska izlazi posebna knjiga posvećena 60 godina postojanja Večernjaka, a slijedit će je i dokumentarni film.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije