Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 161
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Papa u Hrvatskoj

Ivana Pavla II. čekali su hodočasnici iz cijele Hrvatske

Papa u Hrvatskoj
Foto: Večernji list
1/3
02.10.2019.
u 10:35

Večernji je čitateljima poklonio specijalni prilog u boji na osam stranica 'Papa u Hrvatskoj'

Na svoje 63. putovanje izvan Italije, papa Ivan Pavao II. uzletjet će s rimskog aerodroma “Leonardo da Vinci” u Fiumicinu “Alitalijinim” avionom Roma, tipa MD-80, kojim će zapovijedati pilot Antonino Pugliatti. Kako javlja rimski dopisnik Večernjeg lista Inoslav Bešker, na zagrebački aerodrom Pleso doputovat će u subotu 10. rujna 1994. u 17.30 sati. U tome trenutku, do njegova dolaska preostalo je još samo nekoliko dana. Dok Hrvatska iščekuje Svetoga Oca, njegovi zagrebački domaćini završavaju posljednje pripreme za taj povijesni događaj.

Bog progovara preko sluge

Večernji list svaki dan “nadgleda” užurbane radove na hipodromu, objavljuje ankete s ushićenim građanima koji ne mogu dočekati svoga papu. Na stranicama našega lista objavljuju se obavijesti o izvanrednim prijevozima i posebnoj regulaciji prometa, izvještaji s predstavljanja prigodnih poštanskih maraka i posebnog zlatnika koji će biti uručen Svetom Ocu, reportaže poput one s otvaranja zgrade Apostolske nuncijature. Dućani, benzinske crpke i restorani, doznaje se, bit će otvoreni cijeli dan i noć, kao i taksi službe koje će, izvanredno, prometovati 24 sata dnevno. Objavljeni su i popisi dežurnih bolnica, ljekarna i ambulanta. Produljeno radno vrijeme imat će i banke i pošte. Prilazne ceste Zagrebu, kao i sva raskrižja koja vode prema hipodromu, već su obilježeni: grad je spreman za dolazak hodočasnika iz cijele Hrvatske. Subota se bliži.

U svim župama Katoličke crkve u Hrvatskoj te rujanske srijede otpočinje trodnevno bdjenje, u kojem će se vjernici duhovno pripraviti prije dolaska Svetoga Oca.

Foto: Večernji list

“U ta tri dana u svim crkvama širom Hrvatske bit će euharistijska slavlja, a na svakome je vjerniku da se osobno duhovno pripravi prije Papina dolaska”, piše Večernji list. Slavi se i izvan glavnoga grada, u svakom kutku ratom napaćene Hrvatske.

U Predsjedničkim dvorima 7. rujna održana je redovita mjesečna konferencija predsjednika Republike Hrvatske dr. Franje Tuđmana. Kako izvještava naš novinar Darko Đuretek, prvo pitanje odnosilo se, dakako, na dolazak pape u Hrvatsku. Posjet Svetog Oca Hrvatskoj uistinu je, istaknuo je dr. Tuđman, od povijesnog značaja za hrvatski narod i hrvatsku državu.

“Posjet, koji dolazi nakon uspostave samostalne, suverene i demokratske države, znači uvažavanje te i takve hrvatske države, a posebno je značajan jer dolazi u dane kritičnih odluka hrvatske Vlade i međunarodne zajednice. Papa dolazi kao apostol mira i propovjednik suradnje među narodima, on je dao do znanja da svaki narod ima pravo na samoobranu. Njegov dolazak moralna je potpora Hrvatskoj da ima pravo uspostaviti pravni poredak na svom teritoriju mirnim putem, ali i svim zakonskim sredstvima. Dolazak Svetog Oca od goleme je važnosti i djelovat će kako na javno mnijenje tako i na međunarodne čimbenike koji zajedno s nama sudjeluju u rješavanju naših problema”, prenosi predsjednikove riječi Darko Đuretek.

Dolazak pape znači i svojevrsno izvanredno stanje u redakciji, u kojoj se po tipkovnicama udara i danju i noću. Samo dva dana uoči papina posjeta, Večernji je čitateljima poklonio specijalni prilog na osam stranica “Papa u Hrvatskoj”, u kojem su čitateljima predstavljene zanimljive priče poput životnog puta Svetoga Oca, stoljetne veze Hrvatske i Vatikana, ali i plan grada Zagreba s programom papina boravka, veliki papin poster u boji i ekskluzivne fotografije u boji, kako stoji u najavi, “na najfinijem papiru”. Ne vrije samo u redakciji, Večernjakovi reporteri su i na ulicama. Zabilježili su i izvođenje predstave “Majka Božja od Kamenitih vrata” koju će, ispred crkve svete Katarine, u režiji Krešimira Dolenčića izvesti glumci zagrebačkih kazališta, pjevači, glazbenici te zborovi iz cijele Hrvatske.

“Dosad je dolazak na euharistiju, koju će u nedjelju na hipodromu predvoditi Sveti Otac, potvrdilo 49 kardinala, nadbiskupa i biskupa iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Austrije, Njemačke, Mađarske, Italije...”

Foto: Večernji list

Dan uoči dolaska pape, Večernji je objavio i veliki intervju s kardinalom Franjom Kuharićem. Kako kao zagrebački nadbiskup, kao prvi među hrvatskim biskupima, osobno doživljava taj posjet, pitao ga je naš novinar Darko Pavičić. “Doživljavam ga kao veliki Božji dar, kao događaj kojemu još ne možemo doći do kraja i dna značenja. Jer, prisutnost pape u jednom gradu, u jednom narodu, zapravo je trenutak kada Bog opet progovara preko svoga sluge i svakoj savjesti”, odgovara nadbiskup Kuharić našem novinaru, koji taj dan portretira papu sljedećim riječima: “‘Papa svjetski putnik’, ‘Papa koji će proputovati svijet’, ‘Leteći papa’... bili su naslovi svjetskih novina u prvih nekoliko godina pontifikata pape Ivana Pavla II., koji je svjetsku javnost doslovce zaprepastio svojom pokretljivošću. Posjetio je 112 država, a računa se da je prešao udaljenost od Zemlje do Mjeseca i natrag! Ivana Pavla II. takav je način komuniciranja i življenja izdvojio iz opće sheme uvriježenog papinskog ponašanja, koje je rimske pape zatvaralo u ‘vatikanske zidine’. Papa Ivan Pavao II. s lakoćom ih je preskočio.”

Na dan dolaska pape, u subotu, objavljen je i uvodnik iz pera glavnog urednika Branka Tuđena.

“Ivan Pavao II. i Sveta Stolica pružili su osamostaljenju Hrvatske najveću moralnu i diplomatsku potporu. Dok je Dubrovnik napadan s kopna, mora i iz zraka, Zadar s kopna i iz zraka, a Vukovar se još održavao, vatikanska diplomacija odlučila je intenzivno raditi na tome da se prizna Hrvatsku i Sloveniju, kao i sve republike bivše Jugoslavije koje to žele. Spomenuti novinar oba je puta izvještavao iz Vatikana kada je Sveti Otac primio predsjednika Tuđmana i mogao je iz relativne blizine pratiti s kakvim se zanimanjem papa bavio krizom na području bivše države. Kad je papa rekao dr. Tuđmanu: ‘Deset godina mislimo i molimo za posjet Hrvatskoj’, učvrstila se naša nada da je Sveti Otac pripravan doći na naše tlo, u neovisnu državu Hrvatsku. I eto, došao je taj dan. Možda ni jedno drugo vrijeme papina dolaska ne bi bilo toliko dragocjeno za Hrvatsku. I zato i zbog svega: dobro došli, Sveti Oče!”

I, naposljetku, slijetanje zrakoplova s dragocjenim gostom prati naslov “Sveti Otac na hrvatskom tlu”, uz fotografiju Roberta Beloševića koja prikazuje Karola Wojtylu kako u zračnoj luci ljubi hrvatsku zemlju.

Milijun vjernika na hipodromu

“U ovom trenutku, kad prvi put stupam na hrvatsko tlo, i dok ga s ganućem cjelivam, radostan sam što mogu pozdraviti cijelu ovu voljenu zemlju i sve njezine stanovnike. Danas sam ovdje, kao goloruki hodočasnik evanđelja koje je navještaj ljubavi, sloge i mira”, glase riječi papina blagoslova izrečenog na hipodromu pred milijun hrvatskih vjernika. Ganut je i predsjednik Tuđman: “Vi ste, Sveti Oče, kao dosljedan zagovaratelj i neumoran pronositelj najviših kršćanskih moralnih načela, prvi ustali u zaštitu napadnutog hrvatskog naroda u njegovoj težnji da ostvari svoje pravo na slobodu i suverenost”.

Sutradan, u nedjelju, posjetio je katedralu i isti dan, zrakoplovom Croatia Airlinesa, napustio Hrvatsku. Na odlasku je kazao: “Neka vas prati i moj blagoslov, koji od srca dijelim vama, ovdje prisutnima, vašim dragima i svim sinovima dragog hrvatskog naroda. Bog blagoslovio Hrvatsku!”.

Ključne riječi

Komentara 5

KL
klamerko
20:25 10.10.2019.

To su bila vremena. Onda smo imali stabilnu Hrvatsku i imali smo nešto što se naziva hrvatska desnica. Danas... Danas imamo na izborima i u saboru sljedeći politički spektar vampira: a) ekstremno-patološku jugoslovensku desnicu, b) jugoslovensko-nacionalističku ljevicu, c) super-ekstremističku ''hrvatsku'' ljevicu, ekstremnu ''hrvatsku'' ljevicu i krajnju ''hrvatsku'' ljevicu. Nemamo mi više ni centar a kamoli nešto što bi se nazivala ''hrvatska desnica'', a vjerojatno nemamo više čak ni običnu hrvatsku ljevicu... Da imamo hrvatsku ljevicu ''mediji'' bi je u najboljem mogućem slučaju (slučaju bez aluzija na negativnu konotaciju iz 2. svj. rata) zvali ''ultraekstremističko-nacionalistička sekta''. Tako danas stvari stoje u ovoj ex-Jugoslavenskoj Republici...

SR
sramitese
21:43 02.10.2019.

jos cutim studen u ledjima..prohladne zemlje..pokusavajuci zaspati na njoj..pa onda izlazak sunca..i potribu poc na wc..na skroz drugom kraju..posmatrajuci sve te prozible i umorne hrvatske jude..pune nade u bolje i pravednije sutra..i sta smo za tu studen i cekanje dobili..bananunu od drzave i drustva ili smo mozda to i zasluzili..ha..ha.

PR
prigorka
02:39 08.10.2019.

Drzava ce biti onakva , kako ce je sam narod i politicko vodstvo urediti, ekonomski i politicki , to mnogima nije jasno, ne krivite nekog drugog

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije