Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 192
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
03.02.2010. u 19:00

“Nije sramota biti Hrvat, ali je peh”, izreka je koja se pripisuje baš S. Kvaterniku!

Na sastanak sa Srećkom Pšeničnikom, predsjednikom emigrantskoga Hrvatskog oslobodilačkog pokreta, u zagrebački hotel “Dubrovnik”, negdje sredinom devedesetih, došao sam mokar do kože. Bilo je kasno proljeće, toplo, no ipak sam se u promočenoj odjeći osjećao neugodno.

Za razliku od g. Pšeničnika koji je bio suh i izvrsno raspoložen. Onda? – upitao me nakon što smo više od sat vremena potrošili na uvodno čavrljanje u kojem bih se ja već bio i osušio da me on bez prekida nije špricao svakojakim političkim besmislicama. Pitanje se odnosilo na razlog našega susreta, a to je bila njegova ponuda da moja izdavačka kuća objavi knjižicu “Istina o Nezavisnoj Državi Hrvatskoj” (Buenos Aires, 1991.). U neuglednoj se publikaciji s bezbroj pogrešaka, kojoj je povod bila 50. obljetnica “uspotave” NDH, kako je pisalo na njezinoj naslovnici, iznose podaci koji ustašku državu prikazuju kao idiličnu narodnu zajednicu.

– Objavit ćemo – rekao sam mu – ali pod jednim uvjetom.

– Kojim? – pitao je poslovno, kao da smo se već dogovorili.

– U prvom ćemo dijelu našega izdanja objaviti vašu “Istinu”, a u drugom će nekoliko hrvatskih povjesničara koje mi izaberemo napisati što o njoj misle.

– Ne dolazi u obzir – odrezao je razočarano i objasnio da o NDH nitko ne može znati više, i o njoj govoriti točnije, od onih koji su je stvorili i vodili.

Na neuspjeli posao s Pavelićevim zetom i njegovom istinom, zbog kojeg sam umalo dobio upalu pluća, podsjetila me vijest na koju sam neki dan nabasao na stranicama internetskog “Glasnika” udruge građana “Hrvatski uljudbeni pokret”. Pokret je osnovan radi zaštite prava najugroženijih građana, a to su “sljedbenici i njegovatelji tradicija Nezavisne Države Hrvatske”. “Naš je cilj”, kako ga tumači predsjednik Pokreta, “osigurati i tim hrvatskim ljudima... temeljna ljudska prava... da slobodno iskazuju to što jesu.” Nisu za nasilnu promjenu vlasti, uvjereni da će se “aktualni HDZ/SDP sustav sam od sebe urušiti”. “Dovoljno mu je, kao kupusu, samo podgristi korijenje. Mi kanimo samo to raditi.”

Korijenje HDZ/SDP-ovu kupusu te vrijedne voluharice podgrizaju na način na kojem bi im pozavidio i sam pokojni Pšeničnik. Tako su nedavno, kaže spomenuta vijest, donijeli odluku “o utemeljenju Spomen-područja Nezavisne države Hrvatske” u ulicama oko zagrebačke tržnice Dolac, s tim što su dio Tkalčićeve ul. od 30 metara proglasili Trgom dr. Ante Pavelića! U slobodnoj državi slobodu izražavanja i djelovanja imaju ne samo lucidni i pribrani nego i svi, dakako, pod uvjetom da ne krše zakon, pa je o tome suvišno trošiti riječi. Ono što je meni zanimljivije jest razlog zašto su baš ulice Splavnica, Pod zidom, Tkalčićeva... proglašene “svetim mjestima NDH”. Zato što se upravo tuda, u ožujku 1941. (prije Simovićeva puča u Beogradu), s dvojicom Nijemaca iz Njemačkoga konzulata šetao Slavko Kvaternik i dogovorio sve pojedinosti o proglašenju Hrvatske neovisnom državom. “Nije sramota biti Hrvat, ali je peh”, izreka je koja se pripisuje baš S. Kvaterniku!

Ključne riječi

Komentara 125

Avatar punkufer
punkufer
11:50 13.02.2010.

Re: joč - očito nisi provjerio da li se na popisu iz Jasenovca (koji je radio taj tvoj Goldstein) nalaze imena ČETNIČKOG VOJVODE Pavle Đurišića i VIŠE ČETNIČKIH OFICIRA: pukovnici Zaharije Ostojić, Mirko Lalatović, Luka Baletić te četnički majori Petar Baćović, Miloš Dujović (komandant \"Letećeg odeljenja\" od 95 četnika), četnički kapetan Petar Drašković, Andrija Drašković (komandant jurišnog četničkog odreda) te četnički kapetan Gajo Radović Zašto nisi? To se ne uklapa u tvoje bajke? Pokušaj odgovoriti na par pitanja: 1. što su Prosinačke žrtve? 2. što su Sibinjske žrtve? 3. što su Senjske žrtve? Pa se javi.

FA
fabry
20:06 03.02.2010.

Svakog cuda tri dana dosta. I to ce proci...sada su svi veliki hrvati.. u Zagrebu se svakih 30 godina mjenjaju imena ulicama. Svi se okrecu u smjeru u kojem vjetar puse. Da se sutra promijeni vlast svi bi postali budisti ili neznam sta. Danas su u modi Pavelic i Budak sutra tko zna tko.

Avatar punkufer
punkufer
18:53 05.02.2010.

U rapravu se upuštaju i neki koji ne znaju osnovne činjenice: Ante Pavelić je godinama za Hrvatsku radio mirnim putem. Deset godina (!) se bavio politikom i za Hrvatsku radio mirnim putem. Bio je i zastupnik u Beogradu (sve punoo priej rata). Nakon Radićeva ubojstva 1928. (što je gledao na svoje oči!) i uvođenja diktature te osuđivanja na smrt od strane beogradskog Suda za zaštitu države (1929., dakle PRIJE osnivanja Ustaskog pokreta i mnogo prije rata) odlučuje se na borbu jer vidi da je to jedini jezik koji Srbi razumiju. Podršku u Europi nije mogao dobiti od Britanije i Francuske jer su to sile koje su je i osnovale i bile zaštitinice Srbije. Što mu preostaje? Italija i kasnije Njemačka. Znao je Pavelić za talijanske težnje prema našoj obali, ali upravo to je činilo Talijane jedinima zainteresiranima za rušenje Jugoslavije. U vezi zablude da je Pavelić \"dao Dalmaciju\" - 1941. nije bilo Hrvatske već je postojala država pod nazivom Kraljevina Jugoslavija, a zapravo Velika Srbija. U njoj je Hrvatima bilo tako dobro da su jedva dočekali ulazak njemačke vojske u Zagreb, a Nijemce dočekali kao oslobodioce. Tada je, nakon 7 stoljeća, Hrvatski narod konačno opet dobio svoju državu što je od velikog dijela naroda tako i proslavljeno. Obzirom da je ta država tek uspostavljena, da je bila prepuna protivnika svih vrsta (četnika i komunista) i da je upravo trajao svjetski rat nova vlast je morala izabrati stranu u tom ratu. Naravno, izabrala je onu koja joj je pomogla doći do države, a ne onu koja je uspostavila i održavala Jugoslaviju. Izbora zapravo nije ni imala. Dijelove Dalmacije je Italija PRISVOJILA i tu Hrvati nisu mogli ništa, a koliko god je to peklo Pavelića i Ustaše ništa tu nisu mogli. Njih je doslovno bilo stotinjak dok je Italija imala jednu od većih vojski na svijetu. Kapitulacijom Italije te dijelove je Pavelić pripojio Hrvatskoj.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?