Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 78
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Talijani pneumatskim bušilicama vade prstace

Uništavanje Jadrana: Kamen skuplji od kokaina

14.03.2009.
u 19:47

Jadran je mrtvo more. Ta se fraza mogla čuti i prije 20 godina, ali sada je ne samo sve manje ribe u moru nego i ribara. A za krijumčarenje ribe i školjaka upotrebljavaju se i zabranjena sredstva za ribolov. Plaže talijanskih jadranskih gradova Ortone i Termolija postale su groblja – morskih stijena iz Hrvatske.

Tanjur prstaca 52 eura
Na hrvatskoj se obali stijene sa školjkama razbijaju i pneumatskim bušilicama te se odlomljeni dijelovi stijena prodaju talijanskim ribarima. Te stijene s prstacima vrijede više od kokaina. Prstace je zabranjeno loviti u cijelom Sredozemlju, ali ih se može naručiti u restoranima na talijanskoj strani Jadrana.

Tanjur s nekoliko prstaca košta 52 eura. U Italiji je zabranjeno loviti ribu u lipnju i kolovozu, a ribarima država plaća taj ribolovostaj. No, neki talijanski ribari tih mjeseci drže male ribarice u Hrvatskoj i tamo love ribu, koju onda prodaju talijanskim restoranima. Premda je znatno smanjen broj dana u godini u kojima se smije loviti (u 2000. je 203 dana bio dopušten ribolov, a u 2008. 131 dan bio je za ribilov), ribe i dalje ima sve manje.

Jadransko more sada je jedno od najzagađenijih mora, a bilo je jedno od najbogatijih ribljim vrstama, s čak oko 700 različitih vrsta riba. Temperatura Jadrana je u prosjeku porasla dva stupnja, došle su tu alge koje ga guše, stigle su i neke tropske vrste ribe, a teretni brodovi svojim zagađenjem zadaju mu smrtonosni udarac. Na ribarnicama talijanskih jadranskih gradova čak 70 posto ribe uvezeno je iz Azije, Afrike, Južne Amerike, a u ljetnim mjesecima uvozi se čak 90 posto ribe.

Ni riba ni - ribara
Sve više talijanskih ribarica, kako bi se ulovilo što više, ne poštuju norme, a na taj način još više uništavaju riblji fond. Ne poštuju svi obvezu da oka na mrežama ne smiju biti manja od 4 cm kako bi se zaštitila mlada riba. Ima i onih koji upotrebljavaju mreže koje vuku po dnu pjeskovitog mora, tzv. američke, donesene iz Atlantika, koje uništavaju sve.

– Ribari koji idu u lov poslije prolaska takvih mreža tjednima ne mogu uloviti ništa – kaže Carla Giansante iz instituta za izučavanje morske faune u Giulianovi. Za pet godina riblji fond će se smanjiti 70 posto, a 2013. godine nestat će i fond Europske unije za ribare.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?