Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 54
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BANKE Bergerova analiza o srednjoeuropskom tržištu

Unicredit banka je regionalni lider

24.11.2008.
u 19:10

Talijanske i austrijske banke osvojile su srednjoeuropsko bankarsko tržište, a mađarska OTP, poljska PKO i slovenska NLB jedine su tri lokalne banke koje su uspjele zadržati lidersku poziciju u svojoj zemlji. Slovenija je u regionalnim razmjerima postigla čudo još i time što je međunarodnim bankarskim grupacijama prepustila samo 35 posto svojega tržišta, dok su Hrvatska, Mađarska, Češka i Slovačka više od 90 posto bankarskog sustava prepustila strancima.

Analitičari Roland Bergera, koji danas predstavljaju najnoviju studiju o retail bankarstvu u Europi, navode da je Unicredit apsolutni regionalni lider, a prate ga Raiffeisen, Erste i Societe Generale. Američki Citibank zauzeo je pozicije u Poljskoj, a još tri banke odskaču po snažnoj prisutnosti na pojedinim tržištima: belgijski KBC, talijanska banka Intesa Sanpaolo i nizozemski Ing.

Inače, savjetnici te konzultantske kuće sugeriraju bankama u Hrvatskoj da, osim interneta kao suvremenog sredstva komuniciranja, razvoj usmjere i k prizemnijem obliku kreditiranja te po uzoru na poljsku Provident banku počnu obilaziti domaćinstva i po kućama dijeliti kredite.

Provident tako odobrava građanima s nižim prihodima najviše 1250 eura kredita, na godinu dana. Isplata je na ruke, a jedino je jamstvo platna lista otprije tri mjeseca. Loši se krediti, kažu, mogu prodati tvrtkama koje se bave naplatama dugova pa je rizik za banke navodno razmjerno nizak. Sugeriraju uvođenje supermarket bankarstva, na tragu kojega PBZ i Konzum uvode plaćanje računa i režijskih troškova na blagajnama Konzuma.


Želite prijaviti greške?