Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Umro klasik hrvatske i svjetske naive Ivan Rabuzin

19.12.2008.
u 13:23

Bio bih sretan da slike nađu svoje puteve, svoje zidove, svoje prostore, svoje obožavatelje i svoje vrijeme, gdje će zračiti ono što sam im dao, a dao sam im puno. Dajem sebe”, riječi su Ivana Rabuzina zabilježene u zadnjem dokumentarnom filmu “Ključ sreće” u produkciji Hrvatskog muzeja naivne umjetnosti i HTV-a, a snimljenom prema ideji i scenariju kustosice Svjetlane Sumpor.

Film je uhvatio posljednje trenutke velikoga slikara prije teške bolesti, a sam je Rabuzin u njemu izrekao tridesetak bitnih rečenica u kojima je skupio mudrost, cijelu svoju životnu i slikarsku istinu i filozofiju. “Kad sam postao slikar, postao sam sretan čovjek.”

Ivan Rabuzin (r. 1921) umro je danas u varaždinskoj bolnici nakon duge bolesti. Proslavio je hrvatsko slikarstvo diljem svijeta, izlagao je od Japana, gdje se u kazalištu spušta i njegov zastor, do Amerike i Europe na više od 200 izložbi. Rabuzinovo slikarstvo među najboljim je dionicama hrvatske likovne umjetnosti druge polovine 20. stoljeća.

Odlazi zauvijek slikar koji je od svoga rodnoga Ključa u Hrvatskom zagorju, bregova koje je gledao iz svoje kuće naslikao najljepše Rajske vrtove, cvijeće koje je preraslo kuće i šume koje će i nakon njegova fizičkog nestanka vječno šumiti njemu u čast.

“U svoje radove unosio je prepoznatljivu atmosferu ostajući trajno posvećen prirodi i pejzažima koje je nosio u srcu i koji su u njemu trajno pokretali snažnu stvaralačku energiju. Neobičnom oštrinom svog unutarnjeg oka razvio je svoj osobni način slikanja stvarajući prostore koji odaju spokojstvo bliskih predjela i harmoniju beskraja.

Ivan Rabuzin bio je promotor naivne umjetnosti, donator brojnih djela, rodoljub i čovjek koji je cijeli život posvetio umjetnosti boreći se za njezinu afirmaciju i integraciju naive u modernu umjetnost. Zauvijek ćemo ga pamtiti kao pjesnika hrvatskoga krajolika”, naveo je u brzojavu sućuti ministar Božo Biškupić.

Posljednji je ispraćaj u ponedjeljak u 14 sati u mjestu Oštrice kod Novog Marofa.


Bebić uputio sućut u povodu smrti Ivana Rabuzina

Predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić uputio je danas izraze sućuti u povodu smrti uglednoga hrvatskog slikara naivne umjetnosti Ivana Rabuzina.
- S velikom sam tugom primio vijest o smrti jednog od najznačajnijih likovnih umjetnika hrvatske naive Ivana Rabuzina te u ime svih zastupnica i zastupnika Hrvatskog sabora kao i u svoje osobno ime upućujem izraze najiskrenije sućuti - kazao je predsjednik Sabora. Kako napominje, Rabuzinov osebujan stil, veselo šarenilo boja i ljubav prema prirodi kojima su odisale slike toga vrhunskog umjetnika i istinskog ljubitelja umjetnosti, unosile su iskonsku vedrinu u mnoge domove, te i danas privlače pozornost posjetitelja muzeja i galerija u rodnoj mu Hrvatskoj, kao i u svjetskim metropolama u kojima je izlagao.
- Opraštajući se od majstora Rabuzina, iskreno mu zahvaljujemo na umjetničkim djelima kojima je ispunio srca mnogih ljudi - piše u brzojavu sućuti Luke Bebića. (H)

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?