Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KRONIČAR PRELJUBA PO PREDGRAĐIMA

Umro John Updike, jedan od najvećih američkih pisaca

27.01.2009.
u 20:51

U 76. godini je od raka pluća u svom domu preminuo John Updike, iznimno popularan pisac, dvostruki dobitnik Pulitzerove nagrade za roman i književnik za kojeg su smatrali da najvjernije opisuje odrastanje poslijeratne "baby-boom" generacije Amerikanaca koji žive u "američkom carstvu".

Objavljujući od pedesetih nadalje, Updike je napisao više od pedeset knjiga – romane, zbirke pripovjedaka, pjesme, eseje… Poznat je po serijalu o Harryju "Zeki" Angstromu, od čije su mu četiri knjige dvije donijele Pulitzera. Bavio se i žanrovskom književnošću – ZF-om ("Prema kraju vremena" iz 1997.), političkim trilerom ("Državni udar", 1978.) te postmodernim preispitivanjem Shakespeareovih zapleta ("Gertruda i Klaudije", 2000.).

Jedna od najpoznatijih njegovih knjiga, "Vještice iz Eastwicka" (mjesta u kojem je i sam živio) dobila je prošle godine nastavak ("Udovice iz Eastwicka"). Smatran vječitim američkim kandidatom za Nobela, sam ga nije dobio, ali ga je zato 1999. fiktivno dao Henryju Bechu, židovskom ženskaru od književnika čiji je život opisao u tri knjige.

Zvali su ga "kroničarom preljuba u predgrađima"; jednom je napisao:
- Ako ja nisam iscrpio tu temu do kraja, ona je iscrpila mene.

Bio je kroničar svog vremena i svoje generacije, kritizrali su ga mnogi, ali ga je čitalo još više njih. Upitan da opiše svoj životni kredo, jednom je sažeto rekao:
- Muškarci su skroz sazdani od srca, a žene od tijela. ne znam tko ima mozak; možda Bog.

Zasad se na hrvatskom tržištu može naći samo jedna prevedena knjiga Johna Updikea, "Udaj se za mene" u izdanju Profila, uz bosansko Šahinpašićevo izdanje "Brazila". Tužna činjenica, ali tuga ide na račun hrvatskog tržišta i hrvatskih čitatelja, a ne račun kvalitete Johna Updikea, koji je svakako zalužio više.

Želite prijaviti greške?