Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Ukrajina upozorila Gazprom da će 'konfiscirati' isporuku plina

02.01.2009.
u 10:47

Ruski energetski div Gazprom optužio je Ukrajinu za krađu plina namijenjenog drugim europskim zemljama, javlja BBC.
- Ukrajinska strana otvoreno priznaje krađu plina i uopće se zbog toga ne srami - rekao je glasnogovornik Gazproma Sergej Kupriyanov.

Rusija je jučer obustavila isporuku plina Ukrajini zbog već tradicionalnoga novogodišnjeg spora oko cijene plina za iduću godinu, a problem je i ukrajinski dug. Ukrajina inzistira da se neće uplitati u transport plina namijenjenog Europi svojim plinovodima te opovrgava optužbe za krađu.

Tvrde da samo koriste dio plina potreban za osiguravanje tranzita preko svog teritorija, javlja France Press.
- Ne krademo plin. Uklanjamo ga iz tehničkih razloga kako bismo osigurali tranzit - rekao je toj agenciji glasnogovornik ukrajinske državne plinske kompanije Naftogaza.

Iz te su kompanije ranije objavili da dio ruskog plina namijenjenog Europi preusmjeravaju kako bi održali tlak u plinovodnoj mreži.

No ukrajinska vlada danas je obavijestila Rusiju da će ruski plin za Europu možda biti "konfisciran". Naime, zbog nepostojanja sporazuma, Ukrajina je sav plin koji prolazi njezinim teritorijem proglasila plinom "nepoznata podrijetla" pa ga treba konfiscirati, napisao je u pismu Oleh Dubina, predsjednik Naftogaza.

U Dubininu pismu poslanu još u utorak Alekseju Milleru, predsjedniku ruskoga plinskog monopola Gazproma jasno se vidi da je Ukrajina odlučila ruski plin koji prema Europi putuje njezinim teritorijem spremiti u vlastita podzemna spremišta.

Prema ukrajinskim procjenama, u ukrajinskim su rezervoarima četiri milijarde kubičnih metara Gazpromova plina čija je vrijednost prema sadašnjim europskim cijenama 16 milijarda dolara.

Gazprom pak tvrdi da je riječ o malim količinama ovog energenta. Rusija je već najavila i da će na ukrajinski postupak reagirati traženjem alternativnih ruta, između ostaloga i preko Bjelorusije.

(M.Mik./Hina)


EU saziva sastanke zbog ruskog plina

Češko predsjedništvo EU najavilo je da će sazvati krizni sastanak veleposlanika u Bruxellesu u ponedjeljak o tom sporu, za koji i Rusija i Ukrajina obećavaju da neće pogoditi druge europske države. "Smatramo da je situacija sada eskalirala do točke koja opravdava izvanredni sastanak", rekao je glasnogovornik češkog predsjedništva EU-a Radek Honzak. Uskoro će vjerojatno biti organiziran i sastanak s Moskvom, rekao je drugi glasnogovornik. U Europi se već osjeća nestašica plina. Uvoznici plina u Mađarskoj i Poljskoj zabilježili su pad tlaka u plinovodima.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?