Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GALON BENZINA NA 2,46 DOLARA

U SAD-u sve jeftinije gorivo

02.11.2008.
u 09:49

Najniže cijene goriva u posljednjih 19 mjeseci bilježe se na tržištu SAD-a. Cijene goriva padaju na radost tamošnjih potrošača već 45 dana zaredom, a galon trenutačno stoji u prosjeku 2,46 dolara.

Posljednja prodaja goriva po toj cijeni na sjeveroameričkom tržištu zabilježena je sredinom ožujka prošle godine, nakon čega je počeo rapidan rast cijena nafte, a s njom i cijene goriva u gotovo svim krajevima svijeta.

Prvi put u posljednjih devet mjeseci Amerikanci su dočekali cijenu goriva ispod tri dolara po galonu.

Prošlog je pak ljeta zabilježen najveći udar po džepovima potrošača u SAD-u, kad je galon goriva sredinom srpnja iznosio 4,1 dolar, a nafta se približila cijeni od 150 dolara po barelu.

Analitičari ističu kako je ljeto vrijeme kada se bilježi najveća potrošnja goriva jer je tada vožnja vozilima na vrhuncu. Kako se bliži kraj godine, tako će padati i potražnja za gorivima, a procijenjeno je kako će tržište SAD-a uskoro imati cijenu od 2,2 dolara po galonu.

Da je potrošnja goriva opala na sjeveroameričkom kontinentu, svjedoči i podatak po kojem su Amerikanci smanjili njegovu potrošnju za 6,4 posto posljednih tjedana, a u odnosu na isto razdoblje lani.

Novi porast cijena goriva predviđa se s početkom 2009. godine kada se očekuje i novi rast cijena nafte.

Naime, mnoga naftna polja nisu profitabilna kada cijena crnog zlata počne padati ispod 60 dolara po barelu, a sadašnja cijena je vrlo blizu te granice.

(S.M.)

Želite prijaviti greške?